Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 313
aktuelno izdanje
Oterajte slabost i nesvesticu
Lečenje biljem / Malokrvnost
Na "prelazu" iz zime u proleće nije mali broj onih koji se žale na opštu slabost, brzo zamaranje, razdražljivost, nepravilan rad srca, nesvesticu... To mogu da budu simptomi blage malokrvnosti ili nedostatka gvožđa, minerala koji ima značajnu ulogu u organizmu jer učestvuje u metaboličkim procesima, u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do ćelija kao i mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima. Da tegobe budu manje mogu da pomognu biljni napici iz prirode.


Spanać (Spinacia oleracea)


Jednogodišnja ili dvogodišnja biljka uspravne, 40 dо 70 cm visoke, stabljike и jajoliko kopljastih listova na peteljkama. Ima bele cvetove. Sadrži gvožđe, hlorofil, betain, saponine i oksalnu kiselinu.


Koristi se:

ako organizmu nedostaje gvožđe


Sok

U mikseru usitnite 150 g spanaća sa malo vode, ocedite rukama pa dobijeni sok pijte tokom dana 2 do 3 rakijske čašice sa nekoliko kapi limunovog soka i malo soli.


Sa vinom

Izmiksujte spanać i malo vode tako da dobijete 2 dcl soka, pomešajte sa 7,5 dcl crvenog vina i pijte po rakijsku čašicu pre obroka.


Kopriva (Urtica dioica)

Korovska biljka koja uspeva na ivicama šuma, obalama reka i potoka, uz ograde i na napuštenom zemljištu. Ima uspravnu, četvorougaonu stabljiku, srcoliko šiljate, po ivicama nazubljene listove na kratkim peteljkama. I lišće i peteljke imaju dlačice iz kojih, ako im se odlomi vrh, izlazi sok koji žari kožu. Cvetići su zelenosivi a plod je sitna crna bobica. Sadrži gvožđe, sumpor, kalcijum, vitamine C, A i K, tanin, hlorofil...


Koristi se:

u slučaju niske vrednosti hemoglobina


Čaj

Sitno iseckajte 50 g lišća, kuvajte oko 5 minuta u litar vode, ostavite preko noći, procedite i pijte umesto vode.

ili

Kašičicu listova koprive prelijte sa 2 dcl vrele vode, sačekajte pet minuta, procedite i pijte dok je mlak ali ne više od tri šolje tokom dana.


Ren (Cochlearia armoracia)


Uspeva na vlažnim mestima, a gaji se i u baštama. Reč je o zeljastoj biljki velikih, po ivicama nazubljenih listova i belih cvetova. Koren je debeo, dug oko metar, spolja žućkasto siv a unutra beo... Sadrži vitamine C, B1 i B6, kalijum gvožđe, magnezijum i fosfor.


Koristi se:

da pomogne malokrvnim


Čaj

U litar vode stavite 20 g naribanog korena rena, kuvajte oko 20 minuta, ostavite preko noći, procedite i pijte dve šoljice tokom dana. Najbolje između obroka.


Podubica (Teucrium chamaedrys)


Uspeva na suvim krečnjačkim obroncima brda, ivicama hrastovih šuma, na kamenjaru... Nazivaju je i dubčac a reč je o trajnoj zeljastoj biljki, do 30 cm visokoj. Razgranate i dlakave stabljike rastu iz rizoma, listovi su mali i po ivicama nazubljeni a cvetovi ljubičasti, mada mogu da budu i beli. Sadrži gvožđe, tanin, holin, etarsko ulje...


Koristi se:

protiv opšte slabosti i malokrvnosti


Vino

U litar crvenog vina, potopite 200 g biljke, sačekajte 8 dana, procedite i pijte po kašiku kad osetite slabost.

Broj 313