Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 119
aktuelno izdanje
Izlečio praunuka i sebe
Miladin Milojević

Piše: J. Matijević

Do pre četiri decenije Miladin Milojević (78) iz Gornje Trnave kod Topole svirao je harmoniku i krstario uzduž i popreko bivšom Jugoslavijom i Evropom. A, onda se iznenada sve promenilo.
- Tašta Živka, koja je tada imala 63 godine, obolela je od teškog oblika bronhijalne astme pred kojom je i medicina bila nemoćna – seća se Milojević. - Nekako u to vreme saznao sam od travara da u mom zavičaju rastu lekovite trave za taštinu boljku. Potanko su mi opisali svaku i meni je ostalo samo da ih pronađem, napravim naefikasniju mešavinu i da ona počne da pije čaj.
U potrazi za lekovitim travama krenuo je Milojević put planine Rudnik. Tražio je, tražio i, onu glavnu, koja leči bronhijalnu astmu a čiji naziv ne želi da otkrije, pronašao je u izobilju. Bilo je tu i drugih neophodnih za spravljanje leka, pa je prionuo na posao. Lek je napravio po recepturi koju su mu dali trvari, tašta se pridržavala terapije koju propisuje narodna medicina i – izlečila se! Posle toga živela je tri decenije.
- Nastavio sam da prikupljam lekovito bilje za kućnu apoteku i da proučavam njihove lekovite osobine. S obzirom na to da niko od mojih predaka nije bio travar, možda se ni ja ne bih više bavio travarstvom da se u međuvremenu moj praunuk Vojkan nije razboleo. Kad je imao osam meseci oboleo je od teškog oblika bronhitisa. Predložio sam da ga lečimo travama od kojih se i tašta oporavila, ali su moji ukućani bili skeptični. Dete smo pet godina vodili od lekara do lekara, na more i u banje, i potrošili silan novac ali nije pomagalo. Bolest je uzimala maha i postojala je mogućniost da Vojkan postane asmatičar.
Onda je, kaže, "udario šakom od sto" i rešio da za praunuka pripremi lek od trava sa Rudnika i Oplenca. Tvrdi naš sagovornik da je praunuku bilo bolje već posle 5 dana, a da je čaj, za svaku sigurnost, pio mesec. Bronhitis se povukao, a Vojkan je sada brusoš na Mašinskom fakultetu u Beogradu i aktivan rukometaš.
- Posle tašte i praunuka, lek sam morao da primenjujem i na sebi. Bio sam strastveni pušač tako da je to ostavilo trag na srcu i plućima. Zahvaljujući rudničkim travama i moja pluća su se obnovila za mesec dana. To najbolje svedoče rendgenski snimci pre i posle uzimanja leka. Uverio sam se da, kad je o zdravlju mojih najbližih i mom reč, ovaj lek pomaže u lečenju bronhitisa i astme, pročišćava pluća i krvne sudove, a po svemu sudeći dobar je i za prevenciju infarkta srca.
Posle dugogodišnje primene Milojević je recepturu za biljni lek poslao na medicinske analize i u Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu. Za sada čeka odgovor. Uveren je da će da bude pozitivan.
- Pripremam čajeve koji leče tegobe sa prostatom, psorijazu, čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a znam i za trave koje pomažu kod reume, međutim, posvetio samo čaju protiv bronhitisa i bronhijalne astme i biljci koja je najvažnija za njegovo pripremanje. Ne mogu da vam otkrijem koja je to trava jer planiram da lek patentiram i zaštitim, ali otkriću da raste samo na Rudniku, samonikla je i sa velikim žilama. Godinama sam se bavio tom biljkom i uspelo mi je da je gajim i na mom imanju.
Iz iskustva kaže da Rudnik i Oplenac obiluju lekovitim travama, ali ne želi da preporučuje one čiju lekovitost nije proverio.
- Bavim se travarstvom isključivo da bih pomogao bolesnim, a naročito deci koja su obolela od bronhitisa i astme i kojih je, nažalost, iz godine u godinu sve više – poručuje travar Miladin Milojević.

RECEPTI
Miladina Milojevića

ZA PSORIJAZU

- 4 g šumskih jagoda (list, stablo i žile)
- 1 l vode
* Osušite list i stablo šumskih jagoda sa žilama, sitno iseckajte, sipajte na dno posude i prelijte vodom. Kuvajte dok ne proključa, poklopite i ostavite da se ohladi. Čaj pijte 3 meseca uvek kada ste žedni, ali ne koristite druge tečnosti, čak ni vodu.

PROTIV EKCEMA

- list i stablo ruse trave (rosopas)
- 100 ml rakije (18 gradi)
* Usitnite i oklagijom izgnječite jednu sveže ubranu biljku, sipajte u rakiju i dobro promućkajte. Dobijenu mešavinu mažite na mesta zahvaćena ekcemom 2-3 puta dnevno dok ne prođe, a ostatak čuvajte u frižideru.

LEČI REUMU

- list mečje šape (medveđi dlan ili paponjak)
* List dobro operite i izgnječite na dasci oklagijom, stavite na gazu i privijte na obolela mesta, pa previjte peškirom.
NAPOMENA: Najbolje je da obloge stavite pre spavanja i da ih skinete ujutro.

Broj 119
Ekskluzivno: Diplomata Vladislav Jovanović otkriva:
JUL tajni projekat Amerikanaca


Istražujemo:
Ko je Izrael Kelman?


Neobično:
Bogati Srbin poglavica Indijanaca


Senzacionalno:
Kraljica Draga bila muško!


Zavisnost od interneta
Srbi u virtuelnoj tamnici