Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 119
aktuelno izdanje
Bol - neprijatan prijatelj
Bol

Pišu:
Prim. dr med. sci Jelisaveta Kunosić
i Dr Ivana Džamić


Ako izuzmemo bol koji najverovatnije preživljavamo tokom rođenja i sudara sa stvarnošću, koji nas natera da samostalno dišemo i tražimo hranu, možda je sledeći sa kojim se susrećemo ono čuveno "pec", koji nas podučava gde ne sme da se dira ručucom. I tako, između bolova i nagrade, idemo kroz život, a bolova je sve više, a nagrada sve manje!
Sa bolovima nije prijatno, ali nas oni teraju da reagujemo, tražimo uzrok, lek, olakšanje.., ali bi bez bolova bilo mnogo gore! Verovatno ne bi doživeli ni desetak godina, jer bi se nesvesno povređivali, pekli, sekli... Sve to uz osmeh na licu!
Svako individualno reagauje na bol, u zaviosnosti od toga koliko je sposoban njegov mozak da ga neutrališe. Danas se u svetu troše milijarde dolara svakoga dana za lekove protiv bolova, ali ima bolova čiji intenzitet, bar za neko vreme, ne bi trebalo da se smanjuje medikamentima. Bar dok se ne otkrije uzrok. To su najčešće abdominalni (trbuišni) bolovi koji ukazuju da bi trebalo da se uradi hirurška intervencija. Ako ona izostane može da dođe do smrtonosnih komplikacija. Nije, takođe, pametno da se doživotno uzimaju lekovi za zubobolju umesto da se ode kod zubara i reši problem.
U ovim slučajevima mislimo na bolove čiji je uzrok poznat, hroničan, ili se radi o akutnim, bolnim povredama, kao i hroničnim glavoboljama i slično. Postoji, doduše, i jedna grupa bolova, o kojoj se malo zna, koja paripada eksperimantalnom ispitivanju. To su bolovi nastali zbog nedostatka nekih minerala, kao što su bakar, kalcijum i mangan i koji ovim mineralima mogu da se spreče.
Šta da se uradi ako lekovi, koji su dobro delovali u početku, vremenom postaju nedelotvorni, stvara se tolerancija, zasićenje, ili navika da se uzima sve veća doza, a bol nikako da mine. Ili se u očajanju kombinuju lekovi i dođe do loših sporednih efekata, krvarenja i slično, ili se javi alergija na lekove tako da problemi postaju još veći. Umesto toga može se pokuša sa nečim drugim, bez kontraindikacija i sporednih efekata.

MAGNETNO POLJE

Poznato je da su magneti prirodni pomagači u borbi protiv bolova, kako reumatskih, tako i hroničnih druge vrste, ali i akutnih u slučaju povreda. Ljudi su koristili magnetne rude da im brže zarastu rane i prelomi još pre 4000 godina u staroj Kini. Poznata su mesta sa lekovitim muljem u kome su zrnca magnetita, kao što je Igalo, gde se uspešno pomaže u lečenju koštano-zglobnih promena i reume. Sa druge strane, dokazano je da je telo čoveka proizvođač permanentne elektromagnetne energije. Nju registrujemo raznim dijagnostičkim aparatima (magneatna rezonanaca i slično) a blokada te energije dovodi do bolesti. Dokazano je, takođe, da povreda daje signal južnog magnentnog pola, a mozak pokušava da to reguliše i šalje signale severnog magnetnog pola. Zbog toga bolovi polako prestaju. Nošenje magnetnog nakita i pomagala (magnetno srce i pločice), koji su severnim polom okrenuti ka telu, pomažu da dođe do bržeg izlečenja.

KAKO MALA MAGNETNA POLJA OTKLANJAJU BOL?

