Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 358
aktuelno izdanje
Iglice za - dugovečne
Fitoterapija/Borov polen
Shutterstock

Kao jedan od najlekovitijih darova prirode, borov polen koristio se u kineskoj medicini pre više od 2000 godina za bolje zdravlje, protiv starenja i za dugovečnost. Znao je ovaj drevni narod da je za delotvornost polena bora važno da se sakuplja u čistoj borovoj šumi, daleko do zagađenih gradova.


Borov polen obiluje nizom zdravstvenih prednosti i dostupan je u prirodi. Može, bez neželjenih dejstava, da se uzima u neograničenim količinama, a u pozitivnim efektima možete da uživate posle kratke primene.


Polen sa borova inače se prikuplja u proleće, ali se u zimskim mesecima može pronaći u radnjama zdrave hrane u obliku praha, kapsula ili tinkture. Istraživanja su ukazala da sadrži više od 200 bioaktivnih hranljivih materija, koje utiču na jačanje imuniteta, poboljšavaju metaboličku funkciju kože i hrane koren kose. Svakako je važno pomenuti da jača i otpornost organizma, izdržljivost i kardiovaskularni sistem, pa doprinosi poboljšanju rada srca. Neki od sastojaka polena bora jačaju kapilarne sudove u našem telu. Redovnim uzimanjem poboljšava se metabolizam, pa je dobar za mršavljenje.


Ako je u svežem stanju, možete da ga dodate jelima, čaju, mleku, izmiksanom voću, a onaj u praškastom obliku pomešajte sa kašičicom meda. Fitoterapeuti savetuju da je najbolje da se uzima ujutro, pre doručka. Do sada nije zabeleženo da je bilo neželjenih dejstava i potpuno je bezbedan za upotrebu. Osobe alergične na polen jedino ne smeju da ga uzimaju.


Borov polen sadrži osam osnovnih aminokiselina ili proteina, kao i razne esencijalne amino kiselina, skoro sve vitamine iz B kompleksa, vitamine D2 i D3, bogat je polisaharidima, odličan za detoksikaciju. Studije su pokazale da poboljšava rad žlezda endokrinog sistema i uspostavlja hormonsku ravnotežu, ublažava jaka zapaljenja, štiti od gripa i prehlade, reguliše holesterol i pojačava libido.


Broj 358