Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Mrak isteran lopatom!
Uređenje stana - Osvetljenje
Bogradski arhitekta Mustafa Musić savetuje kako da veštim izborom svetiljki i njihovog rasporeda, poput iskusnog znalca iskrcate tamu iz svakog ugla vašeg stana

Autor: S. Radovanović

Moda je moda, ali svaka prostorija ima svoja čvrsta pravila osvetljenja, jer kao što neonu nije mesto u vašoj spavaćoj sobi, tako se u radnoj ne ćoravi pod senkom tamnog abažura

Mada naizgled poprilično jednostavan zahvat, pravilno osvetljenje stana zahteva poštovanje određenih pravila. Jer svaka prostorija traži drugačiju vrstu svetlosti, određeni položaj i usmerenost. Veštom igrom svetla i senki, može se ispisati zanimljiva priča o stambenom prostoru i sebi. Stvarajući istovremeno, bez velikih ulaganja, prijatan ambijent za život svih ukućana.
U ovom zanimljivom poduhvatu pomoći će vam naš stručni konsultant, beogradski arhitekta Mustafa Musić, koji se preko tri decenije uspešno bavi uređenjem enterijera. Ako tome dodate i vlastitu maštu, svoj dom ćete urediti po sopstvenoj meri.
Pre svega, stambeni prostor treba posmatrati u celini, uz poštovanje zahteva svakog njegovog posebnog dela. Mada je prirodno svetlo neprikosnoveno, i veštačko osvetljenje ima svojih prednosti. Ono dozvoljava da se njime slobodnije poigramo, da ga rasporedimo i kontrolišemo njegovu jačinu, pravac i toplinu... Da od tame otmemo najskrivenije kutke neke prostorije, da istaknemo detalje i volumen!
- Veoma je važno da se pažljivo odabere pozicija i vrsta rasvetnog tela – kaže arhitekta Musić. - Moda i trendovi se, naravno, menjaju. Tako se pre dvadesetak godina koristila takozvana tačkasta rasveta, rasuta po plafonu poput zvezdanog neba. A onda je ona zamenjena površinskom rasvetom najrazličitijih oblika.
U osvetljenju stana počnimo od dnevne sobe. U njoj je lusteru oduvek pripadalo centralno mesto, mada danas ova prostorija može i bez njega.
- Luster više nije obavezan u dnevnom sobi, ali nije ni suvšan. Može uspešno da ga odmeni ili dopuni par zidnih svetiljki, postavljenih tako da ističu određene detalje. Uz to, jedna stojeća podna lampa postavljena na zgodno mesto i stona lampa na komodi.
Broj i raznovrsnost svetlećih tela određuje se u zavisnosti od dešavanja. Na primer, brojni gosti tokom kućne proslave traže jako svetlo, a gledanje televizije njen minimalan intenzitet.
- Spavaćoj sobi nije potreban centralno postavljen luster. Bolje je imati par difuznih zidnih svetiljki i stonu lampu na noćnom ormariću. Dok kuhinja, hodnik i kupatilo, traže halogenu rasvetu koja daje intenzivno belo svetlo. Čime se postižu dobri funkcionalni, ali i estetski efekti.
Dačju sobu opremite centralnim lusterom difuzne svetlosti, najbolje sa nelomljivim papirnim ili plastičnim abažurom. Naravno, neizostavno i lampa na radnom stolu, najbolje sa halogenom sijalicom koja se ne zagreva a daje veoma intenzivnu belu svetlost.
Preporučuju se klasične lampe sa abažurom od svile ili pergamenta, poput onih koje su koristile naše bake. One daju izuzetno prijatno svetlo, koriste obične ali ekonomične sijalice. U trendu su abažuri raznih veličina i oblika, plisirani, čak i u tamnijim bojama.
U radnim prostorijama posebno je važno ne mešati prirodno i veštačko svetlo, jer to može da zamori oči, kao i svaka nedovoljno intenzivna rasveta.
- Obojena svetla uglavnom nisu pogodna za stambeni prostor. Ona su namenjena barovima i noćnim klubovima, a stan je nešto drugo i u estetskom i u funkcionalnom smislu. On zahteva ugodno osvetljenje, koje će da naglasi određenu atmosferu. Zato je veoma dobro koristiti takozvano peskareno staklo koje daje difuzno svetlo: Tako se kao lopatom vadi mrak iz skrivenih uglova stana.


URADI SAM
Vredne ideje!

- Nekada dobre ideje vrede više od para. Tako u mom ateljeu obična sijalica u keramičkom grlu, ubačena u metalni ram u obliku korneta, uspešno zamenjuje autorske lampe poznatih dizajnera koje mogu da koštaju i više hiljada evra.

PAŽNJA
Vodite računa da se spoljašnjom rasvetom i njenom električnom instalacijom ipak pozabavi pravi majstor. Jer je ova vrsta svetiljki izložena ekstremnim vremenskim prilikama i mora da bude izrađena od kvalitetnih materijala i dobro zaštićena. A radi vaše bezbednosti, električni vodovi treba da budu dobro ukopani i izolovani.

RAVNA DOSADA
Ravnomerno osvetljena prostorija ubrzo postaje nezanimljiva, a boravak u njoj je zamoran. Tako, recimo, španski zid obasjan direktnim svetlom postaje dosadno ravan i gubi svoju punoću. Zato svetiljke treba birati, ne samo prema nameni prostorije u vašem stanu, nego i prema nameštaju i materijalima koji su u njoj upotrebljeni.

Broj 93
Sadržaj broja 93


BILJE

KISELI KUPUS
Gospodar zimske trpeze...

LEKOVITI STOLISNIK
Beli cvet za laku noć...

EHINACEA
Slon u staklarskoj radnji...

ZDRAVLJE

REUMATSKE BOLESTI
Kosti bole a zglobovi škripe...

POREMEĆAJ DEČJEG GOVORA
I tepanje na kašičicu...

ISHRANA ZA BOLJE PAMĆENJE
Riba čisti vijuge...