Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 358
aktuelno izdanje
Hrastova kora čuva matericu
Narodna medicina/Lečenje ženskih bolesti
Shutterstock

Hiljadama godina narodni travari izučavali su načine kako pomoći nežnim i krhkim ženskim bićima kada se suoče sa njima svojstvenim zdravstvenim problemima.
U narodnoj medicini postoje lekovite biljke koje uspešno leče skoro sve ženske boljke. "Bilje i zdravlje" za svoje čitateljke donosi proverene i efikasne prirodne recepture na kojima je decenijama radio poznati hercegovački fitoterapeut Borislav Dunđerović. Iz njegove knjige "Narodno lečenje lekovitim biljem" izdvojili smo nekoliko receptura...

Zapaljenje jajnika

1. Za ublažavanje bolova i lečenje neophodno je piti dve šolje čaja od hajdučke trave u gutljajima u toku dana. Kašiku lista i cveta ove biljke popariti sa 2 dl vrele vode, pa ostaviti 10 minuta. Primenjivati banje sa hajdučkom travom svaki ili svaki drugi dan. Uveče potopiti 100 g trave u 4 litra hladne vode, ujutro prokuvati i dodati vodi za kupanje. Voda treba da je do pupka, a kupanje traje 20 minuta. Ne brisati se, već leći i provesti sat vremena u postelji.

2. Dnevno piti jednu čašu od žute mrtve koprive. Kašiku trave preliti sa 2 dl vrele vode, ostaviti 10 minuta, pa procediti.


Bol materice

1. Dnevno piti tri šolje čaja od kadulje - žalfije. Kašika kadulje stavi se u 2 dl vrele vode i kuva tri minuta. Pariti još 10 minuta. Odvarom od kadulje, koji se ne kuva već stavi u vrelu vodu i pari 10 minuta, ispirati ujutro i uveče polni organ. Ovo se radi deset dana.

2. Tri kašike cveta pelina staviti u 3/4 lozovače i ostaviti 10 do 14 dana. Procediti i dnevno uzimati 20-30 kapi u malo vode. Kapi se uzimaju mesec dana.


Polip i miomi u materici i jajnicima

Dnevno primenjivati sedeću banju sa odvarom od hajdučke trave. 100 g lista i cveta stavi se u 4 l vode, ujutro prokuva i doda vodi za kupanje. Kupanje traje 20 minuta, a voda treba da zahvati i pupak. Ne brisati se već leći i sat vremena provesti u krevetu. Piti dve, tri šolje čaja od preslice. Kašiku iseckane preslice kuvati pet minuta, pariti deset minuta i procediti. Ovo raditi duže vreme.


Napomena: Voda se može upotrebljavati još dva puta, ali da se zagreje. Stavljati parne obloge od preslice na donji deo stomaka i držati četiri sata. Ista trava može se koristiti još dva puta, ali da se zagreje.

Prolaps - ispadanje materice

1. Dva puta u toku dana pomoću irigatora uštrcavati odvar od hrastove kore. Šaku hrastove kore kuvati pola sata u litri vode. Odvar od hrastove kore držati u materici 15 do 20 minuta. Hraniti se kuvanom pšenicom, voćem i povrćem. Terapiju primenjivati duže vreme.

2. Dnevno se piju četiri šolje čaja od virka, a mogu se primenjivati i sedeće banje od hajdučke trave, recept kao za polip i miome.

Krvarenja iz materice

Kod jakog menstrualnog krvarenja, deset dana pre ciklusa pije se čaj od rusomače (dve šolje dnevno). Kašiku rusomače popariti sa 2 dl vrele vode, posle nekoliko minuta procediti i piti.

Problemi sa ciklusom

1. Neredovne mestruacije reguliše pijenje čaja od kantariona, jedna do dve šolje dnevno. Kašika kantariona na 2 dl vrele vode kratko odstoji pa se procedi.

2. Dve šake iseckanog korena koprive kuvati u litri domaćeg crnog vina, dok se ne ukuva napola. Procediti i piti tri puta na dan po čašicu.

3. U 1,5 l vina staviti pregršt narendanog korena rena. Ostaviti da stoji tri dana, procediti i piti čašicu ujutru i uveče. Dobro je piti i čaj od majčine dušice.

4. Kod preobilne menstruacije dobro je piti dve šolje čaja od čuvarkuće. 10 g čuvarkuće preliti sa 2,5 dl vrele vode i kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Malo odstoji, procedi se i pije u toku dana.

5. Uveče u 3 dl hladne vode staviti kašiku kantariona, kičice i hajdučke trave. Ujutru kuvati pet minuta i još 10 pariti. Procediti i popiti pola ujutru, pola uveče. Uzima se nedelju dana pre menstruacije.

6. Napravi se mešavina od istih količina virka, hajdučke trave i žute mrtve koprive. Kašika mešavine prelije se sa 2 dl vreme vode, kratko se pari i piju se dve, tri čaše dnevno.

Slaba menstruacija

Napraviti mešavinu od istih količina očajnice, komonike, kičice i hajdučke trave. Kašiku mešavine preliti sa 2 dl vrele vode i kuvati pet minuta sa kašikom meda. Pariti deset minuta i piti tri šolje dnevno. Terapija traje tri meseca.

Mučnina i bol tokom ciklusa

Više puta dnevno uzeti po gutljaj čaja od pelina. Kašika pelina na 2 dl vrele vode, kratko odstoji i procedi se. Ako bolovi i dalje traju, dodatno piti dve šolje čaja od preslice. Kašiku preslice staviti u 2 dl vrele vode i kuvati 10 minuta i još deset pariti.

Izostanak ciklusa
1. Ujutru natašte piti šolju čaja od hajdučke trave. Kašika osušene biljke prelije se sa 2 dl vrele vode, kratko odstoji i procedi se. Piti duže vreme, dok se ne reguliše ciklus.

2. U toku dana u ishrani koristiti kuvanu pšenicu sa malo mlakog mleka. Ujutro piti šolju čaja od hajdučke trave, a uveče šolju čaja od kamilice.

Belo pranje

1. Dnevno piti dve šolje čaja od hajdučke trave. Kašika na 2 dl vrele vode. Kratko se pari. U toku nedelje više puta primenjivati banje od hajdučke trave (način primene opisan).

2. U toku dana popiti dve šolje čaja od mešavine virka, hajdučke trave i orahovog lista. Primenjivati i sedeće banje sa preslicom.

3. Iseckati i utući dve, tri glavice crnog luka i preliti lozovom rakijom. Ostavi se tri dana da stoji. Piti po jednu čašicu ujutro.


Ž.Radulović


Broj 358