Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 120
aktuelno izdanje
Drevna tajna Rimljanki
Pišu: prim. Dr med sci Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić

Ko se nije, makar jednom, strašno naljutio na sopstveno lice zbog one jedne ili čitavog “sazvežđa” bubuljica koje su ga naselile baš onda kad smo želeli da zablistamo, da budemo zapaženi i voljeni, kada nam se činilo da je ceo svet pred nama, a one bi da nas osujete u pokušaju da ga osvojimo?
Mada je doba puberteta klasično vreme za pojavu bubuljica, njima ne smeta da se javljaju bilo kad, a da ponekog nikada i ne napuštaju. Male, velike, zagnojene, slivene, koje iza sebe ostavljaju manje ili više vidljive ožiljke, vekovima su kao neka kazna koja prati odrastanje.
Mlade Rimljanke su čistoću svog lica branile nošenjem bakarnog nakita. Danas znamo koliko su bile u pravu jer znamo i da je bakar prirodni antibiotik, naročito pogodan za površne infekcije kože, sinusa, uha, pa i za bubuljice. Eto prvog saveta: nosite bakarne narukvice sa magnetima, ili neki komad bakarnog nakita. Sigurno će, ukoliko vas muče bubuljice, biti od velike pomoći.
Dugo se verovalo kako je isuviše masna ishrana krivac za pojavu ove “napasti”. Danas se veruje kako veća krivica leži na prekomernom uzimanje soli i joda. Iz toga sledi drugi savet: jedite što manaje čipsa, pomfrita i grickalica koje su usoljene kao što su usoljene i mesne prerađevine.
Uz masnoće, so i jod za pojavu bubuljica današnja nauka okrivljuje i hormone. I u ovo tvrdnji ima istine. Žene često, u predmenstraulnom periodu, dobijaju bubuljice, a zbog viška testosterona, nisu pošteđeni ni muškarci.

Opet sledi savet: gledajte da se opustite, meditirajte, primenjujte aromaterapiju. U ishranu ubacite ulje žutog noćurka, beta karoten, C vitamin i beli luk.
Činjenica je i da su sekundarne bakterijske infekcije zapušenog sebuma u lojnim žlezdama kože, krivci za najgore oblike bubuljica i akni. U takvim slučajevima treba primeniti antibiotik. Najbolje je uzimati ga oralno, jer primenjen lokalno može da izazove alergije. Nikada ne mažite lice agresivnim tonicima i čistačima jer su mnogo bolja prirodna ulja.
Ali, kako narod kaže: “Vrag nikada ne spava sam”! U lojnim žlezdama se, pored baktaerija, nastanjuje i jedan parazit, demodex foliculorum. On tu polaže svoja jajašca, i proces ne može da se okonča. Zato savetujemo: ako su promene uporne, uzimte Mebendazol 3x1 tbl tokom 4 dana. Treatman ponovite 15 dana kasnije ali tablete uzimajte samo 2 dana. Bićete prijatno iznenađeni rezultatom!
Za pomoć kod jako inafiaciranih bubuljica uzmite tablete selena, cinka, i preparate sa acidofilnim bakterijama.
Ono što u novije vrama stvarno obećava je primena takozvanih malih magnetnih špolja. Generalno gledano, danas se već zna da će severni magnetni pol biti antibiotik 21 veka. To nam je bitno i kad govorimo o bubuljicama i aknama. Narukvice, minđuše, nekad i lutajuće srce, koje sad može da se nabavi sa jednom bakarnom stranom, biće od velike pomoći! Nošenje ogrlice sa magnetnim priveskom na grudnoj kosti, pomoći će da se podigne imunitet i da se sekundarne infekcije ne razvijaju. Istovremeno, nošenje magnetnog nakita normalizuje ciklus i smanjenje stres, što je, takođe značajna preventiva.

Uz nošenje nakita, treba piti namagnetisanu vodu. Ona organizam oslobađa otrova i stimuliše njegov imuni odgovor. Dobro je i umivati se namagnetisanom vodom.
Zbog velikog sadržaja biljnih fitoestrogena, resferatrola, koji je takodje antioksidant i biljni antibiotik, treba piti sok ili čaj od brusnice, kao i ekstrakt semenki groždja.
U novije vreme, veliki uspeh u odstranjvanj, odnosno sprečavanju pojave bubuljica pokazao je puder napravljen na bazi nanotehnologijom aktiviranog zeolita, Detoksamin. On se nanosi direktno na akne, pa čak i na rane, dva puta dnevno. Posle tog pudera, poželjno je naneti kreme iz programa Sanovita, koje sadrže zeolit, više vrsta biljaka, biljna ulja, vodu i, ništa više. Naime, dokazano je da se kreme u velikoj meri čak 60 % resorbuju u oprganizam a da, zbog prisutva metilparabena i drugih štetnih materija, nisu ni malo naivne u svojim sekundarnim efektima. Zato, kada se odabiraju kreme koje ne sadrže hemikalije i konzervanase, i koje, zahvaljujući Zeolitu, brzo prodiru u duboke slojeve, efekat je gotovo zapanjujući. Savetuje se regenerativna krema, tonici za čišćenje lica, a potom dnevne i noćne kreme, koje sadrže oko 40 vrsta biljaka sa lekovitim svojstvima, koje su takodje obrađene u nanotehnologiji.
I zato, glavu gore, bubuljice gube rat!

Broj 120
U ovom broju

Melemi od kore drveta

Lekovi iz kuhinje

Homeopatski lekovi
Stop za komplikacije

Malokrvnost
Med vraća boju u obraze

Vrtoglavice
Ringišpil iz lavirinta