Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 118
aktuelno izdanje
Pilates je zakon
Ekstra Nena


Piše:Jelena Matijević
Ako je pevačica Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, u gužvi, a tako je bilo dok se pripremala za nedavno održan koncert kada smo i razgovarali, od zdravog života nema ni "z".- Ne stižem da jedem, nemam dovoljno vremena ni da se ispavam... - vajka se pevačica. - Dan počnem filter kafom i bananom za doručak, a sledeći obrok je tek oko deset uveče! Znam da to nije zdravo, trudim se da mi ishrana bude kvalitetna, međutim, za mene ne postoje zabranjene namirnice i ne odričem se ničega! Jedem ono što volim.
I kada nije "u frci", kaže, da neku voćku obavezno pojede za doručak, dok je ručak u klasičnom smislu reči i u uobičajeno vreme za nju najčešće nepostojeća kategorija. Reč je o obroku koji može da se svrsta u kasni ručak ili ranu večeru. To je posledica činjenice da "nije osoba običnog zanimanja i obaveza" i da su joj i ustajanje i leganje van klišea koji važi za uredan život.

- Za večeru volim da pojedem biftek, spolja reš a gotovo živ iznutra. Ali, ono što pojedem za večeru najviše zavisi od toga koliko mi je hrane potrebno da nadoknadim "energetski manjak". Izbegavam svinjsko meso, međutim, ako ga ima u nekom specijalitetu, to jelo sigurno neću da preskočim. Uz večeru najčešće pijem običnu vodu, mada, ako za to ima povoda, priuštim sebi i po neku čašicu alkoholnog pića. Jednog pravila se, ipak, pridržavam bez presedana! Nikad ne jedem slatkiše ako ne uspem da pojedem "pravi" obrok, jer smatram da oni ne smeju da budu njegova zamena. U tom slučaju ću radije da pojedem neko integralno pecivo ili nemasni jogurt sa žitaricama nego slatkiš. To mi ne pada teško jer nisam ljubitelj slatkiša. Izuzeci su domaći kolači poput lenje pite, patišpanj i hilandarski kolač. Po mom ukusu je i kolač od patišpanja sa voćem, posut vanilin i šećerom u prahu ili filovan šlagom.

Pevačica kaže da postoji još jedno pravilo kojeg se pridržava - ne jede ni previše masno, ni preslatko... Ipak, s vremena na vreme, kada se mnogo zaželi, ili "kada se navuče", samo zbog krempite ili sladoleda ode u jednu beogradsku poslastičarnicu i naruči porciju tih slatkiša. Oni koji je poznaju često joj zavide na konstantno dobroj liniji, ali Nena samokritično tvrdi da nije baš tako.
- Poslednjih godina počela sam mnogo da volim sebe, ali ne zbog fizičke lepote i izgleda, već zbog onog što imam u glavi. Svakodnevno učim i radim na tome da mi ni jedan dan ne prođe uzalud. Ne žalim se ni na šta, jer danas to rade samo oni koji očekuju da im život nešto podari i imaju previše slobodnog vremena. Trudim se da mi život bude sadržajan i da nemam mnogo slobodnog vremena, osim ako sama ne odlučim da ga provedem zabavljajući se.
Priča naša sagovornica da često čita o zdravoj ishrani i vežbama za telo i dušu, ali da ne voli ničemu da pridaje preveliki značaj. U ovoj oblasti oprezna je i sa tuđim iskustvima.
- Pre nekoliko godina otkrila sam pilates i zadovoljna sam efektima. Uz uputstva sa kompakt diska radim ga kod kuće tri puta nedeljno, a ponekad i češće, ako nemam previše obaveza. Ali, kada dođu dani takozvanog poslovnog ludila ne stižem ni to. Ipak, uverila sam se da je pilates, žargonski rečeno "zakon za žene", a kako utiče na muškarce - nisam testirala- kaže uz smešak pevačica.

Za zdravlje i lepotu često joj posluže provereni recepti baka i tetki, ili oni iz narodne medicine.
- Volim i najradije pijem čajeve. Izbegavam lekove i hemijske preparate, jer smatram da najbolje može da se uzme iz prirode. To se, nažalost, olako zaboravlja u jurnjavi za lekovima savremenog društva u kojoj su humanost i briga o čoveku na poslednjem mestu. Tako je i u drugim segmentima života, pa je stres postao najbolji čovekov prijatelj, a strah od bolesti njegova senka. Verujem da misli diriguju zdravljem i da, uz pomoć onih pozitivnih, sami sebi možemo da pomognemo.

