Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 119
aktuelno izdanje
Sramota koja to nije
Piše: J.M.
Iako je noćno umokravanje (nije dobar izraz mokrenje) jedan od najčešćih problema dečjeg doba, još predstavlja tabu temu i problem o kome roditelji nerado govore i po pravilu pokušavaju da ga reše "na svoj način, unutar porodice".
- Većina dece koja imaju enurezu, najčešći oblik primarnog noćnog mokrenja, su zdrava – objašnjavaju lekari Kliničkog centra Srbije, profesor dr Aneta Lakić, dečji psihijatar Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine i docent dr Mirjana Kostić, rukovodilac Centra za poremećaj mokrenja Univerzitetske klinike u Tiršovoj. - Kod ove dece mokraćna bešika funkcioniše normalno i pražnjenje je kompletno, ali se dešava mimo njihove volje, u snu. To samo znači da uspostavljanje kontrole mokrenja, koje je kompleksan razvojni proces, do određenog doba nije završen. Tačnije, nije usklađena funkcija između mišića koji zatvaraju mokraćnu bešiku i dela nervnog sistema koji ih kontrolišu.
Neurološka zrelost deteta, po rečima doktorki Kostić i Lekić, završava se oko treće godine i tada bi noćno mokrenje trebalo da prestane. S obzirom na to da je svako dete "priča za sebe", trebalo bi da se zna da ova pojava postaje problem samo ako traje i posle pete godine. To je trenutak kada bi roditelji, bez predrasuda, trebalo da potraže lekarsku pomoć.
- Jedna od najčešćih zabluda je da je enureza posledica psiholoških problema ili psihološkog profila deteta. Istina je da oni, posebno ako lečenje ne počne na vreme, imaju psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje, ali oni su posledica, a ne uzrok enureze – naglašava dr Kostić. - Od brojnih razloga za koje se verovalo da su uzrok noćnog umokravanja danas se zna da su to: genetski faktor, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu i relativno mali kapcitet mokraćne bešike. Kad je o genetici reč, ako su bliski preci u detinjstvu imali isti problem imaće ga i dete, a u slučaju da su oba roditelja imala enurezu, verovatnoća da će i njihovo dete da se umokrava je čak 75%. Poslednjih godina je i identifikovano nekoliko gena koji su značajni za nastanak enureze. Kada je reč o snu, deca sa enurezom su "čvrsti spavači" i teško se razbuđuju, dok istovremeno kod većine njih noću postoji povećano stvaranje mokraće. To je posledica poremećaja u ritmu lučenja jednog neuropeptida (vazopresina) u mozgu koji na nivou bubrega reguliše količinu i gustinu stvorene mokraće u snu.
Česta je zabluda, ističe dr Kostić, da enureza ne može da se izleči, ili da ne bi trebalo da se leči jer će sama da prestane. Kod većine dece, međutim, ona je izlečiva, a što duže traje veći je rizik od posledica na mentalni, emotivni i socijalni razvoj deteta.
- Deca sa enurezom se osećaju različitom od vršnjaka, pa se kod njih razvija osećaj krivice. Pokušavaju da sakriju problem, povlače se u sebe, postaju nesigurna i izbegavaju kontakte sa vršnjacima, što vodi u socijalnu samoizolaciju. Sve to može da se izbegne ako terapija počne na vreme i detetu se pruži mogućnost da odraste u psihički zdravu i sociološki dobro prilagođenu ličnost.
Naše sagovornice kažu kako ne sme da se smetne s uma da enureza nije problem samo deteta, već cele porodice! Jer, često je razlog za noćno umokravanje poremećaj razmevanja i harmonije, što dodatno ima nepovoljan uticaj na razvoj ličnosti deteta. Često se veruje i da je noćno umokravanje posledica svesne reakcije deteta („To nam namerno radi!“), njegovog bunta ili pokušaja da izvrši pritisak na roditelje da bi ostvarilo neki cilj. Ovo je veoma ozbiljna zabluda zbog koje roditelji, ne retko, kažnjavaju decu.
- To je najveća greška koju roditelji prave, jer su istraživanja pokazala da je noćno umokravanje veliki problem za tu decu – objašnjava dr Lakić. - Na rang listi stresnih životnih događaja kod dece od 8 do 16 godina, enureza je na trećem mestu, posle razvoda roditelja i tuče u porodici.
Odnos deteta prema noćnom umokravanju, po rečima naše sagovornice, zavisi od uzrasta. Dok mlađoj deci više smetaju konkretne posledice umokravanja, poput osećaja vlažnog kreveta i neprijatnog mirisa, starijoj deci su mnogo značajnije socijalne i emocionalne posledice.
- Noćno umokravanje je "sramota koja se krije", dete se oseća drukčijim i živi sa "tajnom", što dovodi do niza socijalnih restrikcija. Dete se povlači iz društva jer se oseća nelagodno, ne može da ide kod drugova da spava, na ekskurzije, izlete ili u posete rođacima. Istovremeno, nastaju i problemi u porodici, a odnosi sa braćom i sestrama se poremete zbog svakodnevnog ismevanja ("Upišanko!"). Roditelji, takođe, imaju niz problema, počev od finansijskih (pranje rublja, menjanje posteljine), preko organizacije života (planiranje odmora, poseta), što dovodi do niza, uglavnom negativnih, emocionalnih reakcija i osećanja prema detetu. Oni se, takođe, osećaju nesrećni, imaju osećaj stida, "izlive" besa, ljutnje, postaju netolerantni i često kažnjavaju dete.
Sve ovo, kaže dr Lakić, kod deteta izaziva psihičke patnje među kojima su večernji nespokoj i neizvesnost, jutarnja uznemirenost ("Da li je bilo?"), tuga, stid, krivica, odbačenost.
- Najveći poraz za dete je ako se tajna otkrije u okruženju. Ono je tada obeleženo, vršnjaci ga često ismevaju, a sve to prozrokuje još izraženije socijalno povlačenje i depresivnost. Dete postaje ugroženo, ima sniženo samopoštovanje, teže i znatno manje se druži, što utiče da njegov kvalitet života bude lošiji nego kod vršnjaka koji nemaju taj problem.
A, za rešenje problema noćnog umokravanja i poboljšanje kvaliteta života ove dece, poručuju dr Kostić i dr Lakić, potrebno je relativno malo. Da se na vreme, ili što ranije, a najbolje pre polaska u školu, obrate lekaru i počnu lečenje.


