Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 119
aktuelno izdanje
Umorne oči
Piše: Georgij Nazarov, naturolog

Veliki broj ljudi zamara oči dugotrajnim gledanjem televizije, radom na komjuteru ili čitanjem u lošim svetlosnim uslovima, što vremenom dovodi do jedenog, ili niza poremećaja vida. Evo nekoliko korisnih saveta koji će pomoći da sačuvate oči, čak i da popravite vid i trajno umanjite dioptriju.
Počnite sa ispiranjem očiju hladnom vodom, po pet puta u više navrata dnevno. Pri tom, naravno, oči treba držati širom otvorene. Ova tehnika doneće osveženje, smanjiti grč očnih mišića, poboljšati cirkulaciju, pospešiti hranjenje i regeneraciju oka i očnog živca.
Od velike koristi su i vežbe za oči, posebno kod kratkovidosti. Jedna od veoma efikasnih je zadržavanje pogleda na tački udaljenoj 30-tak centimetara, a potom pogled ka predmetu koji je na sto-dvesta metara od vas.
Naprimer, gledajte naizmenično papirić zalepljen na prozorskom oknu (1-2 sekunde), a posle toga bacite pogled na detalje predmeta koji vidite kroz prozor. To ponovite 60-100 puta. Vremenom pokušajte da radite tu vežbu sve brže. U mnogim slučajevima može da zaustavi pogoršanje vida, pa čak i da dovede do poboljšanja.

Dalje, pravite pokrete očima gore-dole, levo-desno, pa u krug, po 20-30 ponavljanja. Nakon tih vežbi dobro je pokriti oči prethodno zagrejanim dlanovima, bez pritiskanja.
Primena mumija preparata pokazala se veoma efikasnom u lečenju poremećaja svih osnovnih vrsta čula (ukus, miris, sluh, pa i vid). Uglavnom se koristi 1-1,5 tableta dnevno (0,2-0,3 g – doza za odrasle), za unutrašnju upotrebu tokom 30-40 dana, a nakon pauze od 2-3 meseca ponoviti terapiju. Vrlo je važno pravilno odrediti dozu, prema telesnoj težini, trenutnom stanju organizma, uzrastu... Važno je i da koristite mumio preparat odgovarajućeg kvaliteta.
Takozvane adaptogene biljke takođe su pokazale dobre rezultate u izoštravanju vida, naročito kod kratkovidosti, a u nešto manjem procentu i dalekovidosti. Pravilnom primenom tinkture neke od tih biljaka (eleteurokoka, levzei, aralije, shizandre, žen šen), naročito u kombinaciji sa drugim navedenim metodama, možemo postići značajne rezultate.
Nažalost, kod nas se te vrste biljaka primenjuju veoma retko i često pogrešno. Žen šen (ginzeng) je često slabog kvaliteta, a kada se to udruži sa neodgovarajućom primenom, postižu se slabiji rezultat. Žen-šen je izuzetno lekovit koren, pod uslovom da je rastao u odgovarajućim uslovima. Nažalost, danas je to prava retkost, jer se zbog velike popularnosti gaji u neprirodnim uslovima.
Redovna upotreba sokova od voća i povrća, zelenog čaja i kombuhe, veoma je značajna i kod problema sa vidom. Takođe, od značaja je korišćenje algi, pivskog kvasca, C i E vitamina, upotreba lanenog ulja, semenki od lana, konoplje. Redovnom upotrebom omega 3 masnih kiselina i njihovim pravilnim usklađivanjem sa ostalim masnoćama koje koristimo, uticaćemo na stvaranje uslova za bolji vid, sprečiti pojavu suvoće očiju i njihovo zamaranje.
Pravilna primena gladovanja takođe može veoma doprineti poboljšanju ili normalizaciji vida. Konstantno trovanje organizma živom iz amalgamskih plombi, na direktan i indirektan način utiče negativno na stanje očiju i vid. Nije redak slučaj da nakon otklanjanja plombi dođe do poboljšanja stanja.
Da bi se značajno smanjilo opterećenje očiju, možemo primeniti i preporuke inžinjera Dušana Janjića, autora knjige “Istine i zablude o zračenjima”.

* Ekran televizora ili monitor kompjutera treba držati ukoso, čime se značajno umanjuje štetan uticaj zračenja i opterećenje očiju.

* Treba izbegavati gledanje televizije i rad na kompjuteru u zamračenoj prostoriji, jer dopunsko bočno osvetljenje može do šest puta da smanji opterećenje očiju.

* Redovna fizička aktivnost, naročito na svežem vazduhu, takođe je od ogromnog značaja, pa priuštite sebi barem polučasovnu svakodnevnu šetnju. U prirodi, kada pogled klizi po udaljenim predelima, oči se odmaraju, mišići opuštaju, a cirkulacija se poboljšava.

* Pravilnom primenom bioenergije u većini slučajeva može se znatno korigovati vid. Najbolji efekat se postiže kod kratkovidosti, mada i u mnogim slučajevima dalekovidosti može da se postigne poboljšanje. Čak i nakon samo jednog tretmana mogu da se postižu vidni rezultati, ali je uglavnom potrebna serija od 6-10 tretmana. A nakon pauze od mesec-dva, ceo ciklus može da se ponovi radi daljeg napredovanja.

* Primenom određenih tehnika bioenergetskog rada u slučaju razrokosti, uz sprovođenje vežbi, u određenom broju slučajeva može se doći do dobrih rezultata. Svakako, najbolje je taj rad sprovesti još u detinjstvu.

GLAUKOM
Ako postoji mogućnost da povećani arterijski pritisak ima veze sa razvojem glaukoma, primena tehnika za normalizaciju krvnog pritiska, kao i unošenje dovoljnih količina omega 3 masnoća, mogu biti od znatne koristi.
Pravilno sproveden bioenergetski rad, naročito u kombinaciji sa drugim navedenim metodama, takođe u nekim slučajevima može doprineti poboljšanju stanja kod povećanog očnog pritiska. U nekim slučajevima se postiže dobar, ili zadovoljavajući rezultat, naročito uz pravilno sprovedeno gladovanje.
Često se prirodno lečenje kod razrokosti, glaukoma ili katarakte vrlo efikasno može kombinovati sa alopatskim pristupom u medicini, pa čak i primenom operacije.

Broj 119
Ekskluzivno: Diplomata Vladislav Jovanović otkriva:
JUL tajni projekat Amerikanaca


Istražujemo:
Ko je Izrael Kelman?


Neobično:
Bogati Srbin poglavica Indijanaca


Senzacionalno:
Kraljica Draga bila muško!


Zavisnost od interneta
Srbi u virtuelnoj tamnici