Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 357
aktuelno izdanje
Aloja i saće za dobro zdravlje
Stara ruska receptura za najteže bolesti
Thinkstock

Aleksandar Marković (37) iz Crne Trave kod Leskovca od ranog detinjstva zavoleo je bilje i prirodu. U ranoj mladosti počeo je da izučava svaku ponaosob, skupljao recepte od mnogih naših i ruskih travara, a starina Gradimir Đikić, koji je ušao u devetu deceniju učio ga je kako se leči rak kostiju u početnoj fazi, epilepsija i druge bolesti.


Kada mu je tetka Biljana obolela o raka jetre, intezivno je krenuo da traži lek za najtežu bolest. Tako je došao i do ruske recepture koju mu je otkrila starica Javorka Todorović iz sela Gredetin kod Ribarske banje. O ovom iskustvu Aleksandar govori za čitaoce „Bilja i zdravlja“.


- Kada mi je majka Stojanka saopštila da je njena sestra neizlečivo bolesna, pomislio sam da ću moći da joj pomognem. Njena snaga i volja za životom su me fascinirali. Bio sam siguran da će pobediti. Počeo sam da tragam za novim lekovima iz prirode. Najbolje srpske travare molio sam za savete. Otišao sam u Sićevačku klisuru i tamo ubrao list hajdučice, za koju sam čuo da je odlična da se iscedi i pije za kancer. Išao sam dalje preko Homolja, Stare planine, Rtnja do sela Gredetin blizu Ribarske banje. U dvorištu prijatelja kome sam pričao o tetki i mom putu da nađem spas za njen život bila je i jedna baka. Slušala je i ćutala. Onda je ustala i rekla da pođem do njene kuće da mi da lek – priča Aleksandar kako je došao do velikog otkrića.


Kompletnu recepturu na bazi aloje prenosimo u celosti. Ovaj recept zaveden je pod brojem 16/68 u Okružnom privrednom sudu u Beogradu 6.02.1968. godine u prevodu stalnog sudskog tumača.


Broj 357