Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 112
aktuelno izdanje
Muškarac može do 102.
Piše:Cecilija Rabrenović



Iako je kao mališan maštao da postane oficir dr Savo Bojović je, po majčinoj želji, postao brucoš Medicinskog fakulteta. Zainteresovala ga je ta nauka i tokom studija se nosio mišlju da se bavi propagiranjem zdravlja i zdravog načina života. Put ga je, međutim, naneo u Švedsku, gde je specijalizirao oblast ginekologije i humane reprodukcije. To mu je omogućilo da godinama pomaže parovima koji ne mogu da osete radost roditeljstva ali i da se bavi istraživanjima vezanim za prevenciju reproduktivnog zdravlja. Zbog toga i pitanje koliko je ta oblast važna, a posebno za mlade.
- Izuzetno, jer na vreme moraju da nauče kako da sačuvaju sebe, zaštite partnera i da, posebno na početku seksualnog života ne dobiju infekciju, da ne dođe do neplanirane trudnoće i pobačaja koji može da bude fatalan za kasnije začeće - kaže dr Bojović, seksolog i andragog. - Uz roditelje važnu ulogu u tome ima i celokupan obrazovni sistem a posebno je važno da se o svim rizicima upoznaju devojčice. Da im se ne dogodi nešto što bi ih kasnije onemogućilo da budu majke i ostvare ono što im je od prirode i dato. Inače, po biološkim zakonima je najbolje vreme za začeće žena između 20. i 25. godine, sa dobrim rezultatima je do 33 - 35 godina, a sa navršenih 38 godina dolazi do pada. Ulaskom u četvrtu deceniju kod žene se vidno smanjuje mogućnost začeća. Suprotno ženi muškarac može da bude plodan i u pedesetoj, šezdesetoj, pa i kasnije, bez velikih rizika po potomstvo.

Vi ste još 1993. godine ukazivali da infekcije mogu da budu uzrok steriliteta. Iako to nije naišlo na odobravanje kolega pokazalo se da ste bili u pravu. Koje infekcije prouzrokuju neplodnost?
- Sida i hepatitis C su najvažnije, ali ne manje značajne su i hlamidija, mikoplazma i ureoplazma, mada i one banalne ostavljaju trag na reproduktivnim organima. Infekcije su posebno opasne za žene jer izazivaju upale koje kasnije dovode do priraslica, neprohodnih kanala ili oštećenja jajnika. Kod muškaraca infekcije utiču da stradaju ćelije koje proizvode seme tako da ga je vremenom sve manje i sa sve više nepokretnih spermatozoida. Navešću primer pacijenta koji je došao sa nula pokretnih spermatozoida a uzrok je bila infekcija beta hemolitičkom streptokokom iz grupe B. Kada smo izlečili infekciju došlo je i do začeća. Posebno bi trebalo da se naglasi da mnogi ne obraćaju pažnju na upale koje dođu i prođu ali je moj savet da svaka infekcija mora na vreme leči. Inače, istraživanja su pokazala da su infekcijama sklonije promiskuitetne osobe, a s obzirom na činjenicu da u poslednje vreme seksualni život mladih počinje u 13 ili 14 godina i da se partneri često menjaju ne čudi što kod nekih pacijenata pronađemo po pet, šest pa i deset različitih vrsta bakterija koje su se nagomilale u reproduktivnim organima.

Ko je skloniji infekcijam, muškarci ili žene?
- Priroda je pripremila ženu da se brani od infekcije i zbog toga je kiselost vagine 4,5 pH, što ne odgovara razvoju bakterija tako da se manje infekcije i ne registruju. To, međutim, ne znači da su žene potpuno zaštićene i ovaj prirodni štit ne može da se odupre jakim infekcijama koje neminovno ostavljaju posledice. Kod muškaraca je situacija drugačija. Prostata ima sunđerastu strukturu i pogodna je za razvoj bakterija i mikroorganizama. Oni tu opstaju i razvijaju se jer imaju hranu i toplo im je. Zbog toga se često i dešava da muškarac ima gnojnu infekciju i upalu prostate. Neki od izazivača ne deluju odmah ali, kad se pojavi sekret, muškarce po pravilu uhvati panika jer su najranjiviji baš u genitalnoj sferi. U slučaju da se pojavi i sukrvica u spermi, što može da bude posledica jake upale, čestog seksa ili samozadovoljavanja, ali i da ukaže na tumor ili karcinom, neophodno je da poseti lekara.

