Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Pukoše leđa od nerada!
Zdravlje - Kad kičma trpi
Dok sve više živimo sedeći, mišići popuštaju a kičma se krivi do bola koji se najblje leči vežbama, a sprečava znojem, prvilnim sedenjem i spavanjem

Piše: A. Radulović

Žiganje u leđima, bolovi u kičmi, ukočenost vrata, simptomi su koje često zanemarujemo, a od ovih tegoba pati čak 80 odsto ljudi.Već nastupile degenerativne promene na kičmi i zglobovima ne mogu da se isprave, ali fizijatri mogu da olakšaju muke i uspore propadanje kičme.
- Nekada su u ordinaciju dolazili stariji od četrdeset godina, a danas već i dvadesetogodišnjaci koji pate od uznapredovalih promena - objašnjava prim. dr Biljana Marjanović, fizijatar DZ “Banovo brdo” u Beogradu. - Takozvani sedeći način života glavni je krivac što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije. Nekada decu nisu mogli da uteraju u kuću, a danas ne mogu da ih odvoje od kompjutera i televizora. Kad se doda i nekoliko sati sedenja u školi, loše držanje, teške, nepravilno nošene torbe, dobijamo generaciju koja sve ranije pati od bolova u leđima.
Kod žena je sve učestaliji takozvani degenerativni cervikalni sindrom. Simtomi su bolovi u vratu, glavobolja, vrtoglavice. Zbog toga je nekada teško otkriti da se radi o problemu s kičmenim stubom. Reč je o degenerativnim promenama u vratnim kičmenim pršljenovima.
Najbolje je odmah posetiti fizijatra, jer se uz pomoć krioterapije, masaže ledom, može ublažiti bol i olakšati oporavak. Grejanje povređenog mesta je pogrešno, jer može da dovede do takozvanog sudekovog sindroma, poremećaja cirkulacije, sa izraženom pojavom modrog tkiva, koji može da dovede i do invalidnosti.
- Delovi kičme zahvaćeni degenerativnim promenama ne mogu se revitalizovati, ali se fizikalnom terapijom i vežbama može da se zaustavi i uspori dalje propadanje, poboljša prokrvljenost i ublaži napetost mišića. Fizikalna medicina pacijentima nudi kinezi terapiju, vežbe za jačanje muskulature oko kičme, ručnu masažu, biodinamičku struju.

Faktori rizika su:
* fizička neaktivnost
* dugo stajanje i sedenje
* gojaznost
* stres izaziva spazam mišića i bol



TEGOBE

Kostobolja
Mada postoji oko 130 uzroka za bol u leđima, najčešće su u pitanju degenerativne promene na kičmenim pršljenovima i diskusu koji se nalazi između njih. Bolovi se javljaju jer diskus pritiska nerve.
Išijas
Lumboišijalgiju ili išijas izaziva pritisak diskusa na nerve. Bol počinje u donjem delu leđa, ali se širi u nogu i prati ga osećaj trnjenja i slabosti, ponekad i gubitak osećaja u nozi.
Bolovi u vratu
Napetost i bolovi u vratu koji “sevaju” u glavu ili ruku, praćeni glavoboljom i vrtoglavicom, posledica su pritiska u vratnom delu kičme.
Spondiloza
Nastaje kao posledica stanjenja diskusa među pršljenovima, pojačanog istezanja ligamenata i pojave koštanih izraslina koje pritiskaju nerve i tako izazivaju bol prilikom svake promene položaja tela.
Zakrivljenost kičme
* Lordoza - kičma gubi prirodnu zakrivljenost i postaje gotovo ravna, može da se javi u vratnom ili lumbalnom delu kičme.
* Skolioza - zakrivljenost kičme na jednu stranu, može da bude praćena i rotacijom karlice.
* Kifoza - iskrivljenje kičme unazad, razlikuje se od pogrbljenog kifotičnog držanja tinejdžera.

RECEPTI
Oblog od arnike

* U slučaju istegnuća leđnih mišića, praćenog bolovima, koristite tinkturu od arnike: 1 kašičicu tinkture razređenu s kašikom destilovane vode staviti na gazu pa priviti kao oblog na bolno mesto.
Ulje od majorana
* Ako je zglob bolan i ukočen, namažite ga uljem od majorana i ostavite da deluje.
Rakija i maslinovo ulje
* Svaki drugi dan kičmu istrljati mešavinom jednakih delova lozovače ili šljivovice, sa lovorovim ili maslinovim uljem.
Orasi i med
* Sameljite 250 g oraha, dodajte 4 kašike meda, promešajte i, po želji dodajte malo sveže ceđenog limunovog soka. Jedite 4 puta dnevno po 1 kašiku.
Gavez
* Nejasne bolove u donjem delu leđa oteraće gavez. Odličan je i kod napuknuća i preloma kosti. Dve do 4 kašičice osušenog gaveza u prahu pomešati s malo vode, dok se ne dobije kaša i toplo namazati na gazu i stavljati kao oblog na bolno mesto.


SEDENJE
Na radnoj stolici treba sedeti blago rastavljenih nogu, neznatno izbačenog sakralnog dela kičme, napred iskošene karlice, uzdignute brade i sa rukama na naslonu.


SPAVANJE
Spavanje na stomaku loše je za kičmu, jer je glava okrenuta u stranu i dodatno opterećuje vratni deo. Zato je bolje ležati na leđima ili na boku, na srednje tvrdom dušeku, uz tanak jastuk ili bez njega.

Broj 93
Sadržaj broja 93


BILJE

KISELI KUPUS
Gospodar zimske trpeze...

LEKOVITI STOLISNIK
Beli cvet za laku noć...

EHINACEA
Slon u staklarskoj radnji...

ZDRAVLJE

REUMATSKE BOLESTI
Kosti bole a zglobovi škripe...

POREMEĆAJ DEČJEG GOVORA
I tepanje na kašičicu...

ISHRANA ZA BOLJE PAMĆENJE
Riba čisti vijuge...