Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 117
aktuelno izdanje
Zbogom nikotinu i kofeinu
Jellena Ristić

Piše:Biljana Soldatović

Ambiciozna i odlučna da ostvari ono što je naumila Jelena Ristić, na estradi poznatija kao Jellena, paralelno gradi karijeru na dva fronta - kao pevačica i stručnjak za sport. Kad je o muzici reč ove jeseni će da obeleži mali jubilej jer je pre deset godina počela da peva u "Koktel bendu". Tim povodom izdaće kompakt disk sa najlepšim pesmama dok nove sprema za sledeću godinu. Nedavno se vratila iz Atine gde je pripremala teren da osvoji i grčko muzičko tržište.
- Ko nije pokušao, nije ni uspeo - citira Jellena Del Boja, junaka popularne serije "Mućke".
Uskoro izlazi i knjiga o akva pilatesu koju Jellena potpisuje kao koautor. Na istu temu naša sagovornica, inače diplomac DIF-a, sprema magistarski rad. Namerava i da doktorira u najskorijoj budućnosti. Za temu će da izabere nešto iz oblasti tenisa, što je u tesnoj vezi sa klubom "Sportisimo", koji je nedavno otvorila. U njemu posetioci mogu da se bave belim sportom i akva pilatesom.
Kao klinka volela je balet, pa je godinu dana išla na časove kod Mire Sanjine. Posle toga se upisala na ritmičku gimanstiku kod Milene Reljin, sa kojom se kasnije srela i na fakultetu.
- Dok sam trenirala ritmičku gimnastiku stekla sam brojne korisne navike. Između ostalog kako da pravilno držim telo tako da od srca preporučujem devojčicama da se bave ovim lepim sportom.
Kao tinejdžerka igrala je strit basket, ali i trenirala "pravu" košarku u "Crvenoj zvedi", kod proslavljene košarkašica Sofija Pekić. Uporedo sa sportom bavila se i muzikom i dogurala do diplome srednje muzičke škole.
- Samo na prvi pogled muzika i sport nemaju dodirnih tačaka, međutim, za uspeh u obe oblasti neophodna je silna motivacija, kao i uporno vežbanje da se dođe na vrh ili bar blizu njega - kaže pevačica i dodaje da je za nju tenis pravo otkrovenje. - Tokom studija na DIF-u gotovo da se nismo bavili tenisom, pa nisam ni shvatila suštinu ovog sporta. Otac mi je, istini za volju, rekao da je to sport budućnosti i ispostavilo se da je bio u pravu.
Kao što tenis Jellena smatra sportom budućnosti tako i za homeopatiju misli da će u godinama koje slede da ima sve više sledbenika.
- Prošle godine sam prvi put došla u kontakt sa nekim ko se bavi homeopatijom jer sam tražila lek za majku koja je patila od visokog pritiska. Stručnjak za tu vrstu lečenja, inače diplomac na Londonskom kraljevskom koledžu, prepisao joj je lekove i preporučio nov način ishrane tako da više nije imala nikakvih tegoba. I ja mu se s vremena na vreme obratim kad mi je potreban zdravstveni ili savet u vezi kozmetikom.
A, kada je reč o zdravoj ishrani Jellena i njena mama su pomno poručile knjige našeg saradnika Georgija Nazarova i pripremaju hranu po njegovim receptima. U slučaju da je našoj sagovornici dan ispunjen obavezama i mora da pojede nešto na brzinu obično u tašni nosi sendvič od integralnog brašna sa sojom i svežim povrćem. Uz to pije mnogo tečnosti, vode pre svega, a ako se odluči da srkne kafu onda je to napitak bez kofeina.
Kaže Jellena da joj pripremanje hrane nisu španska sela ali da ne stiže da se bavi kulinarstvom. Kada su, međutim, sestričine u pitanju onda i u najvećoj vremenskoj stisci mora da nađe vreme da ispuni njihove želje. I posle razgovora za "Bilje& zdravlje" otišla da im napravi mafine.
Gen za kuvanje, kaže, "povukla" je od prabake, koja je -živela u Bijeljini i radila u tamošenjem pozorištu kao kostimograf. Seća se Jellena njene divne kuće i bašte, ali najviše špajza koji je bio priča za sebe. Sa jedne strane je bila uredno složena zimnica, a s druge su uvek bili sitni kolačići i drugi slatkiši za goste koji su često dolazili na kafu iz fildžana. Bilo ih je toliko da je slobodno moglo, onako u prolazu, da se gricne po neki a da se to ne primeti. Dok je bila klinka naša sagovornica je tu mogućnost često koristila.
U želji da sačuva zdravlje ostavila je i cigarete i sada je jedan od zagovornika da se duvanski dim "protera" iz zatvorenih prostora.
- Na jednoj žurci sam preterala i popušila dve paklice cigareta. Pozlilo mi je i morala sam kod lekara. Rekao mi je da odmah moram da prestanem da pušim ako želim da živim duže, da mi u mozak stiže dovoljno krvi i kiseonika i da mi se ne dešavaju prekidi cirkulacije u vratnom delu... Poslušala sam ga i posle toga se osećam kao preporođena. Naravno, kad pevam u diskoteci, ili nekom drugom zadimljenom mestu, ne mogu ništa da promenim, ali, zato svaki slobodan trenutak koristim da odem u prirodu i nadišem se svežeg vazduha.
Omiljena mesta za odmor popularne pevačice su Zlatibor i vikendica bake i dede na Dunavu, udaljena četrdesetak kilometara od Beograda. Tu planira da narednih godina napravi oazu u kojoj će da sluša cvrkut ptica i da ne razmišlja ni o čemu.
Kad je u Beogradu našu sagovornicu smiruje je porodica ("Imam mamu, tatu, sestru, dve sestričine, baku koja ima 85 godina."), masaža i odlazak u streljanu.
- Sa mecima ispucam i svu negativnu energiju tako da se posle toga osećam potpuno opuštena.

