Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 358
aktuelno izdanje
Beli luk posle analize krvi
Alternativa/Nespojive biljke i lekovi
Shutterstock

Prirodni preparati uglavnom ne škode zdravlju, ali neke biljke u kombinaciji sa pojedinim lekovima mogu da izazovu neželjene efekte. Bez saveta fitoterapeuta ili lekara zvanične medicine ne bi trebalo da se kombinuju travke i lekovi. Čaj treba da je strogo kontrolisan, da se priprema po strogim pravilima, da mu se prati rok trajanja, jer, inače može da se poništi osnovno lekovito delovanje. Evo najčešće korišćenih biljka na našim prostorima i saveta sa kojim tabletama ne smeju da se piju...


Kamilica

Poznato je da se od ove biljke prave čajevi, tinkture, ekstrakti, ulja i kreme. Zdrava dnevna doza je tri do četiri šolje čaja, 5 do 7 ml tinkture posle obroka, ili 5-10 kapi etarskog ulja. Ovako korišćena kamilica pomaže kod tegoba organa za varenje, kao pomoćno sredstvo u lečenju žuči, jetre i bubrega, ali i obolelima od reumatizma i krstobolje. Zbog njenog umirujućeg delovanja, ne preporučuje se uz lekove za snižavanje pritiska i antidepresive.


Kantarion

Uglavnom se piše o pozitivnim dejstvima kantariona, ali, malo se zna da nije dozvoljen pet dana pre i posle bilo kakve operacije, kao i kod pacijenata koji piju antidepresive i anksiolitike, tablete protiv dijareje, astme i bronhitisa ili kod žena koje uzimaju hormonsku kontracepcijsku terapiju. Preparati od ekstrakta ove biljke snižavaju koncentraciju nekih lekova u krvi i mogu da izazovu alergije. Utvrđene su interakcije sa lekovima protiv astme, protiv zgrušavanja krvi, za jačanje srca, kod virusnih infekcija... Stručnjaci ističu da su u normalnim okolnostima dozvoljene dve šolje čaja dnevno.


Maslačak

Poznata lekovita biljka, ali u dozi jedna kašika na šolju vode tri puta dnevno (koren i nadzemni deo), 2 g ekstrakta u prahu ili 5 ml tinkture posle svakog obroka u toku jednog dana.


Pacijenti koji boluju od kamena u žuči treba da znaju da maslačak pojačava izlučivanje žuči, pa može da pokrene kamen i izazove začepljenje žučnih puteva. Njima se savetuje oprez.

Beli luk

Iako prihvaćen kao najzdraviji narodni lek, uzimanje belog luka može da dovede do negativne reakcije ako se kombinuje sa lekovima protiv zgrušavanja krvi, paracetamolom i onima što snižavaju koncentraciju šećera u krvi.

Ginko biloba

Preparati na bazi ginka ne smeju da se kombinuju sa lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi i pojedinim antidepresivima. Dugotrajna upotreba biljnih diuretika u kombinaciji sa lekovima može da naruši ravnotežu kalijuma, što pojačava delovanje kardioaktivnih lekova za srčana oboljenja.


Preparati protiv zatvora na bazi kore krušine ili lista sene mogu da izazovu interakcije kod duge primene, jer gubitak kalijumovih soli može da pojača rad srca.

Beli slez

Ukoliko se uzimaju bilo koji lekovi, uz čajeve od biljaka kao što su beli slez ili laneno seme koji sadrže sluzne materije, treba ih piti pola sata posle čaja, pošto sluz smanjuje njihovu resorpciju.


Ehinacea

Zbog imunostimulativnog delovanja, preparati ehinacee ne bi trebalo da se kombinuju sa imunosupresivnim lekovima, jer tako ublažavaju imuni odgovor.


Ž.R.


Broj 358