Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 293
aktuelno izdanje
Slasna i lekovita
Zeleni info
Sočаn i sladak plod dinje sadrži vitamin C, beta karotin koji se u našem telu pretvara u vitamin A, vitamine B3 i B6, gvožđe, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, biljna vlakna... U "mesu" ovog voća naučnici su otkrili i antioksidans koji blagotvorno utiče u slučaju iscrpljenosti, umora, poremećaja sna, jača toleranciju na bol, koncentraciju i deluje protiv stresa. Ova supstanca osim toga i podstiče ćelije i organe da proizvedu sopstvena jedinjenja koja uspešno neutrališu štetno delovanje oksidativnog stresa. Važno je i da se zna da kombinacija vitamina B grupe i vlakana u dinji dovodi u ravnonežu metabolizam ugljenih hidrata i stabilizuje nivo šećera u krvi.

Jača organizam

Iako je detelina lucerka najpoznatija kao stočna hrana, ova biljka se u narodnoj medicini koristi i kao lek. S obzirom na to da sadrži hlorofil, aminokiseline, provitamin A, vitamine C, B, D, E i K, kao i minerale kalijum, kalcijum, gvožđe i magnezijum upotrebljava se za jačanje organizma kao i protiv reume i gihta. Da ojača organizam pije se tri puta dnevno posle jela 2 do 3 kašike lucerkinog meda (250 g osušenog mladog lišća kuvajte oko sat u litar prethodno prokuvane vode ili kišnice, procedite i kad se ohladi pomešajte sa 2 kg livadnog meda). Protiv reume i gihta trebalo bi tokom dana da se popije pola decilitra soka isceđenog iz mladog lišća.

Čistači organizma

U slučaju urinarnih infekcija, peska u bubrezima, zadržavanja vode u organizmu i nadimanja narodna medicina preporučuje čaj od peteljki trešnje ili višnje. Porebno je da se 50 g peteljki potopi u litar vode, ostavi preko noći, ujutro zagreva do ključanja, skloni sa ringle, sačeka petnaestak minuta, procedi i pije posle jela po šolja 3 puta tokom dana.

Protiv išijasa

Zob ili ovas sadrži obilje minerala među kojima su fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar i mangan, vitamine B grupe, vlakna... Zbog toga pospešuje dečji rast, mišićnu masu, rad mozda, jača zube i kosti a preporučuje se i pacijentima sa žuludačnim i disajnim tegobama kao i onima koji žele da regenerišu organizam. U narodnoj medicini se, između ostalog, upotrebljava da ublaži tegobe u slučaju išijasa i upale zglobova (u 2 dl vode kuvajte 2 do 3 minuta kašičicu zobi, procedite i pijte po šoljicu nekoliko puta dnevno a na bolna mesta stavljajte obloge od skuvane vruće zobi).

Čuvaju srce i čiste vene

Da bi se sve hranljive i lekovite osobine tikvica najbolje iskoristile preporuka je da se jedu sa korom! Jer, ona sadrži obilje vlakana koja snižavaju nivo holesterola dok magnezijum, kalijum i druge supstance iz "mesa" ovog povrća štite kardio vaskularni sistem od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara i regulišu krvni pritisak. Osim toga folati iz tikvica razgrađuju homeocistein nuzprodukt metabolizma i sprečavaju srčani udar.

Spas za dijabetičare

U namirnice koje na prirodan način regulišu glukozu u krvi i pomažu bolesnicima koji pate od dijabetesa tipa 2 svrstava se i cimet. U prilog tome rezultat jednog istraživanja da samo pola kačićice praha ove začinske biljke aktivira lučenje insulina i pomaže organizmu da pretvori glukozu u energiju. Osim toga cimet podiže raspoloženje i dovodi nivo holesterola u normalu tako da štiti srce i krvne sudove.

Ako grlo zariba

Ako se ovog leta dogodi da vam zbog hladnih napitaka, ledenih poslastica kao i boravka u klimom previše rashlađenim prostorijama tkivo ždrela i grkljana postane preosetljivo i nasele ga virusi i bakterije pokušajte da tegobe smanjite biljnim prepratarima. Iscedite dvadesetak listova bokvice, dobijeni sok stavite da provri a kad se ohladi pomešajte sa medom u odnosu 1:1 i uzimajte po kašika tri puta dnevno.
Možete i oko 5 cm korena đumbira da isečete na tanke kriške, nalijete čašom vode i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Posle toga procedite dodajte kašičicu meda i pijte dva puta dnevno.

Broj 293
Na čaju sa...

Nikola Grbić, selektor odbojkaške reprezentacije
25 Porodica na pijedestalu

Fitoterapija

Iskustva travara iz vranjskog kraja
12 Svaka biljka svoju snagu ima

Protiv opekotina od sunca
14 Beli slez i aloja
Darovi prirode:

22 Malina za raspoloženje

23 Lekovite i semenke lubenice
Alternativa

Alga kelp
18 Prirodni izvor joda iz Japana

Najnovije o resveratrolu
20 Gurmani, opustite se!


Ordinacija

Diskus hernija
6 Kad je rez neophodan?

Na šta ukazuje edem nogu?
8 Hladni otoci - bolesno srce

Suportivna terapija
10 Da lečenje raka lakše pada

Seksualno prenosive bolesti
28 Ništa bez kondoma

Kako protiv letnje žege?
44 Nema šale na 35 C
Ishrana

Dijetna vlakna
30 Da telo radi kao sat

Recepti
32 Deserti puni vitamina

Psihologija

Kako protiv stečene traume?
34 Strahu pogledaj u oči!

Nega

Na celulit iz kuhinje
37 Soc kafe pegla kožu

Preterano znojenje
39 Antiperspirant neophodan

Rekreacija

Vežbe na pesku
40 Preoblikuj se na plaži

Besna kobila
42 Lekoviti i vazduh i hrana

Odmor
47 Prednosti zlatnog doba