Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 294
aktuelno izdanje
Ni sladoled nije bezopasan
Ishrana Aditivi: E 407 na crnoj listi

Dobro razmislite kad posegnete za sladoledom, pudingom, majonezom ili pivom, jer aditivi koje sadrže mogu da pokrenu razne upale u organizmu, od bolesti creva do - kancera. Iako većina dodataka, koji poboljšavaju određena svojstva namirnica i koriste se za bojenje, konzerviranje, zaslađivanje, jačanje ukusa, važе za bezopasne, mnogo je i onih koji su štetni i povezani sa raznim zdravstvenim rizicima. Jedan od potencijalno opasnih je karagenan sa oznakom E407, a polemike je pokrenuo zbog upala koje uzrokuje u organizmu.


Po sastavu, karagenan je polisaharid koji se dobija iz crvene morske alge pod imenom Irish Moss (irska mahovina), a stari spisi beleže da je prvi put upotrebljen pre 400 godina u Kini. Kao stabilizator, zgušnjivač i emulgator može se naći u velikom broju namirnica: mesnim prerađevinama, prelivima, supama, kolačima, pudinzima, čokoladi, žele proizvodima. Ali i u sladoledu, pivu, senfu, sojinom mleku, jogurtu, siru, margarinu, majonezuKoristi se i u kozmetičkoj industriji (sredstva za hidrataciju, gelovi, šamponi).


Dugogodišnja istraživanja Džoane Tobakman, profesorke kliničke medicine na Univerzitetu Ilinois u Čikagu potvrdila su povezanost karagenana sа mnogobrojnim zdravstvenim tegobama, pre svega sa upalama, koje nelečene dovode do oboljenja srca, upalnih bolesti creva, artritisa, arteroskleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, raka...


Kao dokaz ovoj konstataciji, prof. Tobakman navodi da je upravo karagenan korišćen u farmaceutskoj industriji za izazivanje upala u tkivima odnosno kao aktivator upale da bi se testirala antiupalna svojstva pojedinih lekova. Ona tvrdi da karagenan naročito destruktivno deluje na organe za varenje i sumnja se da može da izazove dijabetes, ulcerozni kolitis ili karcinom debelog creva.


Uprkos upozorenjima stručnjaka, ovaj aditiv se i dalje masovno koristi u preradi namirnica, posebno u dečjoj hrani. Potrošači se mogu zaštititi ako detaljno čitaju deklaraciju ili - izbegavaju kupovinu proizvoda koji sadrže karagenan.



Zašto je neprihvatljiv?

Iako su crvene alge, iz koji se dobija karagenan, jestive i veoma zdrave, ovaj aditiv nije zdravstveno prihvatljiv. Jer, savremena prehrambena tehnologija koristi rafiniran, izolovan karagenan koji se pokazao kao izrazito štetan.


D.K.


Broj 294
Na čaju sa...
Onufrije Hilandarac
25 Manastiri- osmatračnice ljudske savesti

Fitoterapija

Lečenje steriliteta
12 Divlji biber produžava lozu

Šumska apoteka
14 Glog za niži pritisak

Alternativa
Joga prstima
18 "Mudre" za mozak i telo

Napravite vodu
20 Živa, mrtva, lekovita

Kako do zdravog života?
22 Sedam zapovesti

Skidanje bradavica
28 Pivo čisti kožu

Ordinacija

Transfuzija krvi
6 Kap života uz rizik

Ciste u vilici
8 Male, a opasne

Upala srčane maramice
10 Simptomi slični infarktu

Ishrana

"Hemija" u hrani
30 Najotrovnije veštačke boje

Recepti
32 Kad je toplo - salate

Aktuelno

Biznis na pradedovskom imanju
34 Život sa ukusom zavičaja

Psihologija

Pripreme za školu
36 Roditelji, opušteno!

Pefekcionizam
44 Najmanja greška - smak sveta

Lepota

Liposkulptura
38 Preoblikovanje tela

Rekreativni turizam
Banja Junaković
42 I lečenje i odmor