Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 359
aktuelno izdanje
"Spušta" pritisak, jača kosti
Crveni kupus
Shutterstock

Crveni kupus je prava riznica vitamina i hranljivih sastojaka, a nutricionisti tvrde da zadovoljava čak 85 posto naših dnevnih potreba za vitaminom C (za poređenje zeleni kupus uspe da zadovolji samo 47 posto!). Pošto spada u alkalne - bazne namirnice koje održavaju zdravi pH u organizmu, štiti od svih vrsta upalnih procesa, čak i od raka i drugih teških oboljenja.


Njegova ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo antocijanina, a sadrži i tiamin, folate, kalcijum, mangan, magnezijum, gvožđe i kalijum, vitamine A, E i K u B grupe.Supstance iz ovog povrća poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena, a vitamin A, umanjuje rizik od raka pluća. Osim što podstiče probavu i snižava pritisak i holesterol, crveni kupus je i dobar čistač creva u saveznik zdravlja mozga.
Sok zdravlja

Dobro oprati tri šljive, pola manjeg crvenog kupusa, po jednu cveklu i pomorandžu i dve stabljike celera. Pomoranžu oljuštite, šljivama izvadite koštice, a kupus izrendajte. Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte. Tako dobijeni sok je dobar za želudac i probavu, a osim što čisti bubrege, snižava krvni pritisak i štiti od raka.


Broj 359