Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 294
aktuelno izdanje
I za decu i za starije
Zeleni info

Obilje vode, ali i organskih kiselina, prirodnih šećera, minerala (kalijum, gvožđe, fosfor, magnezijum...) i vitamina C, B, E i K preporučuje breskvu deci i starijim da im ojača apetit. Osim toga breskva blagotvorno deluje na one koji pate od zatvora i gorušice kao i obolele od gihta, anemije reumatizma, kardiovaskularnih i bolesti bubrega, jetre i žučne kese. Ovo voće deluje i kao blag laksativ a magnezijum iz breskve pomaže u stresnim situacijama.

Isteruje ešerihiju

Za one koji ne znaju, semenke dinje pomažu da "isteramo" ešerihije koli iz organizma. Koriste se tako što se osuše, samelju u mikseru ili istucaju u avanu i tokom dana uzme po kašika dobijenog praha razmućena u 2 dl vode. Terapija traje tri sedmice. A, za ublažavanje tegoba koje prouzrokuje prostatitis potrebno je da se semenke samelju u prah i uzima po kašičica 3 puta dnevno (ujutro na prazan stomak, popodne posle obroka i pre večere).

Za trudnice i dijabetičare

Pšenične mekinje obiluju vlaknima, mineralima manganom, cinkom, selenom, fosforom, bakrom, magnezijumom i gvožđem kao i vitaminima među kojima je i vitamnin E (izuzetno važan tokom trudnoće za razvoj i stvaranje imuniteta fetusa). Zbog takvog sastava mekinje jačaju sketne i srčani mišić, pomažu u slučaju hroničnog proliva i bolesti disajnih organa kao i dijabetesa (svaki dan pre obroka pojedite po kašika mekinja skuvanih u mleku). Za čišćenje organizma od nagomilanih toksina kašiku mekinja prelijte sa 2,5 dl vrele vode, sačekajte pola sata, dodajte još 2,5 dl vrele vode, sačekajte 10 minuta, procedite, tečnost podelite na tri dela i pijte posle jela.

Čisti krvne sudove

Mada mnogim nije omiljeno povrće patlidžan je izuzetno hranljiv! U prilog tome podatak da sadrži vlakna, pektin, organske kiseline, provitamin A, vitamine C, D i B grupe, prirodne šećere, tanine, brojne minerale... Samim tim blagotvorno utiče i na zdravlje - pospešuje rad srca, čisti krvne sudove i oslobađa organizam od lošeg holesterola, ubrzava rad bubrega i čisti creva i žučne puteve. Osim toga pokazalo se da pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i normalizuje nivo hemoglobina u krvi a sok isceđen iz ovog povrća deluje antibakterijsko i pomaže da se izborimo sa infekcijama.

Leči i plavi cvetak

Među korovskim biljem se lepotom nebesko plavih cvetova izdvaja vodopija koju zovu i konjogriz, zmijina trava, cikorija... Ova biljka se u narodnoj medicini svrstava u lekovite i koristi da pospeši varenje i ublaži stomačne tegobe, da pojača lučenje žuči i izlučivanje mokraće i smiri razdražljivost. Za bolje varenje bi trebalo da kašičicu usitnjene biljke prelijete sa 2,5 dl vrele vode, sačekate 10 minuta, procedite i pijete po šoljicu ujutro natašte i uveče pre spavanja 2 do 3 dana.

Čak i za mamurluk

Iako malina ne može da se "pohvali" obiljem vitamina kao ostalo voće ovaj aromatičan plod sadrži brojne lekovite sastojke pa se, ne bez razloga, smatra da leči - od glave do pete! Ovo voće pospešuje lučenje pljuvačke, želudačnog soka i žuči što jača apetit i obezbeđuje efikasnije varenje. Obilje pektina apsorbuje i pospešuje izbacivanje štetnih materija iz creva, a kalijum pomaže u slučaju poremećaja rada srca a posebno aritmije. Obiluju maline i mineralima među kojima i bakrom tako da deluje antidepresivno pa se preporučuje onima koji su pod stresom ili ih muče crne misli. Kao kuriozitet, sveže maline se tradicionalno koriste da se oni koji su popili čašicu više brže otrezne i da umanje simptome mamurluka.

Da ne bude muka

Mnogi će u periodu koji sledi da krenu na duža putovanja automobilom, autobusom, avionom.., a u tom slučaju ne mali broj osetiće mučninu kao posledicu bolesti kretanja ili kinetoze. Da do toga ne dođe preporuka je da se pola sata pre polaska popije od pola do jedne kašičice sveže isceđenog soka đumbira (posle čega sledi lagan obrok) ili pola kašičice praha ove biljke razmućene u malo vode. Osim toga sat do dva pre puta može da se popije šolja čaja od đumbira (kašičicu sveže izrendanog đumbira sipajte u 2 dl tople vode, sačekajte 10 minuta, procedite, blago zasladite i sipajte nekoliko kapi limunovog soka).


Protiv putne mučnive preporučuju se i čaj od nane, kamilice, lavande i žalfije a u slučaju da ste povraćali stomak će da vam smiri čaj od kamilice, pelina i matičnjaka.


Broj 294
Na čaju sa...
Onufrije Hilandarac
25 Manastiri- osmatračnice ljudske savesti

Fitoterapija

Lečenje steriliteta
12 Divlji biber produžava lozu

Šumska apoteka
14 Glog za niži pritisak

Alternativa
Joga prstima
18 "Mudre" za mozak i telo

Napravite vodu
20 Živa, mrtva, lekovita

Kako do zdravog života?
22 Sedam zapovesti

Skidanje bradavica
28 Pivo čisti kožu

Ordinacija

Transfuzija krvi
6 Kap života uz rizik

Ciste u vilici
8 Male, a opasne

Upala srčane maramice
10 Simptomi slični infarktu

Ishrana

"Hemija" u hrani
30 Najotrovnije veštačke boje

Recepti
32 Kad je toplo - salate

Aktuelno

Biznis na pradedovskom imanju
34 Život sa ukusom zavičaja

Psihologija

Pripreme za školu
36 Roditelji, opušteno!

Pefekcionizam
44 Najmanja greška - smak sveta

Lepota

Liposkulptura
38 Preoblikovanje tela

Rekreativni turizam
Banja Junaković
42 I lečenje i odmor