Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 358
aktuelno izdanje
Vegetarijanac od - rođenja
Fenomeni/Ivana Bilić Slavkovski
Ivana Bilić Slavkovski

Beograđanka Ivana Bilić Slavkovski došla je na svet kao vegetarijanac, čak u šali voli da kaže da je to bila i - pre rođenja! Kako njena majka, kao mlada trudnica, nije mogla da jede meso koje joj je stvaralo mučninu svi su bili zabrinuti, a Ivana kaže da je moralo da prođe mnogo godina da bi ona shvatila da je zapravo predodređena za "vege" životni put...


- Ima jedna interesantna priča: mama kaže da ni kao beba nisam htela da jedem meso, pa su svi pravili "trikove" kako da me ubede u suprotno. Od moje 15 godine nisu mogli više da se bore sa mnom, decidno sam postala vegetarijanac, ali jela sam jaja i mlečne proizvode. Danak i takvoj navici bio je ekcem koji me je pratio sve do pre nekoliko godina kada sam skroz prešla na veganski način ishrane - kaže Ivana Bilić.


Zdrave "biljne" trudnoće
Da nije pogrešila u svojoj osluci, na sve predrasude i česta neodobravanja sredine, Ivana je shvatila tokom obe trudnoće: prvo dete rodila je kao vegetarijanac, a u drugoj trudnoći je počela da oseća mučnine i prešla potpuno na veganski režim. I sve vreme bila je sinonim za dobro zdravlje.


- To nije bila etička, već fiziološka priča. Posle porođaja nisam se vraćala vegetarijanstvu, tragala sam da opravdam sebi da je to u redu i mnogo istraživala. Priznajem da mi kao tinejdžerki devedesetih nije bilo lako. A opet pomislim: "Indija ima pola miliona vegetarijanaca!". Otišla sam na program sertifikacije Kornel univerziteta. U SAD taj sertifikat nosi zvanične poene, a vodi ga dr Kolin Kembel, nutritivni biohemičar, lekar i naučnik. Tu sam otklonila sumnju je li moj način života u redu. I znam da je u redu i što kod kuće imam dvoje malih vegana - kaže naša sagovornica.


Ivana navodi da mnoge predrasude oko veganstva otklanja i zvanična nauka: anemični ljudi su uglavnom mesojedi, anemične i trudnice s hipertenzijom takođe,a krvna slika se dovodi u normalu - veganskom ishranom! Ivana Bilić Slavkovski kaže:


- Moja mama je nedavno imala upalu pluća, išla je na skener, jer se sumnjalo na nešto ozbljnije. Ja sam joj dala poseban režim ishrane sa mnogo zeleniša i ona je sve sanirala za dve nedelje. Doktorka se našla u čudu i rekla da je nešto bila greška, da treba više vremena da se sve dovede u red, ne znajući da je potpuno promenila ishranu. Inače, meni se otkad sam vegan, imunitet popravio. Mislim da naš organizam uvek u pravo vreme pošalje "poruku" da nešto nije u redu: kada sam izbacila jaja i mleko, koža je počela da se čisti od ekcema. Kroz studije sam shvatila da se deci sa ekcemom prvo izbaci mleko i to je pravilo dobrih dvadesetak godina na zapadu.


Dragocene mahunarke
Naša sagovornica objašnjava šta se, zapravo, dešava u organizmu: bilo koji protein da pojedemo organizam mora da ga razloži na aminokiseline (lego princip). Posle pomoću drugih aminokiselina koje imamo i onih koje dobijemo, gradi ono što nam treba i zato nije svejedno da li pojedemo parče piletine ili tofua. Naša sagovornica objašnjava:
- Postoje jako dobri "alati" - kronometar, na primer, gde ukucate "banana" i dobijete prikaz svih dobrih aminokiselina koje vama trebaju ili drugih hranljivih sastojaka. Dakle, u biljnoj hrani su kompletni proteini koji su nam potrebni. Sočivo je najmoćnije među mahunarkama, jako je bogato gvožđem i vlaknima koji su odlični prebiotici za naše bakterije. Ono popravlja anemiju kod dece, uz vitamin C, a dobijani su rezultati bolji nego s preparatima gvožđa.


Na pitanje šta čini njen dnevni jelovnik, kaže da na meniju moraju biti zeleniš i mahunarke. Za jak imunitet tokom zime preporučuje beta glukan, kojeg ima u pečurkama, kvascu i ovsenim pahuljicama. Odlična stvar su i alge vakame koje pomažu kod virusa, bakterija, herpesa...Uz to, važno je naći svoju oazu mira, jer joj na terapiju dolazi sve više onih sa problemima tiroidne žlezde, bolesti creva i policističnih jajnika, čija je baza - psihosomatika. "Udahnite život i zdravlje!" - poručuje na kraju ova vedra žena.


FILOZOFIJA I HOLIZAM

Ivana Bilić Slavkovski po profesiji je filozof, ali radi i kao savetnik za celovitu biljnu ishranu. Ima sertifikat Kornel univerziteta, vodi grupu koja se zove "Pitajte vegan savetnika" na Fb i pravi jelovnike individualne ishrane. I tu nije kraj: trenutno je u jednoj vrsti obuke za holistički nutricionizam...


OPREZ SA SUPLEMENTIMA

- Suplementi ne da ne "funkcionišu", nego prave još veće probleme u organizmu. Ako se uzme izolovani vitamin E, retinol, vitamin, izolovani beta karoten, koji je kancerogen, to je katastrofa za organizam ili preparat gvožđa koji često donosi više tegoba, nego benefita (izaziva zatvor). Ako iz kurkume ne može da se izoluje kurkumin kao aktivni sastojak, koji ima protivupalno dejstvo, ne može da se dobije rezultat. I brokoli je moćan, ali kad mu se "izvadi" sulfarafan, koji je aktivni sastojak, ne deluje tako dobro na zdravlje. Dakle, treba jesti celovite namirnice - kaže Ivana Bilić Slavkovski.


Broj 358