Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 300
aktuelno izdanje
Ljutо, a leči
Lečenje biljem
Shutterstock



Među lekovitim biljkama koje se sakupljaju tokom jeseni ima i onih čije su semenke i podzemni izdanci ljuti. Taj ukus je posledica etarskih ulja, hetorizida i alkaloida piperina koje sadrže, ali da nije njih ne bi ni bile lekovite.


Zbog toga se seme crne gorušice, crnog kima, koren rena i rotkva u narodnoj medicini koriste za inhalaciju, da pospeše mokrenje, da razrede sluz koja je posledica infekcije disajnih puteva...

Crna gorušica (Sinapsis nigra)

Uspeva kao korov na poljima ili livadama i napuštenim mestima. Granata je biljka prizemno dlakave stabljike, lišće je na peteljkama, pri dnu zarezano a na vrhu zaobljeno. Ima žute cvetove sakupljene u grozdove a plod su crnkasto smeđa zrnca koja sazrevaju u jesen, kada se i sakupljaju. Sadrže etarsko ulje, holin, masno ulje, sluz

Koristi se:
da pospeši mokrenje
u slučaju bubrežnih bolesti
Da se lakše mokri

60 g semena crne gorušice
60 g korena rena
30 g naribane limunove kore
2 dl vode

U avanu usitnite seme crne gorušice, koren rena naribajte pa ih pomešajte sa narendanom korom limuna i prelijte sa 2 dl vrele vode. Što pre sipajte u teglicu i zatvorite, ostavite po stani 20 sati pa uzimajte po kašičicu tri puta tokom dana.

Ren (Cochlearia armoracia)

Uspeva na vlažnim mestima ali se gaji i u baštama. Reč je o jakoj zeljastoj biljki velikih i po ivicama nazubljenih listova. Ima sitne bele cvetove, jak koren dug i do metar koji je spolja žućkast a unutra beo. Ako se nariba razvija jak miris koji izaziva suze. Sadrži vitamin C, etarsko ulje, šećer...

Koristi se:

pospešuje mokrenje i znojenje
pomaže u lečenju plućnih bolesti
za inhaliranje u slučaju prehlade

Sirup

Koren rena isecite na tanje kolutove, poređajte na gazu koju ste stavili preko posude i pospite debljim slojem šećera u prahu. Ubrzo će iz rena da počne da kaplje tečnost koju sačuvajte i pijte po kašiku do dve dnevno, pre jela.

Očistite organizam od otrova

U pola litra mleka naribajte manji koren rena, ostavite preko noći, procedite i pijte po šoljicu tri puta dnevno 3 do 4 sedmice.
Crna rotkva (Raphanus sativus)

Baštenska biljka koja izraste do metar, sa perastim i tupo nazubljenim listovima i belim ili svetloljučastim cvetovima. Kraj stabljike je zadebljao u okruglastu glavicu pokrivenu crnom korom. Sadrži minerale natrijum, kalijum i sumporne heterozide zbog kojih ima ljut ukus.

Korisi se:
da pospeši mokrenje
u slučaju kamena u žuči
da razredi sluz u disajnim organima

Sok razređuje sluz

Ogulite koru pa naribajte crnu rotkvu, prelijte medom, ostavite tri do četiri sata pa dobro iscedite rukama. Dobijen sok pijte po šoljicu ujutru pre jela i pre spavanja.

Izbacuje kamen iz žučne sese

Prvog dana popijte rakijsku čašicu sveže isceđenog soka, drugog dana 2, trećeg 3, a četvrtog četiri, pa narednih dana smanjuje za po čašicu. U slučaju da nema rezultata napravite pauzu 8 dana pa ponovite terapiju.

Crni kim (Nigella sativa)

Jednogodišnja zeljasta biljka koja izraste do 40 cm sa nazubljenim, perastim listovim i svetlo plavim cvetovima. Plod je petodelna čaura slična maku u kojoj su sitne crne semenke. One sadrže ulje, nezasićene masne kiseline, linolnu kiselinu, etarko ulje, tanine, gorke materije...

Koristi se:
jača imunitet
snižava povišen krvni pritisak

Čaj
Kašičicu zdrobljenih semenki prelijte sa 1,5 dl vrele vode, poklopite sačekajte 15 do 20 minuta, procijedite i pijte 2 puta toko dana.
Za inhalaciju

U litar vruće vode sipajte 2 kašičice ulja crnog kima pa udišite isparenje glave pokrivene peškirom u slučaju infekcije disajnih puteva.


Broj 300
Na čaju sa...
Bobar Skerlić, reditelj
Simuliranje empatije samo za fejsbuk

Fitoterapija

Muški sterilitet
Otac uz pomoć
grčkog semena

Čaj od čaja
Četiri osnovne vrste

Alternativa
Vetiver
Trava spokoja

Ordinacija

Akademik prof. dr Miodrag Ostojić
Muzika zaustavlja aterosklerozu

Seks i zdravlje
22 Smiruje bol,
vraća osmeh

Zdravstveni turizam
42 Uživanje u banji Vrujci