Da li su muškarci promiskuitetniji od žena?
- Kao biološko biće muškarac je poligaman. Stvaralac je vodio računa da on što češće menja partnerke, da ima više dece i da opstanak vrste ne dođe u pitanje. Mada, nisu ni svi muškarci isti. Jedni su vezani za posao i kuću, kreativniji su, nisu skloni promenama seksualnih partnera, a povremeno čak i supruga mora da ih opominje i potseća na bračne dužnosti. Drugi tip muškaraca je "kuća - posao". Oni promene partnerku kad ih neka žena isprovocira, i "prinese na tacni poslastice". Tada ulaze u avanturu ali je vešto kamufliraju. Treći tip su muškarci koji su zainteresovani za bračni izlet i s vremena na vreme izdvoje po neko popodne ili veče, kao i malo novca da zadovolje seksualne nagone. U četvrtoj grupi su oni koji od jutra do večeri razmišljaju kad će, koju će, kako će... Uostalom, i kad posmatrate svet muškaraca uvidećete da jedni pričaju o hrani, drugi o vinu, a treći o seksu. Po prirodi stvari pomenuta četvrta grupa nosi najveći rizik da dobije infekciju koja može da ostavlja posledice na reproduktivne organe.

Potvrđuje li vaša dugogodišnja praksa da je sve veći broj impotentnih muškaraca?
- Na žalost, da! Impontencija je u porastu čak i kod mladih ljudi. U tim slučajevima reč je o najčešće o prolaznoj pojavi čiji je uzrok psihološke prirode i lako se leči. Drugu grupu pacijenata sa ovim problemom čine oni od 40-50 godina koji su počeli da ulaze u period života kada im pada koncentracija. Zbog toga, ako se tokom predigre ili seksualnog čina, sete nekog problema, erekcija oslabi. Posle toga se pitaju šta se dogodilo sa dojučerašnjom izuzetnom potencijom a odgovor je jednostavan. Stres i loše misli izazivaju veće lučenje hormona prolaktina koji automatski blokira seksualnu funkciju. Isto se događa i kod žena ali se ovakvi slučajevi lako leče medikamentima koji smanjuju nivo ovog hormona. Treća grupa su muškarci u poodmaklom klimakterijumu kada i realno postoje razlozi za smanjenje seksualne funkcije. Tu spadaju i promiskuitetni muškarci, iz već pomenute četvrte grupe, koji su imali dve, tri pa i šest ljubavnica. Sa godinama takvom muškarcu se smanjuje seksualna energija i on ne može da zadovolji čak ni jednu ženu. Seks mu više nije uživanje, već opterećenje. Ali, ako je za utehu, studije koje sam uradio ukazuju da na našim prostorima muškarac može da bude seksualno aktivan do 102 godine, a žena do 84-te!

Kako hormoni mogu da utiču na plodnost?
- Oni uslovljavaju seksualnu aktivnost i moraju da budu u ravnoteži da dođe do oplodnje. Hormoni određuju čak i ponašanje. Na primer estrogen čini ženu ženom a one sa viškom muških hormona su dominante, koščate građe, ne prezaju ni da udare rukom o sto... S druge strane muškarca određuje testosteron i onaj sa više ovog hormona je i veća muškarčina. Nizak nivo testosterona kod muškarca utiče na to da ima piskav glas, da su mu kretanja ženstvena... Hormon prolaktin, takođe, ima izuzetno važnu funkciju za plodnost. Ima i muškaraca sa nerazvijenim testisima i u tom slučaju pomaže hormon rasta koji omogućava da se poboljša kvalitet semena.

Kakav je vaš stav prema alternitivnim metodama lečenja? Da li, na primer, astrologija može da pomogne da rešite problem?
- Spadam u lekare koji prihvataju sve metode koji daju rezultat, pa i alternativne. A, kada je reč o astrologiji i numerologiji, koristim ih odavno. Dogodilo mi se, na primer, da je došao par čiji su nalazi ukazivali na lošu prognozu ali je njihova želja da postanu roditelji bila ogromna. Dodatne analize su ukazivale na to da muškarac strahuje da ne dobije dete sa defektom, jer je, po njegovom mišljenju, bio biološki star za potomstvo (u poodmaklim pedesetim i sa decom iz jednog braka). S druge strane nije želeo ni da izgubi mnogo mlađu partnerku koja je uporno pokušavala da postane majka po bilo koju cenu. U saradnji sa uglednim astrologom uspeo sam kod tih, ali i još nekih pacijenata, da nađem odgovor kad, kako i na koji način da ostvarimo zajednički cilj - novi život. U prilog ovoj tezi je i program koji je uradio češki lekar dr Jons, o određivanju plodnih dana i pola deteta na osnovu kosmičkih zakonomernosti.

Broj 112
Vaš vodič kroz zdrav život

Žalfija leči odvajkada

Origanom na bakterije

Istine i zablude o jajima

Izlečite se gladovanjem

Sladoled protiv stresa

Graške da ne prokuvamo

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i
dr Ivana Džamić
Civilizacija daje i uzima

Dr Bratislava Matić
Olovo ostavlja trag na potomstvo

Dr Saša Plećević
Bolest je luksuz!

Psiholog Saša Bijelić
Koračajte otvorenih očiju

U dodatku DIJETE

Natan Pritkin savetuje:
Zeleniš umesto insulina

Oslabite brzo i efikasno
U ritmu izlazećeg sunca i mladog meseca

Vežbaonica
Ruke kao izvajane