Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Bilje362
aktuelno izdanje
Fitoterapija/"Plućni" čajevi
OMAN IZBACUJE SEKRET

Iako zima "odbrojava dane", virusi i infekcije disajnih organa još su "aktivni". Viden Dimitrov, fitoterapeut iz Pirota kaže da su kod prehlada i plućnih bolesti najbolje mešavine antibakterijskih biljaka koje imaju svojstvo da pomažu izbacivanje sekreta iz pluća. Evo nekoliko njegovih brzih i jednostavnih recepata...Za običan kašalj


Pomešati istu količinu podbelz, jagorčevine, zove, belog i crnog sleza, majčine dušice, miloduha, bokvice, žalfije, čubra, vranilovke i plućnjaka. Tri kašike mešavine preliti sa 6 dl kipuće vode, poklopiti i posle 30 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po 2 dl.


Za teže prehlade


Kod naročito teških problema sa plućima treba koristiti islandski lišaj. Izuzetno je dobar protiv jakog kašlja, katara, bronhijalne astme, bronhitisa. Takođe, dobar je i kod gastritisa, kolitisa, a povećava i apetit.


Kašika islandske mahovine kuva se u 2,5 dl vode, kad proključa skloni se i ostavi da se prohladi. Procedi se i pije do šest puta dnevno jedna do dve kašike.


Najjači čaj


Biljka koja najbolje razgrađuje sekret jeste beli oman. Koren ove biljke se nikada ne kuva.


Jedna kašičica ustinjenog korena belog omana prelije se sa 2 dl hladne vode i ostavi 10 sati da odstoji, najbolje preko noći. Sutradan se procedi i pije u gutljajima u toku dana. Ne treba popiti odjednom sve nego po gutljaj, dva tokom dana u razmacima.D.Dimitrovska


Bilje362