Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 111
aktuelno izdanje
Lenin osmeh najlepša muzika
Goca Tržan

Piše: Vera Aćimović


Pevačica Goca Tržan je profesionalac sa velikim "P"! Bez obzira na činjenicu da je rano popodne i da zbog temperature koja prelazi trideseti podeljak svi "dišu na škrge" ona sa osmehom i bez žurbe odgovara na naša pitanja.
- Protiv vrućine se borim kako znam i umem – kaže. - Na sreću, letnje sam dete tako da ne volim zimu ni slojevito oblačenje. Kad bih mogla najradije bih šetala ulicom u donjem vešu. A, rashlađujem se klimom, mada je ne volim i osećam da mi smeta.
Zbog obaveza vezanih za promovisanje nedavno izašlog albuma pevačica nije planirala letovanje. Ali, sprema se za veliku američku avanturu! Čim nađe malo slobodnog vremena posetiće kumove koji žive na Floridi i unapred se raduje što će da obiđe "Diznilend". Ćerkici Leni, koja mirno motri na mamu dok daje intervjue i povremeno slatko pridrema u kolicima, ovo će da bude prvo prekookeansko putovanje. Kad bi trebalo da odabere destinaciju iz snova za mezimicu to bi svakako bio Zoološki vrt u Singapuru. A, čim poraste, povešće u "ludi šoping" u Istanbul. Pevačica i inače obožava da putuje u Tursku odakle se redovno vraća sa brdom garderobe, krzna i predmeta od kože, donjeg veša i najrazičitijih začina.
Novopečena mama smatra da je u roditeljstvu sve stvar ličnog iskustva tako da je najbolji savet koji je dobila povodom nove životne uloge da u vaspitanju dece - nema pravila.
Pitamo koju je osobinu nasledila od majke, a šta bi želela da prenese maloj Leni.
- Nažalost, nisam mudra kao moja majka! Za razliku od mene mama ume da se ugrize za jezik i odćuti kad treba, što meni nije jača strana. Inače, od mame sam nasledila to da sam dobra majka i supruga i pravi porodični tip. Volela bih da Lena od mene nasledi komunikativnost, a zašto ne i muzikalnost!
Stoga i pitanje da li četrnaestomesečna devojčica već pokazuje interesovanje za muziku?
- Reaguje na muziku i obavezno zaigra uz pesme bržeg ritma.

A, kad se uz to i slatko nasmeje to je najlepša muzika za mene - iskrena je Goca.
Na estradi je Goca poznata i po tome što je uvek doterana, moderna i savršeno našminkana. Za razliku od većine koleginica ne koristi usluge profesionalaca, već se sama šminka. Primećujemo da bi joj mnogi pozavideli na veštini pa nam otkriva nekoliko svojih trikova za lepotu.
- Pre svega koža mora da bude čista, što znači redovne posete kozmetičaru. Obavzno mora da se vodi računa o obrvama, koje bi trebalo da budu lepo počupane ali ne i prečupane. I, uvek nanosite debeo sloj maskare, da bi ste "otvorili" oči.
Kaže pevačica da se najčešće opušta na masaži i da je vešte ruke terapeutkinje preporode u pravom smislu te reči. Voli da se "macka" i priznaje da je veliki potrošač svih mogućih krema za telo, dok za lice koristi posebno spravljene u kozmetičkom salonu. Nega kose je još jedan od Gocinih omiljenih rituala. Iako je nosila frizure različitih dužina prednost daje kratkoj jer ima veoma gustu kosu s kojom teško izlazi na kraj.

- Za mene je kratka kosa spas a i pristaje mom temperamentu. Za razliku od žena, koje smatraju da im je snaga u kosi, ja se sa dugom osećam kao "tetka".
U slobodno vreme, Goca voli da čita. Knjiga je za nju svakodnevna potreba, i kod kuće je napravila zavidnu biblioteku. Iako literaturu ne deli na "laku" i "ozbiljnu" za čitanje na plaži preporučuje "Senku vetra". Ima nekoliko knjiga kojima se stalno vraća: "Junaku našeg doba" Ljermontova, "Životinjskoj farma" Orvela i "Crvenom šatoru" Anite Dajamant.
Dok razgovor privodimo kraju ne možemo da se otmemo utisku da je naša sagovornica, ranije poznata kao devojka - mangup, postala ozbiljna i emotivno stabilna žena. Kaže da je to uspela u zajednici koja se na prvom mestu zasniva na ljubavi ali i na seksu, otvorenoj i iskrenoj komunikaciji, toleranciji, kompromisima i realnom sagledavanju partnera. Nema razloga da joj ne verujemo!



LJUBAV ZA SVAKOGA

Posle četvorogodišnje pauze Goca Tržan je nedavno promovisala album simboločnog naslova "Plavi ram". U njega je upakovala deset pesama i sa osmehom primećuje da je njima obuhvatila sve faze ljubavnog života - ima onih za zaljubljene, strastvene ljubavnike, parove koji planiraju da stupe u brak, ali i one slomljenog srca.
A, na pitanje koju bi fotografiju stavila u "plavi ram" porodičnog albuma bez razmišljanja keže: "sliku svoje male porodice (čitaj supruga Ivana i ćerkice Lene) koja mi je sve i za koju dišem".


RECEPT
Gocina salata

* Isecite na režnjeve sveže povrće koje vam je pri ruci (paradajz, krastavac, šargarepu, celer, cveklu...) i na velikom tanjiru grupišite svako za sebe. Dodajte malo zelene salate kao i kuvano jaje isečeno na na četvrtine. Posle toga na grilu ispecite tanko isečen biftek (može i piletina ili ćuretina) koji ste prethodno namazali biljnim začinom i začinili vočester sosom. Kad bude gotovo isecite meso na trake i poređajte preko povrća. Sve zalijte smesom od pavlake, majoneza, parmezana, limunovog soka i svežeg naseckanog peršuna.

10 KRATKIH
Glumica u duši

Najpoznatiji svetski "jedan na jedan" intervjuista, Džon Lipton, osmislio je deset pitanja na koje gosti njegove emisije "Zvezde, zvezdice i zrnca zvezdane prašine" moraju da odgovore. Kako na njih odgovara Goca Tržan?
* Omiljena reč?
- Mama
* Reč koja vas odbija?
- Vakcinacija
* Privlače me...
- Lepi mirisi, lepi ljudi, adrenalinski izazov, ekstremne stvari
* Odbija me...
- Ljudska glupost
* Omiljena psovka
- Somino ili ćurko, dok vozim
* Volim zvuk...
- Iskrenog i neobuzdanog dečijeg smeha
* Ne podnosim zvuk
- Zujanja komaraca
* Da se ne bavim ovim poslom bila bih...
- Glumica. Ili predsednik države.
* Nikad ne bih bila...
- Predsednik države (smeh)
* Da postoji raj volela bih da na ulazu čujem...
- "Purpurnu kišu" Prinsa

Broj 111
U ovom broju:
Ruzmarin leči astmu

Matičnjak čuva srce

Koplja lome oko soje

Cveće pomaže kod "lađe potonu"

Briga grize iznutra

Izmasirajte ukočen vrat

Šolju mleka pa krevet

Makrobiotika protiv letnjih tegoba

U dodatku dijete:
Ravan stomak i bolji seks

Vaspitajte metabolizam

Spremni za bikini