Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 115
aktuelno izdanje
Adut narodne apoteke
Piše:N.B.
Jela od bokvice imaju blagotvoran efekat kod čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, pojačavaju apetit, raspoloženje i regulišu hemoglobin.
U ishrani se koriste mladi listovi biljke. Razlikuju se -ženska ili širokolisna bokvica (P. major) i muška uskolisna (P. lanceolata), koja se više ceni u narodnoj medicini. To je trajna biljka s prizemnim, uskim, golim i žilavim listovima. Sadrži mnoge lekovite materije koje su posebno efikasne u lečenju astme, upale plućnih vrhova, kašlja, čak i tuberkuloze pluć. Bokvica je posebno pogodna za decu jer je sok ukusan, naročito kada se zasladi šećerom ili medom.
Čaj od listova bokvice treba piti što topliji. Najbolje je jednu šoljicu ujutro - natašte, a zatim 1-2 šoljice preko dana i još jednu uveče pre spavanja.
Sveže zgnječeno lišće služi kao oblog koji se stavlja na mesto uboda insekta. Spravljaju se i oblozi kod vrućih oteklina i rana koje teško zarastaju.
Bokvica sadrži tanine, pektine, limunsku kiselinu, vitamin C, saponozide i fitoncide, sluzi, ulja, belančevina i šećer. Ima jako antibakterijsko dejstvo zbog čega se naziva biljnim antibiotikom. Deluje kod raznih upala kože i sluznice, za lečenje gnojnih procesa i rana, naročito Staphylococcus aureus. Koristi se kod katara disajnih organa, kao i upala i čireva u želudačno-crevnom traktu.

MEŠANA SALATA
- 150 g mladih listova bokvice
- 30 g koprive
- 50 g praziluka
- 1 kašika izrendanog rena
- 1 kuvano jaje
- 30 g pavlake
- so i limunov sok
Listove bokvice, koprive i praziluka kratko kuvati, isperati pod mlazom hladne vode, iseckati i zakiseliti ceđenim sokom od limuna.

DINSTANA BOKVICA
- 200 g listova bokvice
- 50 g luka
- 30 g šargarepe
- 50 g celera
- 10 g pšeničnog brašna
- 10 g putera
Oprati i izrendati bokvicu i prodinstati u malo vode i pred kraj dodati ispasiran luk. Kada bkvica i luk omekšaju, dodati brašno, so i biber.

SOK OD BOKVICE
Bokvica može da se cedi u sokovniku, ili ručnoj presi za pire. Najbolje ih je prvo potopiti par sati u hladnoj vodi. Procediti kroz gustu gazu i sipati u pasterizovane tegle. Piti 30-50 ml 3 puta na dan, pre jela tokom 3 nedelje. Najkvalitetniji sok dobija se u proleće i jesen.


SIRUP ZA KAŠALJ
Mlade listove iseckati i složiti u teglu, a na svaki santimetar posuti medom ili šećerom. Zatvoriti i ostaviti da odstoji 10-tak dana. Iscediti sirup i koristi kod upala gornjih disajnih puteva.

Broj 115
Praziluk odžačar za vene

Kukuruz bistri pamet

Bilje leči tugu

Istine i zablude o žutom šećeru
Beli, ali u boji

Za "Bilje&Zdravlje" govore:

Prim. dr med. sci. Jelisaveta Kunosić i
dr Ivana Džamić o alergijama
Kad se organizam razbesni

Dr Slobodan Aćimović o respiratornim oboljenjima
Jesen nosi nevolje

Dr Biljana Pirgić o talentovanoj deci
Kao drago kamenje

Georgij Nazarov, naturolog
Ovas i pirinač izbacuju otrove

Ivan Vukić, savetnik zdravih navika
Čovek teži ravnoteži

U dodatku DIJETE

Šarena trpeza topi kilograme

Smršajte i izbacite otrove

Jelena Subotić, psiholog nutricionista
Opasni novi trendovi

"Bilje&Zdravlje" poklanja čitaocima aparate za merenje pritiska, vage koje određuju količinu masnoće u telu i biljne preparate