Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 121
aktuelno izdanje
Kašalj pročišćava pluća
Kašalj

Piše: Dragana Timotić Mijatović
U ovim hladnim zimskim danima, mnogi od nas se muče sa kašljem. Od povremenog nakašljavanja, preko iritirajućeg kašlja do one vrste koja izaziva brojne tegobe i otežava normalno svakodnevno funkcionisanje. Tom prilikom najviše zabrinjava mogućnost komplikacije, prelaska kašlja u bronhitis i upalu pluća. Nažalost, u našoj praksi se isuviše često poseže za antibioticima kao lekom izbora, ali se, ne tako retko, dešava da upravo neselektivna i neosnovana primena antibiotika dovede do pogoršanja osnovne bolesti. Sa stanovišta holističih nauka, kašalj je najvažniji „pročišćavajući“ proces za pluća i potiskivati ga alopatskim (farmaceutskim) lekovima znači prekidati ovaj samoregulišući proces.
Homeopatija pristupa lečenju na sasvim drugi način. Ona ne deluje protiv („anti-biotici“) bolesti, već odgovarajućim homeopatskim lekom podstiče vitalnu silu pacijenta da se izbori sa bolešću, odnosno da ponovo uspostavi harmoniju na sva tri nivoa (mentalnom, emotivnom i fizičkom), pri čemu nestaje uzrok bolesti. Zbog toga je neophodno da se one osobe, koje su sklone problemima sa respiratornim sistemom, podvrgnu konstitucionalnom tretmanu, koji će ponovo uspostaviti ravnotežu i otkloniti uzrok tegoba. Na ovom mestu ćemo navesti neke od homeopatskih lekova kojima se, ukoliko su pravilno odabrani na osnovu svih ili bar većine simptoma, mogu uspešno tretirati suvi i produktivni kašalj u akutnim situacijama.

Aconitum (jedić)
Ovaj lek će delovati poput čuda ukoliko se primeni na samom početku. Kašalj nastaje iznenada, u kasnim popodnevnim ili večernjim satima, pogotovu ako je osoba bila izložena hladnom i suvom vetru, ili je naglo zahladnelo, a osoba nije bila adekvatno obučena. Kašalj je intenzivan, suv, kreće naglo, osoba je nervozna, nemirna, preplašena. Može se javiti i nagla, visoka temperatura i tada pacijent ima potrebu za hladnim pićima. Karakterističan simptom je da je jedan obraz crven a drugi bled.

Belladonna (velebilje)
Drugi lek koji se daje na samom početku bolesti, jedino su simptomi drugačiji. Bol u grkljanu, osećaj suvoće i bola u grlu, promuklost, golicajući kašalj koji se javlja u kratkim napadima i podseća na lavež pasa. Indikovan je kod pertusisa (magarećeg kašlja), krupa (zapaljenje grkljana i dušnika, teška bolest naročito kod dece). Često je prisutan i krvav ispljuvak. Moguća je pojava zimice, zatim jako visoke temperature, pacijentu glava gori a ruke i noge mogu biti ledene. Preosetljivost svih čula, vida, sluha, dodira. Pacijent gura glavu u jastuk i ne želi da ga iko uznemirava ili dodiruje. Pogoršanje nastupa od kretanja, dodira i ležanja, a bolje mu je od apsolutnog mirovanja i u poluležećem položaju.

Bryonia (bljuštac)
Glavni simptomi kod ovog homeopatskog leka su jak i suv kašalj, sa pojavom bola u grudnom košu, tako da pacijent snažno pritiska to mesto prilikom kašlja i od toga mu je i bolje. Takođe, kada izađe napolje na hladan i svež vazduh olakšavaju mu se tegobe, dok mu je prilikom ulaska u toplu prostoriju lošije kao i ako se vreme menja na toplije. Pacijent ne podnosi bilo kakav pokret a ni lokalnu toplotu. Bolje mu je od potpunog mirovanja, i kada ga svi ostave na miru, s obzirom da je mrzovoljan i neraspoložen. Postoji izražena suvoća sluzokože i osoba ima potrebu za hladnim pićima. Jedan od najčešće korišćenih lekova kada je u pitanju upala seroznih tkiva kao što je plućna maramica, i verovatno najbolji homeopatski lek za pneumoniju (upala pluća). Decu kojoj je potreban ovaj lek lako je prepoznati – ne žele da ih nosite i ljuljate, odbijaju sve što im ponudite, mogu delovati neutešno i dovoditi roditelje do izbezumljenja, a potrebno je samo da im date ovaj lek i da ih ostavite na miru!

