Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 113
aktuelno izdanje
Pamet nisu samo geni
Mislite na zdravlje deteta

Piše: Georgij Nazarov, naturolog
Mogućnost rađanja zdravijeg i pametnijeg deteta nije privilegija samo uskog kruga ljudi. Krajnji rezultat ne zavisi samo od genetskog potencijala, nego velikim delom i od životnih navika. Najbolje je da se o sopstvenom i zdravlju deteta povede računa što ranije, po mogućnosti još pre začeća.
U tom cilju važno je: poboljšati kvalitet ishrane; obaviti kompletno čišćenje organizma; zameniti sve amalgamske plombe pre trudnoće (nipošto za vreme); svakodnevna 30-minutna šetnja ili plivanje i ronjenje na dah, joga vežbe, taj či, aikido, kao i neagresivne vežbe za razvoj određene muskulature; gladovanje na vodi ili zdravim napicima; voćni dani u ishrani; redovno toplo-hladno tuširanje; sauna; čišćenje organizma pre začeća jer kasnije može da bude opasno za dete i porodilju.
U trudnoć treba ući sa što čistijim organizmom, planirano i sa željom za potomstvom. Mora se voditi računa da jetra bude čista, da ne bude preopterećena toksinima. Alkohol može dugo da kruži telom u nepromenjenom stanju, a može se i stvarati u organizmu usled pogrešnih navika u ishrani. Recimo u slučaju poremećaja crevne flore izazvanog upotrebom nezdravih slatkiša i testenina. Na plod slično deluju i pogrešne navike u ishrani i pušenje, a o pogubnom uticaju droge i lekova da i ne govorimo.

Čišćenje organizma
Toksične materije nakupljene u organizmu mogu intenzivno da iscrpe snagu i tako utiču na razvoj ploda.
Uobičajeno stanje kod žena podrazumeva: prepunjeno i deformisano debelo crevo koje vrši snažan uticaj na cirkulaciju krvi, kao i lokalno i generalno trovanje organizma. Poremećena crevna flora imaće uticaj kako na trovanje organizma, tako i na nedovoljno usvajanje neophodnih materija. Jetra prepuna otrova teško može da ispravno obavlja svoju funkciju, posebno ne u toku trudnoće kada skoro da radi dupli posao.
Tu je i snažan uticaj poluzakrčenih i neelastičnih krvnih sudova. Koža i potkožno tkivo istovremeno su prepuni otrova, a redovno zatvaranje kože različitim kremama ili dezodoransima drastično pogoršava stanje organizma.
Bubrezi u uslovima uobičajenog funkcionisanja trpe ogromna opterećenja i nije ni malo redak slučaj da popuštaju.
Ovakve, negativne pojave u celom organizmu, dešavaju se uprkos prirodnim potencijalima svakog pojedinačnog organa a pogoršavaju tokom trudnoće kada se opterećenje značajno uvećava.
Uz sve to, materica i vagina su tada često manje otporne na gljivice i štetne mikroorganizame, pa podložnije upalama, pojačanim sekretom, displazijama, erozijama...
Ne treba zaboraviti ni da zglobovi i kičma za vreme trudnoće često trpe prekomerno preopterećenje (ne retko se trudnice ugoje 20-25, umesto 6-9 kg). Naravno, uobičajeno zdravstveno stanje budućih očeva nije ništa bolje.

