Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 117
aktuelno izdanje
Bledilo nije "in"
Pišu:Prim Dr med sci Jelisaveta Kunosić i Dr Ivana Džamić


Da i bolest može da bude u modi potvrđuju blede i "prozračne" dame iz aristokratskih krugova kojima je bledoća lica oduvek bila glavni adut da ne moraju da rade u polju, ili drugde, gde bi bile izložene nemilosrdnim sunčevim zracima! Znači, bledo-bogato, rumeno-siromašno, i tu - nema prevare!
Tokom vekova se ova bledoća, željena ili ne, provlačila, i nosila nemoć, hladnoću, umor, spontane abortuse, slab imunitet... I sve što sa tim ide. A, uzroci ove pojave mogu grubo da se podele na bolesti u kojima se gubi krv, na slučajeve neadekvatne ishrane i nedostatka vitamina i minerala, bolesti kad je kostna srž opsednuta proizvodnjom nekih drugih, obično malignih ćelija, hronične upalne bolesti kad se gvožđe taloži u žarištima i kada postoje povećane potrebe za ovim mineralom (trudnoća).
Napomenućemo da je u prvoj grupi najčešče reč o produženom menstrualnom krvarenju zbog hormonskih ili problema sa miomima, dok kod muškaraca najčešće treba misliti na tumore početnog dela debelog creva, koji izazivaju mala, ali stalna krvarenja.
O anemijama zbog nedostatka minerala i vitamina često se piše, ali nije zgoreg da se nešto i ponovi i složi u "fioke". Elem, ako nema gvožđa, i to u određenom i prihvatljivom obliku, malo zakišeljenom, malo hemoglobiniziranom, eto anemije! Ali, šta biva kada uzimamo gvožđe, a krvna slika se ne popravlja? Onda je ili resorpcija loša, ili nedostaje još neki mineral ili vitamin, da se sagradi hem.
Ukoliko je reč o tumorima krvi, lečenje je hematološko, a kada se srž oslobodi, nestaje i anemija. Često se ona pojavljuje kao predznak težih oboljenja, pa bi svaka anemija, koja nema vidljiv uzrok, trebalo detaljno da se ispita i prati.
Ako postoje hronične degenerativne bolesti, posebno zapaljenja crevnog trakta, parazitoze, latentne upale i nečeg sličnog, gvožđe se nataloži u žarištima, pa nastaje igra mačke i miša. Sad ga ima, sad ga nema, a anemija se održava, uprkos lečenju.
Danas mnogi roditelji moraju da misle da su rigorozne dijete, kojima se tinejdžerke podvrgavaju, kao i loša ishrana uopšte uzrci hroničnih anemija. Posledice su loša kondicija, slabo pamćenje i koncentracija, slab uspeh u školi, opšte nezadovoljstvo i češće razboljevanje.
Šta u tim slučajevima, pored koraka koje preduzima klasična medicina, možemo sami da uradimo?

MAGNETNA TERAPIJA
Ako nosimo magnetni nakit pojačava se resorpcija gvožđa iz crevnog trakta, što značajno utiče da anemija prođe, a i samo namagnetisano gvožđe jače i više vezuje kiseonik, pa se simptomi anemije brzo izgube. U slučaju anemije obično savetujemo nošenje bakarnih narukvica sa magnetima, jer je bakar, kao koenzim, važan za izgradnju hema, pa često bez početnog "udarca" bakra, nema stvaranja hema, bez obzira na to što ima dovoljno gvožđa!
Nošenje nakita sa severnim magnetnim polom prema telu, takođe, služi kao prirodni antibiotik, pa popravljajući, na primer artritis i druge upale, popravlja i krvnu sliku. A, nošenje "lutajućeg srca" iznad simfize kod pacijenata sa miomima lagano ih smanjuje tokom nekoliko meseci, pa se krvarenje smanjuje i krvna slika normalizuje. Pokazalo se, takođe, da nošenje "lutajućeg srca" na glavi, to jest temenu iznad projekcije hipofize, stabilizuje hormone i cikluse, pa i anemiju.

ISHRANA I DODACI
Gvožđem obiluju crveno meso, džigerica, žumance, ostrige i živinsko meso (najbolje, takozvano hem gvožđe). Ne hem gvožđe se nešto teže resorbuje, a ima ga u tamnozelenom lisnatom povrću (na žalost, spanać nema gvožđa koliko se uglavnom misli, jer se greška u kucanju pre više desetina godina, stalno prepisuje), zatim u tamnocrvenom povrću, cvekli, crvenom kupusu, bobičastom voću, borovnicama, brusnicama, sušenom voću i nekim algama (hiziki).
A, ako ne možemo namirnicama gvožđe bi trebalo da obezbedimo dodacima uz jelo (50 - 100 mg dnevno po mogućnosti hem gvožđa). Preporučuje se, takođe, 2 dž 500 mg C vitamina uz jelo, kao i folna kiselina (jedna doza od 400 mg dnevno) za trudnice, kao prevencija urođenih srčanih mana dece.
Vitamin B12 se preporučuje starim koji ne mogu da apsorbuju gvožđe, vegetarijancima koji ovaj mineral ne unose hranom, ili pacijentima kojima je želudac odstranjen. Daje se injekcijom ali nekad mogu da se nađu i sublingvalne tablete (1000 mcg dnevno).
Dobar izvor minerala, pa i gvožđa, može da bude preparat "Megamin" u kojem je prirodnom zeolitu pridodat dolomit. Koristi se 3 dž 2 capsule dnevno na prazan želudac l sat pre jela.

BILJNI PREPARATI
Anemičnim se preporučuje da češće jedu svež luk vlašac, a mogu da pomognu i šipurak, potočarka, koren čička, peršun i rastavić, jer su bogati ovim mineralom.
Mogao bi da pomogne i stari narodni recept! Izrendajte šargarepu, cveklu i rotkvu, dobro ih iscedite, pa jednake količine soka sipajte u tamnu flašu. Premažite je testom tako da ne bude sasvim zatvorena, da sok isparava, pa tri meseca pijte 3 dž 1 po 1 kašiku pre jela.
Ako patite od anemije ne bi bilo loše da pokušate, sem u slučaju da želite da ostanete bledi. Ali znajte da bledilo više nije "in"!

Broj 117
* Raž tera valunge
* Kantarion za sto boljki
* Bundeva gasi upale
* Zdravi uz pomoć bora i kestena

Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
Georgij Nazarov
Saša Bijelić, psiholog
Mirko Vidaček, sveštenik
Davor Arsić

* * * *

U DODATKU "DIJETE"

* Zeleni čaj za vitak stas
* Mirisima isterajte otrove
* Da vam usne mame poljupce

Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE:
* aparate za merenje krvnog pritiska i medicinske vage koje pokazuju količinu masnoće u telu
* biljne i mineralne preparate