Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 360
aktuelno izdanje
Rusko bilje štiti zdravlje
Moćne trave dalekih predela
Shutterstock

Ruska narodna medicina ima dugu tradiciju i veliku efikasnost, čak i u najtežim periodima istorije civilizacije, kada su planetom harale "neizlečive" zarazne bolesti. I danas živalj beskrajnog prostranstva Sibira, Altaja, oblasti oko Urala ili Bajkala za svoju dugovečnost i dobro zdravlje može zahvaliti biljnim vrstama koje rastu u ovim oblastima. Evo samo nekih moćnih "travki" iz tih dalekih krajeva


Crveni koren
lat. Hedysarum neglectum
Poreklo: Altaj
Biljku crveni koren Rusi zovu i zlatni koren, a u narodu se od davnina govori: "Ko pronađe zlatni koren, biće srećan i zdrav do kraja života". Po lekovitim svojstvima u malo čemu zaostaje za ženšenom, a u narodnoj medicini Altaja, odakle potiče, primenjuje se kao sredstvo za povećanje umnih i fizičkih sposobnosti i kao - čuvar muške snage, odnosno prostate i polne moći. Slovi za retku biljku, čak i u oblasti Altaj, a raste visoko u planinama, u blizini večitih lednika, a fikasnost delovanja njene tinkture potvrdjena je kliničkim ispitivanjima na Altajskom Medicinskom fakultetu i na Hemijsko - farmaceutskoj akademiji u Sankt Peterburgu.


Za lečenje se koristi podzemno stablo i koren, a osim što je dobar stimulans, koristi se kod niskog krvnog pritiska, impotencije, funkcionalnih poremećaja nervnog sistema.


Tinktura
Tinktura crvenog korena se lako pravi: 10 g mlevenog korena preliti sa 1 dl votke i ekstrahovati na tamnom mestu pet do 10 dana. Piti 5-10 kapi tinkture tri puta dnevno pre jela.


Bajkalska kapica
lat. Scutellaria baicalensis
Poreklo: Bajkal
Poreklom iz Irkutske regije na Bajkalu prirodni adaptogen bajkalska kapica spada u 50 najlekovitijih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj ruskoj i kineskoj medicini. Od lekovitih svojstava na prvom mestu je umirujuće, ali i ono da oporavlja jetru, snižava pritisak, smiruje glavobolju, "tera" nesanicu. Koren dobro zaceljuje rane, sanira upalu pluća i bronhitis. Kapica je i dobar laksativ, a dragocena je i za one koji pate od povišenog holesterola. Njen koren i rizomi sadrže flavonoide, bajkalin bajkalein i tanine, a naturopate kažu da nanošenje tinkture ove biljke pri funkcionalnim poremećajima nervnog sistema pre uzbuđenosti, uključujući i kardiovaskularne neuroze, pacijentu donosi brz oporavak.


Čaj
Jednu kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (najbolje u termosu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela. Ovaj čaj jača ceo organizam.


Kedar - Cedar
lat. Ceddrus
Poreklo: Sibir
Kedar pripada porodici borova, a stanovnici Sibira se "kunu" u njegovu lekovitost, jer im daruje dug životni vek. Koriste ga u napitku znanom kao "eliksir života", a koji sadrži po kašičicu kedrovog ulja, meda i cvetnog polena. Hladno ulje kedrovog oraščića od davnina se u narodnoj medicini koristi za lečenje nervnog sistema, ubrzavanje metabolizma, za pospešivanje oporavka posle teških bolesti, posebno kod obolelih od karcinoma.


Ovo retko i visokovredno ulje još i poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti, leči čir na želucu, uravnotežava krvni pritisak i može se koristiti kao prevencija ateroskleroze.Lokalno, ulje se primenjuje za lečenje opekotina i rana, a dobro je i za masažu, jer kožu hrani i čini mekom.


Jedinstveni sastav daje mu neverovatne lekovite karakteristike- ne postoji ništa slično u prirodi. Kedrovo ulje bogato je vitaminima A, E, B i D, prirodni je koncentrat omega 3 i 6 masnih kiselina, a sadrži i bakar, magnezijum, mangan, silicijum, vanadijum, kalijum, fosfor, kalcijum, molibden, jod, kalaj, bor, cink i titanijum, antioksidanse i čak 19 aminokiselina. Hladno ulje kedra izvrsno je za bolesti digestivnog sistema i pogodno za trudnice, dojilje i decu.Plod - oraščići kedra su ukusni i prava su poslastica za decu.


Ulje za lečenje
Preporučena doza ovog ulja je jedna kašičica dva do tri puta dnevno pre obroka. Terapija bi trebala da traje najmanje 20 dana.


Broj 360