Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 356
aktuelno izdanje
Kako olakšati tegobe u menopauzi?
Thinkstock

Menopauza nije bolest! To je savršeno normalan period u životu
žene. Ipak, neke žene to osećaju kao olakšanje, druge kao nesreću.
Simptomi menopauze su neizbežni, bilo da su u pitanju česti valunzi ili razdražljivost, ali se mogu ublažiti - fitoterapijom.

Studija francuskih fitoterapeuta na čelu sa dr Danielom Ruk, pokazala je da svaka tegoba ima biljku koja je "leči".

Da li ste, recimo, znali da je ruzmarin dobar izbor protiv hroničnog umora? U knjizi "Phito Femme", dr Ruk savetuje da je čajna mešavina od ruzmarina, komorača i piskavice dobra "terapija". U „Bilju i zdravlju“ pročitajte kako se pravi ovaj čaj koga treba piti pre obroka.

Da bi se oslobodile vrućine, žene treba da vrate hormonsku ravnotežu, a u tome im pomažu biljke koje imaju hormonsku aktivnost i zovu se – estrogeni.

Mnoge studije, naročito u SAD i Nemačkoj, pokazale su da kantarion, kada je dovoljno koncentrisan u aktivnim sastojcima, daje rezultate ravne terapiji hemijskim antidepresivima, sa manje neželjenih efekata. Za blažu depresiju uzima se tri šolje čaja svakog dana.

Takođe, žalfija stimuliše aktivnost jajnika i zaustavlja višak znoja. Dr Ruk savetuje da se čaj od žalfije uzima ujutro i uveče, a kako ga napraviti objavljujemo u „Bilju i zdravlju“ zajedno sa još nekim recepturama koje će vam pomoći da menopauza ne bude težak životni period.

Broj 356