Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 112
aktuelno izdanje
Sladoled kao bingo
Sladoled

Piše: B.Z.

Mnogi ne znaju da omiljena letnja poslastica, sladoled,vodi poreklo iz drevne Kine i da su ga pravili od voćnih sokovova i snega. Kasnije su toj smesi dodavali i mleko a prvi Evropljanin koji je na dvoru Kublaj Kana probao mlečni sladoled bio je Marko Polo. Istoričari lome koplja oko toga da li je čuveni putopisac prvi doneo recet za sladoled u Evropu ili su to uradili Arapi dok su vladali Sicilijom i naučili Italijane veštini zamrzavanja namirnica. Ali, bilo kako bilo, sladoled je tek dva veka kasnije postao popularna dvorska poslastica. Zabeleženo je da se služio na svadbi Katarine Mediči i francuskog kralja Anrija II 1533. godine.
Inače, reč je o namirnici koja se lako vari ali ima veliku kalorijsku vrednost (100 g - 200 kalorija). Zbog toga se posebno preporučuje sportistima ili onima koji rade teže fizičke poslove. Svi ostali bi trebalo da budu umereni u degustiranju i da sladoled ne jedu između dva obroka, već umesto jednog!
Nedavno istraživanje je potvrdilo da sladoled deluje antistresno (posebno od vanile) i da u moždanim centrima stvara zadovoljstvo kao kad se sluša omiljena muzika ili u igrama na sreću dobije manji novčani dobitak.
Ako želite da se tako osećate nudimo vam nekoliko recepata za sladoled koje možete lako da pripremite kod kuče.

OD ČOKOLADE
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 3-4 dl mleka
- 100 g čokolade
- 1/2 l pavlake
- aroma ruma (ili po želji)
* Odvojte žumanca od belanaca pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i mleko i dobro izmešajte. Stavite na vatru i mešajte dok se ne zgusne. Skuvani krem skinite sa vatre i mešajte dok se ne ohladi. U masu dodajte čvrst sneg od belanaca, ulupanu slatku pavlaku i aromu i stavite u zamrzivač.
SAVET PLUS: Da izbegnete da u sladoledu bude parčića leda i da bude kremast svakog sata ga izvadite iz zamrzivača i izmiksujete.

OD RIBIZLA I BANANE
- 100 ribizla
- 250 g oguljenih banana
- 2 kesece vanilin šećera
- 50 g suvog grožđa
* U posudu stavite ribizle, isečene banane i vanilin šećer i dok ih miksujete dodajte mleko i suvo grožđe. Kad dobijete homogenu smesu sipajte u posude i stavite u zamrzivač 4-5 sati.

OD DINJE
- 350 g dinje
- 1 limun
- 150 g šećera
- 2,5 dl slatke pavlake
- 3 kašičice maraskina
* Pomešajte smesu od ispasirane dinje i limunov sok, dodajte šećer, slatku pavlaku i liker, dobro promešajate i stavite u zamzivač.
SAVET PLUS: Dinju možete da zamenite kajsijom, breskvom, mangom...

SA LAVANDOM
- ½ l šlaga iz kesice
- 150 g kupina
- 150 g borovnica
- 2 dl jogurta
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašičica lavande
U umućen šlag dodajte kupine i borovnice, jogurt, cimnet i žalfiju, dobro umutite mikserom, poklopite i stavite u zamrzivač )oko 24 časa).

OD RUŽINIH LATICA
- 3 šake ružinih latica
- ½ l mleka
- 150 g šećera
- 8 žumanca
- cimet
* Potopite iseckane ružine latice u mleko i kuvajte 10 minuta, pa procedite. U dobijenu tečnost sipajte šećer i cimet i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, sipajte žumanca, umutite mikserom i prokuvajte na tihoj vatri (ne sme da zagori), sačekajte da se ohladi, sipajte u čaše i stavite u zamrzivač.

SA ZELENIM ČAJEM
(za vegetarijance)
- 1 šoljica sojinog mleka
- 4 kesice zelenog čaja
- 1 šoljica meda
- 340 g čvrstog tofua sa malo masnoće
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 kivija
- 1 šoljica slatke pavlake
- čokoladne mrvice za ukras

* U posudi srenje veličine kuvajte mleko i čaj a kad provri, uz mešanje, kuvajte još 5 minuta. Hladite najmanje 20 minuta, ali ne više od 1 sata vremena. U šoljicu istisnite tečnost iz kesica (sa dve kašike), dodajte med, pomešajte sa mlekom, tofuom, ekstraktom vanile i izmiksujte dok smesa ne postane glatka (2-3 minuta). Sipajte u posudu za zamrzavanje, na vrh, po želji, stavite slatku pavlaku I držite u zamrzivaču 5-6 sati. Ukrasite mrvicama čokolade.

Broj 112
Vaš vodič kroz zdrav život

Žalfija leči odvajkada

Origanom na bakterije

Istine i zablude o jajima

Izlečite se gladovanjem

Sladoled protiv stresa

Graške da ne prokuvamo

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i
dr Ivana Džamić
Civilizacija daje i uzima

Dr Bratislava Matić
Olovo ostavlja trag na potomstvo

Dr Saša Plećević
Bolest je luksuz!

Psiholog Saša Bijelić
Koračajte otvorenih očiju

U dodatku DIJETE

Natan Pritkin savetuje:
Zeleniš umesto insulina

Oslabite brzo i efikasno
U ritmu izlazećeg sunca i mladog meseca

Vežbaonica
Ruke kao izvajane