Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 296
aktuelno izdanje
U kom grmu leži lek?
Lečenje biljem / Šumska apoteka
U jeku leta u šumama sazrevaju plodovi grmolikih biljka koji se često koriste u narodnoj medicini. Najčešće da smire tegobe u vezi sa varenjem i srčanim tegobama a blagotvorno deluju i u slučaju groznice, hemoroida, upale grla, upornog kašlja... Za to su "zaduženi" borovnica, dren, beli glog i lešnik.


Borovnica (Vaccinium myrtillus)


Uspeva u vlažnim delovima listopadnih i zimzelenih šuma i na planinskim terenima. Reč je o grmu sa jajolikim i po ivici nazubljenim listovima na kratkim peljkama. Iz lisnih pazuha rastu beli ili ružičasti cvetovi koji liče na zvona. Plod je tamnoplava bobica. Sadrži kalcijum, natrijum, organske kiseline, vitamin C i karotin.


Koristi se:

da zaustavi proliv

za ispiranje grla u slučaju angine


Protiv proliva

Pomešajte po 25 grama lista i plodova borovnice, semenki dunje i listova nane pa kašike mešavine prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, sačekajte dva sata, procedite i pijte umesto vode.

Ili, dobro sažvaćite, zadržite nekoliko minuta u ustima pa progutajte 20 do 30 bobica dnevno.

Smiruje anginu

U blenderu dobro usitnite borovnice, procedite i kad dobijete 1 dl soka pomešajte sa dve kašike limunovog soka. Pre i posle jela ispirajte grlo grgljanjem.


Dren (Cornus mas)

Uspeva u suvim listopadnim šumama i na kamenitim obroncima. Grmolika je biljka sa jajolikim i po ivicama nazubljenim listovima. Ima žute cvetove, a plod je crvena duguljasta bobica kiselkastog ukusa. Sadrži tanine, organske kiseline, pektin i sluz.

Koristi se:

Protiv proliva i groznice

Smiruje groznicu

U 2 dl vode kuvajte 5 minuta 5 do 10 g osušenih plodova, poklopite, sačekajte 20 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu posle jela.


Beli glog (Crataegus oxyacantha)


Uspeva uz planinske potoke i reke, ima troperaste i petoperaste, po ivicama nazubljene listove, bele ili bledocrvenkaste cvetove skupljene u kiticu na kratkim peteljkama. Plodovi su crvene i jajolike bobice. Sadrži etarsko ulje, vitamin C, holin, tanin, i organske kiseline.

Koristi se:

za srčane bolesti

protiv povišenog krvnog pritiska


Smiruje srčane tegobe

Sa 2,5 dl vruće vode prelijte kašičicu osušenog ploda, poklopite ostavite preko noći, ujutro kratko prokuvajte, procedite i po malo pijte tokom dana.


Tinktura

U litar domaće rakije stavite 20 g osušenih plodova, sačekajte 21 dan pa procedite. Protiv kamena u bubregu i gihta koristite tri puta dnevno po 5 kapi u čaši vode.


Lešnik (Corylus avellana)


Uspeva po ivicama šuma, šikarama, ali i po livadama i pašnjacima. Reč je o grmu glatkih i sivosmeđih grana, velikih, ovalnih i srcolikih i po ivicama dvostruko nazubljenih listovima koji su na naličju dlakavi. Plod je omanji orah sa čvrstom opnom u kojoj je jestivo seme.

Koristi se:

da zausatavi proliv

u slučaju proširenih vena i hemoroida

da smiri kašakj


Čaj

Pregršt svežih listova usitnite, prelijte litrom proključale vode, poklopite, sačekajte 20 minuta, procedite i pijte po čašu pet puta dnevno da smirite proliv.

Savet plus: Isti čaj (mlak ili hladan) može da se upotrebi kao obloga u slučaju proširenih vena ili spoljašnjih hemoroida.


Protiv kašlja

Plodove lešnika sameljite ili dobro izgnječite, pomešajte sa medom i koristite po kašičicu ako deca imaju uporan kašalj, a kašiku ako se to događa odraslim.

Broj 296
Na čaju sa...
Onufrije Hilandarac
25 Manastiri- osmatračnice ljudske savesti

Fitoterapija

Lečenje steriliteta
12 Divlji biber produžava lozu

Šumska apoteka
14 Glog za niži pritisak

Alternativa
Joga prstima
18 "Mudre" za mozak i telo

Napravite vodu
20 Živa, mrtva, lekovita

Kako do zdravog života?
22 Sedam zapovesti

Skidanje bradavica
28 Pivo čisti kožu

Ordinacija

Transfuzija krvi
6 Kap života uz rizik

Ciste u vilici
8 Male, a opasne

Upala srčane maramice
10 Simptomi slični infarktu

Ishrana

"Hemija" u hrani
30 Najotrovnije veštačke boje

Recepti
32 Kad je toplo - salate

Aktuelno

Biznis na pradedovskom imanju
34 Život sa ukusom zavičaja

Psihologija

Pripreme za školu
36 Roditelji, opušteno!

Pefekcionizam
44 Najmanja greška - smak sveta

Lepota

Liposkulptura
38 Preoblikovanje tela

Rekreativni turizam
Banja Junaković
42 I lečenje i odmor