LAVICE
Pomažu deci
Naša sagovornica nalazi vreme da se bavi i humanitarnim radom. Jedna od organizacija kojoj Jellena svim srcem pripada su "Lavice".
- Reč je o ženskom timu u malom fudbalu. Igramo utakmice širom Srbije i novac od prodatih ulaznica darujem najčešće deci kojoj je pomoć neophodna. Za dve godine, koliko klub postoji, sakupile smo 3,5 miliona dinara. Ja sam golman, a u ekipi su Margit Savović, Tanja Petrović, naša čuvena karatistkinja, Zorica Đurković i Sofija Pekić, legendarne košarkašice, Goca Tržan...



JELLENIN SAVET
Vežbajte pola sata dnevno!
Kao stručnjaka za sport i rekreaciju pitali smo Jellenu koje vežbe bi preporučila zaposlenim ženama. Posebno onima koje imaju "sedeća" zanimanja.
- Svaka od njih trebalo bi bar pola sata dnevno da vežba. Najbolje bi bilo da nabave sobni bicikl ili traku i da po 15 minuta ujutro i popodne vežbaju. A, ako to nisu u prilici da rade mogu da pomognu i jednostavne jutarnje vežbe za razgibavanje vrata. Na poslu, ali da vas šef ne vidi, nekoliko minuta podignete noge što će da pospeši cirkulaciju, nosite što ravnije cipele, nemojte da pijete previše kafe, ali zato ne štedite vodu. U slobodno vreme šetajte sa porodicom i vežbajte sa decom da i kod njih stvorite zdrave navike.

JELLENIN RECEPT
Pasulj
Preko noći potopite pasulj, sutradan ga prokuvajte u "jednoj vodi", dodajte kosti, nožice, rebarca, iseckam celer, peršun i šargarepu. Na plotni prepecite 3-4 zrna pasulja, pa i njih ubacite u lonac. Dodajte začine - kari, beli i crni biber i druge začine koji vam se nađu pri ruci. Kuvajte 4 sata i na kraju dodajte zapršku i ljutu papriku.
Napomena: Ovo jelo ne spada u zdravu hranu i zato ga Jellena sprema samo jednom godišnje.


Broj 117
* Raž tera valunge
* Kantarion za sto boljki
* Bundeva gasi upale
* Zdravi uz pomoć bora i kestena

Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
Georgij Nazarov
Saša Bijelić, psiholog
Mirko Vidaček, sveštenik
Davor Arsić

* * * *

U DODATKU "DIJETE"

* Zeleni čaj za vitak stas
* Mirisima isterajte otrove
* Da vam usne mame poljupce

Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE:
* aparate za merenje krvnog pritiska i medicinske vage koje pokazuju količinu masnoće u telu
* biljne i mineralne preparate