Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 317
aktuelno izdanje
Ishrana
Namirnice od kojih se brže stari

Kafa samo uz čašu vode


Zagovornici ženske lepote poslednjih godina umnožili su anti ejdž preparate, kozmetičke i medicinske tretmane podmlađivanja, a nutricionisti u glas trvde da ishrana, čak bolje i od skalpela, "odlaže" starost. Loš izgled kože, ne samo lica, već i tela, uzrokovan je lošim izborom namirnica, a sve ono što tokom dana unesemo u organizam u pozitivnom ili negativnom smislu, "uzima danak" upravo na - koži.

Bore, suvoća kože, manjak elastičnosti i fleke prirodna su posledica starenja, ali negovanje kože "iznutra" može pomoći da se uspori biološki sat. Kao što neke namirnice usporavaju zalog godina, druge ubrzavaju starenje. Evo devet najčešćih namirnica koje su na listi za izbegavanje, jer nas čine starijima nego što jesu.



* Šećer

Velike količine šećera mogu pokrenuti nepoželjan hemijski proces u organizmu. Kada se uzima više šećera nego što naše ćelije mogu preraditi, višak se spaja sa belančevinama u procesu zvanom glikozilacija, a proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena - belančevine koja koži daje mladalački izgled. Osim toga slatkiši uzeti u većoj meri negativno utiču na zube i osmeh, jer se šećer lepi za zube, privlači bakterije i zubi se lakše i brže kvare. Savet je da se posle nekog slatkiša popije malo vode, dobro promućka u ustima i konačno ispljune kako bi se uklonio ostatak šećera.



* Slana hrana

Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica kao potencijalna "skladišta soli": pecivo, koje može sadržati i do 230 mg kuhinjske soli, parče pice do 760 mg, tanjir supe i do 940 mg soli. Ništa manje ne zaostaju ni suhomesnati proizvodi, kao i naresci i pileći medaljoni, a ni sendviči s narescima, sirom i sosovima, koji su prave slane bombe, jer sadrže čak 1.500 mg soli! A hrana koja obiluje solju izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu i nadutost.



* Nezasićene trans masti

Osim što povećavaju rizik od srčanih bolesti, masti štete koži, jer podstiču upale koje mogu oštetiti kolagen i učiniti kožu lica osetljivom na ultraljubičaste zrake, što je prvi uzrok starenja kože. Etiketa na kojoj piše "0 g trans masti" samo je marketinški trik, jer to još može značiti da namirnica sadrži 0,5 g skrivenih - veštačkih masnoća. Takođe treba izbegavati proizvode čije etikete među sastojcima navode delimično hidrogenizovano biljno ulje.



* Prosti ugljeni hidrati

Namirnice bogate prostim ugljenim hidratima mogu oštetiti kolagen i vlakna kože. Tu spadaju: beli hleb, rafinirane žitarice i testenina od belog brašna, jer imaju visok glikemijski indeks (GI). Studija sa Harvarda nedavno je pokazala da je ovakva hrana povezana s pojavom akni, jer u telu dolazi do porasta glukoze i insulina. Savet je da se umesto prostih ugljenih hidrata koriste složeni, koji se nalaze u proizvodima od celog zrna žitarica.



* Kafa

Najomiljeniji stimulativni napitak štetan je za kožu i zube zbog visokog procenta kiselosti. Dokazano je da kisela pića mogu stvoriti mikroskopske pore na površini epiderma i dovesti do blage erozije, pa se preporučuje da se uz kafu ili posle nje popije čaša vode (voda ima neutralni pH i ispira kiselinu).



* Energetska pića

Sve popularnija energetska pića po pravilu su bogata kofeinom, taurinom i šećerom, pa iako pomažu da se privremeno oseti polet i živahnost, zapravo su izvor brojnih rizika i opasnosti za zdravlje. Visoko su kisela, pa štete zubima i sluzokoži, a dobra zamena su prirodni energizujući napici od guarane ili akai praha.



* Alkohol

Alkohola šteti jetri, a posredno postaruje kožu. Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno da utiču na zdravlje i prerano starenje, a ako je rad ovog organa oslabljen, toksini se skupljaju u organizmu i koža može razviti niz problema poput akni i bora. Alkohol u značajnoj meri dehidrira organizam i štetno utiče na san, što za posledicu ima - ubrzano starenje (bore, neujednačen ten, smanjenu elastičnost kože).



* Prezačinjena hrana

Jako začinjena hrana može tokom menopauze da naškodi sitnim kapilarima u koži, koje su u toj životnoj fazi vrlo osetljive. Budući da začinjena hrana širi krvne sudove, žene u menopauzi mogu primetiti uticaj takve hrane na izgled kože, a preporuka su lagani, nezačinjeni obroci.



* Meso i prerađevine

Na dugoj listi razloga zbog kojih iz ishrane treba izbaciti meso je i ubrzano starenje. Mesne prerađevine poput salama, kobasica i slanine sadrže sulfite i konzervanse koji mogu podstaći upalne procese na koži i ubrzati starenje. Oni često sadrže i visoke količine soli što može uzrokovati otoke i nadutost. Masna hrana poput crvenog mesa stvara slobodne radikale - štetne komponente koje hvataju elektrone zdravih ćelija i oštećuju ih, a to oštećenje u finalnoj fazi utiče na sposobnost kože da se sama zaštiti i proizvede kolagen. Meso pripremljeno na roštilju, naročito ako je "reš", može biti izvor upalnih procesa koji oštećuju kolagen u koži.




D.Kljajić


Broj 317