Iako Ekstra Nena kaže da fizička lepota nije najvažnija u poslu kojim se bavi nije nebitna.
- Ono što se danas smatra lepotom je bogalj u odnosu na istinsku iz prošlih vremena. Svako normalan mora da zna da preterano
razmišljanje i potenciranje priče o višku ili manjku kilograma ne donosi ni sreću, ni zdravlje. A, ni utehu. Važno je da žena bude negovana, jer je i sa nekoliko kilograma više ili manje, lepa i primetna. I kada bih imala koji kilogram više, nosila bih ga sa ponosom, jer znam da sam unikat. Isto je i sa modom. Pratim modne časopise i televizijske kanale, ali imam svoje "ja" kada biram garderobu. Zato devojkama poručujem da zaborave na raznorazna mučenja zarad idealnih kilograma. Neka upamte da su one, kao i momci, jedinstveni takvi kakvi jesu, stvoreni da žive život, a ne da ga se odriču. Važno je zdravlje i uživanje u svojoj posebnosti i da se ne preteruje ni u čemu.

NAJDRAŽA OSOBINA
Istrajnost

- Svi se rađamo sa inteligencijom i energetskom vibracijom koju projektujemo na svoj i tuđe živote. Što se mene tiče, radosna sam, radoznala, vredna i istrajna, a dan mi je kratak za sve što naumim da ostvarim. Istrajnost je jedna od najdražih osobina koju posedujem. Misli su mi kao u nekog duhovnjaka, mada priznajem da i ja ponekad pobesnim. Zahvalna sam Bogu na svemu što sam stekla u životu, jer život je jedan i lep - kaže Ekstra Nena.



RECEPT EKSTRA NENE
Voćni patišpanj
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- voće po želji
- šlag
- šećer za posipanje po tepsiji
* Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte šećer i mutite bar još jedan minut. Žumanca dodajte jedno po jedno uz neprekidno mešanje. Dno tepsije pospite šećerom, poređajte voće i prelijte testom. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Pečeno izvadite i prevrnite (da voće bude gore). Ohlađeno filujte umućenim šlagom ili pospite vanilin i šećerom u prahu.

KARIJERA
Brojne nagrade
Zahvaljujući izuzetnim vokalnim mogućnostima i specifičnoj boji glasa Ekstra Nena se ogledala u različitim muzičkim žanrovima - od gradske i narodne pesme, preko romansi, šlagera, džeza, kancona, pa do filmske muzike. Muzičko obrazovanje stekla je na odseku za solo pevanje u klasi profesora Dorotee Spasić u beogradskoj Muzičkoj školi "Josip Slavenski". Osvojila je više od dvadeset nagrada na muzičkim festivalima u zemlji, a zapažen uspeh postigla je i na "Pesmi Evrovizije" 1992. godine u švedskom Malmeu. Posle toga snimila je više samostalnih ploča i kompilacija za strane izdavače i uspešno sarađivala sa mnogobrojnim evropskim kompozitorima. Poslednjih godina se, osim pevanja, bavi komponovanjem, umetničkom fotografijom, piše poeziju i prozu.

Broj 118

Ječam čuva srce i creva

Ehinaceom protiv prehlade

Istine i zablude o morskim plodovima

I rakija leči
Mučenica za telo i dušu

Zimnica i jela od paprike
Šilje i babure na sto načina

Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prof. dr Vuk Stambolović
Alternativi otvorena vrata

Ivan Vukić o makrobiotici
Nije baš sve crno-belo

Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
o arteriosklerozi
Putuju i žuti i crveni

Psiholog Saša Bijelić o strahu i neprijatnosti
U društvu ili kao kamen stanac

U DODATKU "DIJETE"

Prednosti mediteranske ishrane
Topi kilograme i čuva srce

Smršajte kao Dženifer Aniston
Brojite porcije umesto kalorija

Pospešite metabolizam
Zbogom jo-jo efektu