Prvo, popravljaju lokalnu cirkulaciju koja je uzurpirana u okolini povrede ili upale. Na tom mestu je smanjen Ph tečnosti
(ka kiselim vrednostima), nakuplja se otok, što još ugrožava cirkulaciju jer pritiska krvne sudove. Smanjen je dotok kiseonika, mlečna kiselina se teže otklanja, sprečena je resprpcija toksičnih materija, a sve to draži senzitivne nervne završetke koji nose informaciju - bol! Magnetna polja ubrzavaju krvnu struju u malim krvnim sudovima, a eritrociti dobijaju jači površinski napon, pa se odlepljuju jedni od drugih. Zbog toga lakše prolaze kroz krvne sudove. Namagnetisano gvožđe donosi više kiseonika, PH je viša, tako da i kiseonik prelazi iz vezane u slobodnu formu, ulazi u ćelije, a nivo slobodnih radikala se smanjuje dejstvom energizovanih enzima. Uz to se povećava dotur energije iz ATP-a( adenozin tri fosfat), ispira se mlečna kiselina, otok nestaje, pa i bol prestaje. U ovim slučajevima je delotvorna i magnetna voda.
Drugi poznat način delovanja magneta je blokada takozvane "kapije bola" u produženoj moždini, kada magnetni impulsi blokiraju put bolnim impulsima u roku od nekoliko minuta.
Kod menstrualnog bola poželjno da se nosi magnetno srce iznad pubične kosti dva dana pre i jedan dan posle dobijanja. I, bolovi polako prestaju.
U slučaju bolova u želucu magnetno srce bi trebalo da se nosi ispod grudne kosti jer popravlja stanje kod gastritisa i ulkusne bolesti. Kod glavobolja, magnetno srce se nosi direktno na glavi, što bliže mestu bola i pomaže i kod upornih migrenoznih glavobolja. Za bolove u zglobovima, isčašenja i uganuća trebalo bi da se nose magnetne narukvice i nanogvice (poželjno sa bakrom), a za izgradnju hrskavice, uz magnetne vode i direktno magnet na oštećenoj hraskavici, hondorin sulfat ili glukozmin fosfat. Uz pomoć magneta gube se i anginozni bolovi, jer se srce bolje hrani i oksigeniše.
Bolovi u kičmi, diskopatije i slično zahtevaju jača magnetna polja, pa mogu da se naređaju i 2 do 3 magnetna srca (ukupno 4 do 6ooo Gausa jačine na bolno mesto). Vaskularni bolovi kod pušačkih i dijabetičnih nogu prestaju zbog popravljene cirkulacije, a rane zarastaju sa nošenjem magnetnih nanogvica i narukvica.

VITAMINI, MINERALI...

Već smo pomenuli da nedostatak nekih minerala, kao što su bakar, kalcijum i mangan, mogu da izazovu bolove, pa bi trebalo da se dodaju u ishrani, ili nosi bakarni nakit. Od vitamina pomažu vitamini grupe B(B1,2 i 6), jer obezbeđuju "sirovinu" za proizvodnju prirodnog analgetika endorfina. U slučaju sportista, kod kojih se tokom napora nakuplja mlečna kiselina, dobro deluje megamin (zeolit u nanotehnologiji). On apsorbuje i skraćuje vreme odmora, ali deluje i kod uričnog artritisa. Od biljaka pomade na bazi ljutog kapsaicina kao i kore bele vrbe sa najviše salicilata (povećava nivo endorfina). Koren iđirota dobar je kod želudačnih bolova, a timijan kod reunatskih, mestrualnih bolova i za spoljnu upotrebu.
I naravno, borba protiv stresa smanjuje preosetljivost na bol Ali najbolje od svega je da se izleči uzrok, kada god je to moguće.

Broj 119
Ekskluzivno: Diplomata Vladislav Jovanović otkriva:
JUL tajni projekat Amerikanaca


Istražujemo:
Ko je Izrael Kelman?


Neobično:
Bogati Srbin poglavica Indijanaca


Senzacionalno:
Kraljica Draga bila muško!


Zavisnost od interneta
Srbi u virtuelnoj tamnici