Ishrana trudnica
Neadekvatna ishrana pre začeća i tokom trudnoće odražava na zdravlje trudnice. Zato je najbolje ako se sa odgovarajućim promenama započne bar tri meseca pre začetka. Evo nekih važnih koraka koje vredi preduzeti kako bi se poboljšalo zdravlje buduće majke i njenog deteta.
Unošenje C vitamina pre začeća pomoći će značajnijoj detoksikaciji organizma majke i oca. Njegovom upotrebom za vreme trudnoće, jača se imuni sistem, olakšava detoksikacija organizma i cirkulacija, a nakon porođaja pomoći će da se telo brže i kvalitetnije vrati u prvobitno stanje.
Majka koja pre koristi C vitamin i dojenjem snabdeva svoju bebu, imaće dete sa znatno većim koeficijentom intelegencije i sposobnije za mnoge veštine. Ako uz to majka za vreme dojenja bude redovno konzumirala beli luk, dete će bolje sisati i napredovati. Upotreba morskih algi (laminarija, fukus, arame) i omega 3 polinezasićenih masnih kiselina, preporučuje se bar 3-4 godine pre trudnoće, ali i neposredno pre, tokom i nakon trudnoće. Pomoći će majkama da bolje i lakše podnese trudnoću i da rode i odgajaju pametnije, zdravije, fizički snažnije dete, što su dokazale mnogobrojne studije istraživača medicinskog centra u Kembridžu, studija grupe psihologa sa Hjustonskog univerziteta, istraživanja Vilijama Konora.
Čak i dužina dojenja znatno utiče na intelegenciju deteta. Ako ne postoji mogućnost dojenja, bilo bi dobro slediti preporuku Svetske zdravstvene organizacije o upotrebi 20 mg DNA iz kapsula sa omega 3 na kilogram telesne težine deteta, što je jedna kapsula od 100 mg DNA za dete od 2,5-3,5 kg svakog drugog dana, nakon porođaja.
Vitamin C najbolje je koristiti u čistom, praškastom obliku, vodeći računa da prilikom upotrebe ne dođe do kontakta sa zubnom gleđi, ali ne rastvarajući ga u vodi, nego stavljajući ga direktno na jezik, a posle uzimanja C vitamina odmah popiti najmanje pola čaše vode.
Alge je najbolje koristiti sitno mlevene električnim mlinom za kafu, radi boljeg usvajanja mnogobrojnih korisnih sastojaka. I treba ih koristiti umesto soli u gotovim i prohlađenim jelima

Oči u oči sa roditeljima
Koliko porođaj i vreme neposredno posle njega utiču na kasniji razvoj deteta? Postoji mnogo dokaza da se način na koji je beba rođena, ali i na koji je dočekana od svojih roditelja, i te kako odražava na njen psihofizički razvoj. Istraživanja u svetu pokazala su velike prednosti beba čijem je rođenju prisustvovao i otac. To i njemu pomaže da mnogo više ceni suprugu i da ostvari bliskiji kontakt sa detetom. Ako dete odmah stupi u kontakt sa ocem i majkom, značajno se smanjuje mogućnost da bude ostavljeno, pokazala su temeljna istraživanja sprovedena u Francuskoj.
Od ogromnog značaja za razvoj kvalitetnog zaštitnog sistema deteta, tako i za njegovu stabilniju psihu, predstavlja praksa da se dete ne odvaja od majke odmah nakon porođaja, kao i da mu se dopusti da sisa prvo majčino mleko. Ta praksa se potiskuje, što stvara šok kod majke i deteta, ostavljajući teške posledice po psihofizičko stanje (povećana mogućnost pojave mastitisa kod majke i nedovoljan razvoj imuniteta i podložnost alergijama kod deteta).
Takođe je od ogromne važnosti i što duže hranjenje deteta majčinim mlekom, kako bi moglo zaista kvalitetno da se razvija. Takva deca imaju za 8-9 bodova više na testovima intelegencije (u uzrastu 7-8 godina) u odnosu na decu koja nisu koristila majčino mleko.

OBIČAJI
U mnogim zemljama postoji svadbeni običaj da mladenci tokom ovog slavlja ne smeju da piju alkohol. Ovakav stav potiče iz drevnog verovanja da potomstvo bračnog para treba da se začne u čistoj, mirnoj i harmoničnoj atmosferi, nikako pod dejstvom alkohola i obilne hrane. U tom smislu nastao je i opšteprihvaćeni običaj "medenog meseca", koji treba da obezbedi da mladi bračni par pre začeća provede dane u zajedničkim prijatnim uslovima, kako bi se obezbedilo zdravo potomstvo.

Broj 113
Vaš vodič kroz zdrav život

Mirođija
Za lak dan i miran san

Tradicija
Zlatna znanja sa Zlatibora

Jela od korova
-Žari i hrani

Intolerancija na hranu
Tegobe biraju zalogaje

Alzhajmerova bolest
Pamet u preuranjenoj penziji

Bolesti dojke i materice
Godine množe rizik

Dijagnostika
Nokti čitaju tegobe