Drosera (rosulja)
Ovaj lek se pravi od jedine mesojedne biljke Srednje Evrope i spada u možda najveće lekove kada su u pitanju bolesti respiratornih organa. Kašalj je suv, spazmodičan, iritirajući, napadi slede jedan za drugim tako da osoba jedva da može da dođe do daha i ima osećaj da će se svakog trenutka ugušiti. Iz nosa i usta se mogu izbaciti žućkaste izlučevine pomešane sa krvlju. Glas je dubok, promukao, a pacijent ima utisak kao da su mu ždrelo i nepca odrani ili kao da mu je u grlu zaglavljena knedla ili „ima“ pero koje ga golica. Kod dece je tipično da napadi kašlja nisu toliko učestali tokom dana, ali čim legnu da spavaju i spuste glavu na jastuk, počinje ovaj mučni i iritirajući kašalj. Lek je dobar i za pertusis i za astmatične napade.

Hydrocyanicum acidum (poznat kao „plava čorba“)
Jedan od najotrovnijih agenasa, koji se u vinogradarstvu koristi za zaštitu vinove loze od štetočina, postaje potpuno netoksičan ali zato moćan lek kada je pripremljen prema homeopatskim principima. Kod pacijenta se pojavljuje suv, spazmodičan, zagušujući kašalj. Disanje je čujno i ubrzano. Indikovan je kod pertusisa i astme sa kontrakcijom grla. tegobe disajnih puteva mogu biti toliko teške da može doći do paraliza pluća i jednjaka tako da je gutanje potpuno onemogućeno. Postoji izražena cijanoza. Pacijent oseća gušenje, bol i stezanje u grudima. U mentalnoj slici preovladava strah od imaginarnih stvari i uopšte konstantan strah od bilo čega – osoba se plaši čak i ulicu da pređe.

Hyoscyamus (bunika)
To je lek koji, kao što mu i narodno ime govori, ima najviše deluzija. Kada je zdrava osoba, tada ima želju za društvom, ali kada dobije temperaturu onda ima averziju. Ima osećaj stranog tela u dušniku, konstrikciju jednjaka tokom kašlja, osećaj golicanja u disajnim putevima, pogotovu odmah nakon što legne. Glas je grub, promukao, skoro izgubljen. Disanje je ubrzano i anksiozno. Noću kašalj nastupa u paroksizmima (pojačavanje simptoma u napadima do krajnjih granica) i kašalj je toliko jak da budi iz sna, ali se ublažava od uspravljanja. Ceo grudni koš podrhtava od kašljanja. Lek je indikovan kod kašlja koji se pojavljuje nakon malih boginja ili šarlaha, za bronhitis i upalu pluća, posebno kod starijih ljudi. Tokom dana i noću je suv, a ujutru može biti produktivan.

Napomena
Svi navedeni lekovi u ovom tekstu, prave se na poseban način prema homeopatskim principima. U njima nema toksičnih materija i potpuno su neškodljivi, pod uslovom da se primenjuju na pravi način. Biljni lekovi koji su navedeni u tekstu, nisu identični sa onima koji se koriste u fitoterapiji, i ne bi ih trebalo poistovećivati. Njihova priprema i dejstvo su sasvim drugačiji od onoga koji se koristi u tradicionalnoj medicini i fitoterapiji.

Važno je raspoloženje
Kod akutnog prepisivanja homeopatskih lekova, važno je uočiti promene u raspoloženju pacijenta. Ako je u pitanju, recimo dete koje je inače vesele prirode, privrženo majci, i iznenada dobije suv kašalj, počinje da se mršti, gura majku od sebe, zatvara vrata, i tom prilikom rukom pritiska grudi dok kašlje, ne prija mu toplota i traži da ide napolje da se igra, tada je za to dete indikovana Bryonia, koja inače nije njegov konstitucioni lek. Zbog toga je neophodno da posmatramo pacijenta ili osobu koju lečimo, kako bismo uočili sva odstupanja u ponašanju i navikama, jer su te „neobičnosti“ ključni simptomi kod akutnih bolesti.

Broj 121

Homeopatija leči koksaki

Ruzmarin da umine bol

Propolis na kapiji zdravlja

Blagodatne biljne kupke

Matična mleč obara pritisak i holesterol

Oslabite uz krompir

Vežbama ubrzajte metabolizam