Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 361
aktuelno izdanje
Žuč „posti” u martu
Detoks Evgenije Petrovne Šuvalove
Shutterstock

Ruski lekari na osnovu analiza obdukcija utvrdili su da svaki deseti čovek ima žučne kamnce čije stvaranje zavisi od načina ishrane i počinje od 16. godine, a u 70. godini svaki treći čovek ima kamen u žuči.

Sastav žuči i njena evakuacija iz creva direktno zavisi od karaktera ishrane. Ako se jede masna hrana bogata belančevinama, luči se koncentrisana žuč bogata kompleksnim materijama (bilirubinom i holesterolom) od kojih se formira kamenac.

Žene od kamena u žuči boluju šest puta više nego muškarci. Čišćenje žuči se radi jednom godišnje, najbolje u martu, a evo recepta ruske doktorke Evgenije Petrovne Šuvalove.


Uz čišćenje žučne kese obavezno je i čišćenje jetre, a preporuka je da to bude posle ciklusa čišćenja debelog creva.


Pre početka čišćenja jetre i žuči sedam dana treba jesti vegetarijansku hranu (bez peciva, mesa, masnoća). Čišćenje počinje na dan punog Meseca, jer procesi koji se tada odvijaju u organizmu idu na ruku ovoj proceduri. Na dan čišćenja ujutru uraditi klistiranje debelog creva. Budite smireni, jer nervoza izaziva spazam žuči.


Potrebno je 200 g ulja (maslinovo, suncokretovo ili kukuruzno) i 200 g limunovog ili bilo kog drugog kiselog soka i flaša tople vode.


Postupak: Pred spavanje popijte 50 g ulja i odmah zatim 50 g soka. Lezite na desnu stranu stavite flašu s toplom vodom na predeo žuči i držite 15 minuta.


Posle 15 minuta ako nema mučnine, popijte opet 50 grama ulja i 50 grama limunovog soka. Ako osećate mučninu sačekajte malo da prođe. Nadalje, sve vreme ležeći na desnom boku, popijte ostalu količinu ulja i soka na 15 minuta. Posle toga - spavajte. Poziv na defekaciju je individualan. Kada započne u stolici će se nalaziti veliki broj mekih bilirubinskih kamenaca zelene boje, holesterolski čepovi cilindričnog oblika, delovi mrtve sluzokože koji plivaju u tamnoj žuči neprijatnog mirisa.


Ako posle nekoliko dana osetite težinu u jetri, to je znak da nije dobro očišćena i proceduru treba ponoviti posle dve do četiri nedelje.


D. D.


Broj 361