Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 299
aktuelno izdanje
Jabuke za regeneraciju
Šta leči jetru?
Shutterstock

Obolela jetra uspešno se regeneriše pravilnom ishranom! Kojim namirnicama se utiče na ozdravljenje ovоg najsloženijeg organa u čovekovom organizmu, a koje i bukvalno moraju da se zaborave?


Sagovornica "Bilja i zdravlja" dr. sci med Danijela Ristić Medić, specijalista interne medicine iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za Medicinska istraživanja, Univerziteta u Beogradu objašnjava da je dobro svakodnevno koristiti hladno ceđeno maslinovo, susamovo i bundevino ulje bez zagrevanja. Dakle, salate ili bareno povrće preliti sa nekoliko kapi.


Poželjne namirnice
- Pivski kvasac, pšenične klice, integralne žitarice koje sadrže vitamin B obnavljaju jetru. Povrće i voće može se jesti sirovo ili kuvano. Posebno se preporučujuju: mlada kopriva, maslačak, šargarepa, rotkvica, rotkva, celer, svež kupus (salata i sok) praziluk, luk, beli luk, artičoka, špargla, masline.


Ukoliko je neko sklon nadimanju izbegavati grašak, kelj, zelje i papriku. Kupus, karfiol i keleraba pomažu jetri da se oslobodi toksina. Maslačak pripremljen na pari kuvanjem listova i cvetova kao i u kombinaciji sa spanaćem pospešuje rad jetre. Od voća su posebno korisne jabuke, grejpfrut (ko ne koristi lekove za holesterol), grožđe, jagode, maline, borovnice. Pomorandža ubrzava razgradnju masti kod masne jetre, a može da se kombinuje u salati sa celerom, kao i jabukama - precizira dr Ristić Medić.


Začini
Od začina preporučljivi su peršun, limun, kopar, bosiljak i lovorov list, a strogo su zabranjeni biber, majonez, senf i ljuta paprika. Hrana treba da je mlaka. Jesti češće i manje obroke.


Izbegavati zapržena i jela sa roštilja, prženje i prelivanje grejanom masnoćom. Alkohol je strogo zabranjen, kao i gazirani napici, jer sadrže fosfornu, limunsku i karbonatnu kiselinu koje dovode do degenerativnih promena na jetri. Pijte što češće čaj od žalfije, nane, kičice i ruzmarina, kao i sokove od limuna, pomorandže i grejpfruta, kao i od šargarepe i cvekle jer pomažu pri regeneraciji.


Kod teških oblika akutnih oboljenja sa povraćanjima sprovodi se čajna dijeta (kamilica, matičnjak, šipak, komorač) i sokovi od svežeg voća, kompot od jabuke, supe od povrća sa ukuvanom sitnom testeninom ili pirinčem. Posle 3-5 dana mogu da se uvedu jogurt, posni mladi sir, griz ili sutlijaš od obranog mleka, ovsene pahuljice i posne supe.


Protiv ciroze
- Masna, kisela i ljuta jela, slana hrana i alkohol zabranjeni su obolelima od ciroze Nadoknaditi proteine, gvožđe, vitamine, posebno B grupe. Preporučuje se kuvano meso, rečna riba, meko kuvana jaja, neslani hleb, sitna testenina, pirinač, ovsene pahuljice, šargarepa, pasirani grašak, boranija, karfiol, paradajz, sveže voće i kompoti, med, maslinovo ulje, neslani maslac, a od začina: limun i muškatov orah.


Zabranjeno je soliti hranu, jesti slane i masne sireve, konzervirano meso i kobasice, šunku, sušeno meso, iznutrice, morsku ribu, spanać, kelerabu, celer, crveni kupus, kiseli kupus, ren, lubenicu, voćne konzerve, marmeladu, mast i margarin.


U stadijumu dekompenzirane ciroze ishrana se ograničava na pirinač, krompir, hleb, povrće, voće i maslinovo ulje. Hrana mora da bude neslana. Oko 70 gr belančevina dnevno uzimati u obliku belanaca, neslanog mladog sira ili kuvanog mesa - savetuje dr Danijela Ristić Medić.

Hronične bolesti

Preporučene namirnice za hronične bolesti jetre: bajat, prepečen beli ili polubeli hleb, kiselo mleko, jogurt, kefir, nemasne supe, posni sirevi, teleće, jagnjeće i živinsko meso, (kuvano ili pečeno), kuvana ili pečena nemasna morska i rečna riba, rovito jaje, jaje na oko, sveže povrće i voće, krompir pire, kolači od mleka, puding, blagi čajevi, sokovi ceđeni iz voća.


Nije dozvoljen sveži beli hleb, ražani i kukuruzni hleb, feta sirevi i kačkavalji, masna govedina i svinjetina, meso od guske i patke, divljač, dimljeno meso, kobasice, salame i mesne konzerve, pržena masna riba i riblje konzerve, goveđe i svinjske iznutrice, tvrdo kuvano jaje, kiseli kupus, kelj, krastavac, sirova paprika, pečurke, prženi krompir, sve zagrevane masti, torte, pržena testa, jaki čajevi, alkoholna i gazirana pića.


Masna jetra


Pošto je učestalost takozvane masne jetre u porastu, veoma je važna prevencija. Osim smanjenja kalorija, trebalo bi da se izbegavaju beli hleb i testenina, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncentrovani šećer u napicima, pekarski proizvodi i brza hrana. Prženi krompir, uštipci i čips sadrže trans-masne kiseline i užegle masti, toksične za jetru. Minerale i vitamine najbolje je uzimati iz prirodnih namirnica.

Željka Radulović


Broj 299

Na čaju sa..
Violeta Orešković Ćurčić, autor „Čarobne kuhinje - Lakše sa dijabetesom”
Mera u kuhinji i u životu


Aktuelno
Kako se gaji lincura?
Pet godina do gorkog leka

Fitoterapija
Apoteka iz bašte
U leju po lek

Siguran uspeh
Virak+očajnica+konopljika=beba

Alternativa
Toksini i gojaznost
Goje hrana i kozmetika

Napitak kanji
Voda pirinča pravi eliksir

„Montesori” metoda vaspitanja
Košenje trave sa 10 godina

Ordinacija
Nelečene upale sinusa
S mukom do zdravlja

Bolesti bubrega
Okidači šećer i pritisak

Fiziologija besa
Osveta iz kore velikog mozga

Posledice plastičnih operacija
Od hematoma do embolije

Ishrana
Jelovnik za osobe sa hepatitisom
Jabuke za regeneraciju jetre

Recepti
Rana jesen na stolu

Lepota i nega

Domaći recepti
Piling od čokolade

Parfemi
Tri tone latica za litar ulja

Rekreacija

Vežbe
Kako do lepih nogu?

Odmor na Mučnju
Hotel „Logos” čeka goste