Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 359
aktuelno izdanje
Grejp nikako uz sedativ
Opasni spojevi biljki i lekova
Thinkstock

Dobro razmislite sledeći put kad "na svoju ruku" posegnete za lekovima za ili suplementima, jer hrana ili biljni čajevi ili preparati koju uzimate pre ili posle terapije mogu često totalno da ponište efekat leka! "Zabunu" mogu stvoriti i preparati na biljnoj bazi i pojedini sokovi od voća i povrća. Evo nekoliko korisnih saveta šta sa čime sme da se kombinuje, a šta ne...farmaceut Nenad Cimbaljević.


Mleko i mlečni proizvodi se ne preporučuje prilikom uzimanja antibiotika tetraciklina, a masni obroci uz panklav.


Voće i povrće
Ako imate tegobe sa urinarnim traktom ili bubrezima izbegavajte voće bogato šećerom, jer šećer povećava kalcijum u mokraći, kao i spanać, kikiriki, mahunarke, jer oksalati koje ovo povrće sadrži utiču na stvaranje taloga u bubrezima.


Ako imate nedostatak gvožđa, izbegnite jagode i maline: sadrže oksalnu kiselinu koja ometa apsorbovanje gvožđa i kalcijuma u crevima. Brusnica, pak podiže ph urina i povećava ekskreciju, pa se ne savetuje njeno korišćenje uz antibiotike.


Citrusi
Dejstvo antibiotika biće smanjeno ako ih uzimamo sa sokom od citrusnog voća (ovaj sok povećava kiselost u želucu). A posebno pazite na sok od grejpa, jer pravi interakciju sa sedativima, antihipertenzivima i oralnim kontraceptivima.


Povrće
Zeleno lisnato povrće (spanać, blitva), bogato vitaminom K, treba izbegavati uz antikoagulanse, pre svega uz varfarin, jer postoji rizik od tromboze i embolije krvnih sudova.


Đimbir, kao napitak i začin, ne slaže se sa lekovima protiv viška stomačne kiselina, sa antikoagulansima i insulinskim preparatima. Paradajz smanjuje dejstvo lekova protiv glavobolje i alergije, jer sadrži supstancu solanin.


Priredio farmaceut Nenad Cimbaljević


Broj 359