LEČENJE
Pod nadzorom

- U slučaju da deca imaju enurezu roditelji bi trebalo da se obrate pedijatru. On će iz razgovora sa njima i detetom, na osnovu pregleda i manjeg broja analiza da utvrdi tip umokravanja i započeće terapiju. Optimalno vreme za početak terapije je individualno, ali lečenje daje najbolje rezultate pre polaska u školu. Lečenje mora da bude pod nadzorom lekara – objašnjava dr Aneta Lakić.


BROJKE
150.000 u Srbiji

- Prema podacima iz svetske literature svako četvrto dete do 5 godina ima enurezu, kad krenu u školu taj problem ima svako deseto, a u uzrastu od 10 godina 7 procenata dece. Slikovitije rečeno u svakom razredu osnovne škole 2-3 deteta se noću umokrva, a 1-2% nastaviće to da čini i kasnije. U Beogradu problem noćnog umokravanja ima oko 18.000 dece, a procenjuje se da ih Srbiji ima oko 150.000 – kaže dr Mirjana Kostić.

Broj 119
Ekskluzivno: Diplomata Vladislav Jovanović otkriva:
JUL tajni projekat Amerikanaca


Istražujemo:
Ko je Izrael Kelman?


Neobično:
Bogati Srbin poglavica Indijanaca


Senzacionalno:
Kraljica Draga bila muško!


Zavisnost od interneta
Srbi u virtuelnoj tamnici