Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 360
aktuelno izdanje
Biljke zamenile rode
Travar Jovan Jovanović iz Vrnjačke Banje
Thinkstock

Kada bi se brojale godine, najstarije dete koje je došlo na svet uz pomoć preparata Jovana Jovanovića iz Vrnjačke Banje, imalo bi danas 42 godine! Za to vreme, zahvaljujući znanju ovog travara, na svet je došlo hiljadu beba, od kojih dve trojke i 19 - dvojki! U ovom trenutku, 11 žena je srećno jer uz pomoć Jovinih preparata nosi dete. Jedna od njih ima 43 godine.


Narodna i zvanična medicina
Za Jovu travara, rodom iz malog Mokrog Luga, koji se preselio u Vrnjačku Banju, gde i danas živi i radi, to je neizmerna sreća. Smisao rada.


- Veoma sam ponosan što mogu na svoj način da pomognem ženama da postanu mame i što pomažem srpskom natalitetu malim procentom da se podigne - kaže Jovan u razobvoru za naš časopis.- Svako dete koje ugleda svet ja smatram dobijenom bitkom, posebno danas, kada je sterilitet postao najveći neprijatelj srpske porodice. On je produkt psihoemotivnog stanja prosečnog stanovnika Srbije, načina života i rada, strahovito brzog tempa u nenormalnoj trci za opstankom, raznim strahovima i neosnovanim brigama.


Sa ženama koje imaju problema sa sterilitetom Jova travar sarađuje na više "frontova". On od njih traži sve nalaze koje detaljno proučava i na osnovu njih određuje terapiju, ali takođe se trudi da sarađuje sa ginekolozoima, jer je saradnja fitoterapeuta i zvaničninog lekara od presudnog značaja.

- Čajevi, tinkture i vaginalete sačinjeni su od devet do 17 vrsta trava. Pojedini čajevi se kuvaju i piju, nekima se ispiraju polni organi, a terapija podrazumeva i tri vrste tinktura. Postupak je isti za oko 90 odsto žena, menja se samo u specifičnim slučajevima. Uz konsultaciju sa lekarom žena obavezno radi ultrazvuk i folikometriju, prati se stanje spermograma i muških hormona i prema rezultatima se propisuje individualna terapija - priča naš sagovornik.


D. Dimitrovska

Tekst u celosti pročitajte u novom broju „Bilja i zdravlja”


Broj 360