Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 297
aktuelno izdanje
Sreća je prirodno stanje
Alternativa / Kako se lečiti emocijamа

Da ljudi koriste ono što imaju u sebi, ljubav pre svega, bili bi srećni, ispunjeni emocijama za sve na svetu i za sebe same. Znamo da u životu, nažalost - nije tako. Аli, Gordana Pavkov, licencirani trener programa Hear Your Life, po učenju Lujze Hej, posebne žene čije su knjige promenile živote mnogih koji su ih pročitali, zna kako se to postiže. U razgovoru za naš časopis, ona savetuje:


Važan prvi korak
- Ne tražimo ništa spolja, svi odgovori su u nama. Imamo divne mogućnosti sopstvenih izbora. Mi smo sve što nam je potrebno. U nama je sve što čeka da ga upotrebimo i predstavimo sjajem ljubavi. Mnogi od nas još nisu spremni da krenu unutar sebe. Mnogo nas još sanja o prvom koraku. Učinite ga.


To, opet, zvuči maglovito i nejasno. Kako ući u sebe, prvo je pitanje koje se postavlja. Gordana objašnjava:


- Stanimo ispred ogledala, pogledajmo se tako da zaista vidimo ono što jesmo. Moguće da smo do sada posmatrali sebe sa fizičkog nivoa, sada se zagledajmo u svoje oči i pokušajmo da osetimo ljubav. U jednom delu našeg srca ona postoji, čekajući da je osetimo proživeli smo mnoge trenutke. Sada je osećajmo, zagledani u svoje lice; volimo to lice, oči, osmeh, sve. Nasmešimo se sebi, sebi poželimo, dobro jutro, radostan dan. Recimo sebi: volim te, stvarno te volim, divno si jedinstveno biće, nisi ovde slučajno.


Odluku da smo srećni, trebalo bi da donesemo, po rečima naše sagovonice, odmah, sada. Kada se uskladimo sa našim željama otkrićemo da ništa slučajno nije, da smo ovde sa razlogom, sa mnoštvom talenata koji daruju lepote ovom svetu, kroz predivne kreacije našeg unutrašnjeg bića.


- Meni, lično, umonogome su pomogle svakodnevne meditacije, koje nam daju sve odgovore koje tražimo u spoljnim situacijama. Najvažnije je, da budemo srećni, to je
naše prirodno stanje, zahvalni za vazduh koji udišemo, budimo zahvalni na stvarima od kojih živimo - kaže ona.


Na putovanju kroz sebe ili u sebe, savetuje Gordana Pavkov, treba da zamišljajmo ono što želimo, dok uživamo u životu kakvog već živimo.


Snaga sadašnjeg trenutka
- Jedan je i neponovljiv taj naš život - navodi ona - i zato uživajmo u tome koliko smo posebni i jedinstveni. Osetimo snagu sadašnjeg trenutka, lepotu praštanja, koja nas oslobađa.


Snaga našeg unutrašnjeg bića, toliko je moćna da bukvalno može sve, uverava nas naša sagovornica. Svako od nas to može isprobati na delu.
- Ako verujemo da život neće proći, sve dok ga u potpunosti ne obogatimo onim što jesmo, što nas čini višim od fizičkih tela - tako će i biti - kaže Gordana Pavkov. - Ukoliko uspemo da prevaziđemo zonu komfora, a to je, kako i termin kazuje, sve ono lagodno na šta smo navikli, usudimo li se da iskoračimo , upoznaćemo novog sebe. Otkrićemo prelep svet mogućnosti. Na primer, odluka da je sve što sada imamo - čitav jedan život. Ili odluka da napredujemo, da gledamo sebe kako smo sve bolji i bolji od prethodnog sebe.


Većina ljudi, međutim, nije spremna da se soči sa samim sobom, strahovima, nevoljama.
- Čega se toliko plašimo, odložimo "oružje" i dozvolimo sebi da vidimo "neprijatelja" - kaže Gordana. - Pustimo ga da uđe u naše živote, uradimo to sa dobrodošlicom i suočimo se sa njim: "U redu je, ime ti je strah, hvala ti što si me posetio, ja se zovem ljubav, i sada si slobodan, možeš da napustiš moj život".


Nemojmo se preispitivati, negodovati, tražiti krivce, po ko zna koji put uranjati u prošlost, podseća Gordana Pavkov. Podignimo nivo ljubavi prema sebi, na mesto koje zaslužuje - pravo u srce.

Bol

- Kada nam je teško, zamislimo naše fizičko telo poput pene, svi bolni udari nemaju otpor, prolaze i nestaju. Kad god se suočimo sa lošom situacijom, zamislimo to.


Snovi

- Nema neostvarenih snova, sve što smo ikada u životu sagradili nastalo je tako što smo poverovali da mi to možemo. Sve je dostupno, izlečivo. Sve je tu, sada. Samo ako tako želimo. Najveći životni uspeh je saznanje o tome gde pripadamo. Možemo obići čitav svet, istraživati udaljene krajeve, možemo putovati tražeći mesto gde su naši najdublji koreni; može nam se učiniti da smo ga pronašli. Ukoliko traganje zamenimo osećanjem, otkrićemo odakle dolazimo, gde pripadamo.


Sreća

- Naše prirodno stanje je sreća. Kapije sreće su otvorene! Hoćemo li postati deo njenog potpunog sazrevanja u nama? Zatvorimo oči na tren, umirimo se, uskladimo disanje i krenimo na putovanje unutar sebe. Krenimo u susret sreći! Sreća je svakodnevno odobravanje sopstvenog rasta. Ona nije u onome što nemamo, već u svemu što imamo. Sreća je osmeh koji poklanjamo, svesnost postojećeg. Ne tražimo je u spoljnom svetu, u situacijama oko nas.

Dijana Dimitrovska


Broj 297
Na čaju sa...

Lora Lora Orlović, glumica
25 Za uspeh je najvažnije naći sebe

Aktuelno

Virus zapadnog Nila - preventiva
6 Na komarce svim sredstvima

Ordinacija

Rak pankreasa
8 Pušači u najvećem riziku

Autoimune bolesti
10 Četiri puta češće kod žena

Dekubitus
22 Higijena kao preventiva

Uticaj hemikalija na reproduktivno zdravlje
30 Upola manje zdravih spermatozoida?

Fitoterapija

Travar Ljubiša Stojković iz Niša
12 Gladujte dva puta nedeljno

Lečenje biljem - septembarske trave
14 Isteruju otrove

Moja biljka
Gordana Suša, novinar
15 Mediteransko začinsko bilje

Limun i limeta
29 Rođaci s malo razlika

Alternativa

Kako se lečiti emocijamа?
18 Sreća je prirodno stanje

Kozirjevljeva ogledala
20 Misterija udubljenih odraza

Psihologija

Na šta trošimo vreme?
44 Zbog hitnog gubimo bitno!

Ishrana

Karotenoidi
28 Bobice i dinje za lep ten

Jela od gljiva
32 Nepravedno zapostavljena

Prirodni konzervansi
34 Da tegla bude zdravija

Nega i lepota

Tajne Japanki
38 Zdrav život za lepotu

Novi trendovi

Jajasti nokti
37 Šašave kuglice

Rekreacija

Vežbe za opuštanje
40 Srcu godi sklad uma i tela

Anketa

Čemu decu treba učiti u školi?
16 Istina i dobrota čine ljude

Zdravstveni turizam

Motel "Tenesi"
42 Tišina podno Kosmaja