Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 315
aktuelno izdanje
Budi strast i štiti od raka
Darovi prirode/ Jagoda
U starom Rimu jagodu su smatrali simbolom boginje ljubavi Venere jer ima srcolik oblik, jarko crvenu boju kao i karakterističan ukus i miris što budi strast. Neki i danas tvrde da je plod ove biljke iz porodice ruža i latinskog naziva frangaria (mirisna) - afrodizijak. U prilog tome navode podatak da obiluje vitaminima C i B9 kao i mineralima kalijumom, gvožđem i cinkom (sastavni deo muškog polnog hormona testosterona) koji obezbeđuju dodatnu energiju za vođenje ljubavi.

Osim ovih hranljivih i lekovitih sastojaka jagoda sadrži obilje antioksidanasa (beta karotin i fenoli) koji se bore protiv slobodnih radikala i štite ćelije od karcinoma, posebno dojke, jednjaka, kože, debelog creva, prostate i pankreasa kao i srčanih oboljenja. Kada je o ovim supstancama reč istraživanja su potvrdila da su jagode među 50 namirnica za koje se smatra da su najbolji izvor antioksidanasa na 27. mestu, a među voćem na visokom četvrtom. Primera radi sadržaj antioksidanasa u jagodama sedam je puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili grožđu. Jagode, takođe, sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji blagotvorno utiču na kardiovaskularni sistem jer snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, povišen krvni pritisak (u 100 g jagoda oko 140 mg kalijuma koji deluje protiv negativnog uticaja natrijuma) a deluju i protiv upala i poboljšavaju zdravlje srca. Pigmenti antocijani iz jagoda deluju preventivno da se ne oboli od anemije i smanjuju tegobe koje prate malokrvnost, vlakna pospešuju rad creva i sprečavaju nastanаk dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv, a obilje vode u svakom plodu pospešuje izmokravanje i čisti organizam od štetnih produkata metabolizma.

Trebalo bi da se ima na umu da jagode mogu u nekim slučajevima a posebno deci da prouzrokuju alergijske reakcije kao što su mali plikovi u usnoj duplji i na usnama zbog visoke koncentracije tanina.


Recepti

Čajevi od lista i korena


Sa 2,5 dcl vrele vode prelijte 2 pune kašičice osušenih listova, poklopite, sačekajte 15 minuta, procedite i pijte po šoljicu posle jela ako imate tegobе sa varenjem. Napomena: čaj može da se koristi i za grgljanje u slučaju upаle grla, gripa i prehlade.

***

Oko 5 minuta kuvajte u 2,5 dcl vode 15 g korena, sklonite sa ringle, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte toplo 4 do 5 puta dnevno u sluačaju proliva.

Hiljade sorti

Šumske jagode su, u poređenju sa gajenim, bogatije gvožđem i drugim supstancama ali to ne znači da sorte nastale ukrštanjem nemaju hranljive i lekovite osobine. Preporuka je, ipak, da se za spravljanje lekovitih napitaka koristi dvostruko veća količina baštenskih od propisane količine šumskih.

Stručnjaci ističu da je ukrštanjem nastalo nekoliko hiljada vrsti jagoda koje se razlukuju po veličini ploda, vremenu sazravenja, boji (postoje žute, bele sa crvenim semenkama...), ukusu...

Broj 315