Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 361
aktuelno izdanje
Sibirska jela čuvar zdravlja
Biljna terapija dr Aleksandra Zalmanova
Shutterstock

Dr Aleksandar Zalmanov dugo je proučavao lekovitost severne - bele jele, a poseban uspeh postigao je korišćenjem ulja ovog četinara u terapijama mnogih bolesti.

Ulje od bele jele dobija se iz iglica i izdanaka. Ovaj dragoceni ekstrakt od davnina se koristi kao dezinfekciono, kozmetičko i lekovito sredstvo veoma visoke biološke aktivnosti.

To je ekološki čist proizvod, jer ova jela može da raste samo u uslovima kristalno čistog vazduha oslobođenog od prisustva zagađenosti i dima industrijskih zona.

Takva mesta očuvana su u reonu Krasnojarska, Hakasina, Tuve i drugih regiona Istočnog Sibira, gde se proizvodi ulje od bele sibirske jele. Prskanje ovog ulja u prostoriji uništava mikrobe, a ostavlja nežnu aromu četinarske šume. Ne preporučuje se samo osobama sa srčanim manama i trudnicama. Za one koji ne pripadaju ovim kategorijama evo nekoliko recepata...


Angina
Naneti čisto ulje na krajnike pomoću pipete, vatnog tampona ili ih pokvasiti špricem. Ponoviti dva do pet puta dnevno u intervalu 4 do 6 sati. Kod hronične angine osim premazivanja krajnika, ukapati u nos kap, dve ulja. Pri tom nastaje pečenje, kijanje, suze, lučenje sluzi iz nosa, ali posle 15-20 minuta ovi neprijatni osećaji prolaze, a lekoviti efekat je evidentan.


Upala pluća, bronhitis
Spajati utrljavanje ulja sa inhalacijom: tri do četiri kapi ulja staviti u emajliranu posudu sa vrelom vodom i udisati paru umotavši- prekrivši glavu. Posle inhalacije utrljati ulje u grudi i pokriti se toplim ćebetom.


Grip, prehlada
Utrljati ulje u vratni deo kičme, grudi, iyvoditi masažu refleksnih zona 4-5 puta dnevno na 5 do 6 sati. Posle svake procedure dobro se utopliti, uzeti biljni čaj za izazivanje znojenja i ukapati jednu kap ulja u nozdrve.

Ostale recepture i terapije saznajte u štampanom izdanju


Broj 361