Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 295
aktuelno izdanje
Vijagra sa Tibeta
Alternativa/Kordiceps gljiva

Visoke planine jugozapadne Kine i Tibeta prirodno su stanište gljive Cordyceps sinensis, kojoj se pripisuju čudotvorne lekovite moći. Prvi zapisi o njoj datiraju iz 15. veka, kada su je stari narodi Tibeta "krstili" kao yartsa gunbu, dok je na nepalskom jeziku poznata kao yarsha gumba.


Mitovi o gljivi
Ostao je sačuvan drevni mit koji kaže da su, kada se sneg počne da se topi u visokim planinama, autohtoni narod Tibeta i Nepala, terali su svoja stada jakova prema pašnjacima na višim nadmorskim visinama. Jakovi su šapama napipavali gljive koje bi se razotkrivale pod ostacima snega i počeli da ih jedu, a zatim su se mahnito parili. Pastir koji je to posmatrao čudio se otkud životinjama takva vitalnost. Danas se zna da Kordiceps gljiva zaista podstiče i vitalnost i plodnost i potenciju i uz to ima i mnoge druge dobrobiti za zdravlje.


Potentni bez kontraindikacija
Naime, ona poboljšava biosintezu hormona kortizola, testosterona i estrogena čija se proizvodnja u organizmu smanjuje sa godinama i dovodi do slabljenja polne moći i želje. Pri tom nema kontraindikacija koje mogu imati uobičajeni lekovi za impotenciju. Nije čudno što se u Aziji tradicionalno Kordiceps koristio za poboljšanje ženske i muške plodnosti, jer su i nedavna ispitivanja potvrdila pozitivne rezultate u broju pokretljivosti spermatozoida.
Tradicionalna tibetanska i kineska medicina ovu lekovitu gljivu koristi više od dve hiljade godina. U savremenom svetu ona je postala sinonim za povećanje otpornosti organizma, jačanje koncentracije i postizanje boljih sportskih rezultata. Zagovornici alternative smatraju je gljivom koja neguje i štiti ceo organizam: pomaže u detoksikaciji jetre, kod fibroze i ciroze, pozitivno deluje na raspoloženje, korisna je u lečenju umora i različitih vrsta depresija,reguliše lučenje insulina, sprečava hiperglikemiju i pomaže u lečenju svih tipova dijabetesa.


Kinezi je stavljaju i u čaj


Osim toga, kordiceps je pokazao pozitivne efekte protiv kašlja, sluzi, otežanog disanja, astme i HOBP - hronične opstruktivne bolesti pluća. Poslednjih godina dobar je i za bubrežna oboljenja i karcinom, jer zaustavlja rast, deobu i razmnožavanje ćelija raka. Kako ima protivupalna svojstva delotvoran je i kod reumatoidnog artritisa i kardiovaskularnih bolesti: reguliše rad srca, poboljšava protok krvi, snižava visok pritisak, smanjuje nivo holesterola i triglicerida, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Kod starijih osoba koje su redovno koristile ovu gljivu zapažena je veća izdržljivost kod telesnih napora. Od lekovitih svojstava kordicepsa treba pomenuti i sposobnost da štiti od parazita, deluje protiv bakterija, virusa i gljivica i da olakšava depresiju.
Dostupan u tabletama, prahu ili tečnom obliku, kordiceps se uzima u dozi od 3 do 6 grama dnevno, a u Srbiji se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ova gljiva je u Kini i Nepalu toliko cenjena da se često dodaje i u čajne mešavine, koktele od lekovitog bilja i u jela.

Vraća u ravnotežu

Budući da je kordiceps antioksidans i uravnotežava rad imunog sistema, deluje na ženski jin princip i istovremeno povećava proizvodnju energije na nivou ćelije, pa deluje na jačanje muških jang kvaliteta. Delujući na zdravlje celog organizma, uspešno vraća prirodnu ravnotežu životne energije, a poslednja studija pokazala je poboljšanje opšte vitalnosti, uz smanjenje umora i vrtoglavice.

D. Kljajić


Broj 295

Na čaju sa...


Milka Kresoja
25 Do uspeha samo znanjem

Fitoterapija

Monasi iz Poganova preporučuju:
12 Kapi crnog luka za srce

Bilje leči nezgode
14 Bokvicu na ranu!


Darovi prirode
24 Borovnica protiv demencije

Alternativa

SRT test
18 Odaje vas turski sed

Čišćenje organizma od soli
20 Lovor smanjuje otoke

Napravite sami
21 Lan i kefir čiste creva

Kordiceps gljiva
22 Vijagra sa Tibeta


Ordinacija

Srčani udar
6 Stres - fizički i emocionalni okidač

Ishrana leti
8 Vrele dane zalijte toplim čajem

Dehidracija
10 Kap po kap - spas

Nedostatak testosterona
28 I muškarci imaju valunge

Osipi beba
34 Simptom, a ne bolest

Na kupalištima moguće teške infekcije
36 Preko kože do pluća

Ishrana

Čime se gasi žeđ ?
30 Jogurt bolji od piva

Recepti
32 Ledeni deserti

Nega i lepota

Zaštita od sunca
38 Krema za jednu sezonu

Na moru
38 So prija masnoj kosi

Trendovi
39 Probajte termo lak

Rekreacija

Fizička aktivnost i kalorije
40 Istopite se na rolerima

Hotel "Podrinje" u Banji Koviljači
42 Odmor s pogledom na Gučevo i Drinu

Psihologija

Dokolica
44 Duši treba malo lufta