Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 123
aktuelno izdanje
Najslađa "devojka iz komšiluka"
Dušica Spasić


Piše: Biljana Soldatović
Dušica Spasić, devojka koja je dobila čast da sa kanala javnog servisa Srbije poželi naciji srećnu Novu 2009. godinu, deluje sasvim u skladu sa svojim imenom. U mini anketi koju sam sprovela među prijateljima, zaključila sam da je ljudi doživljavaju kao pozitivnu, simpatičnu “devojku iz komšiluka”, vedru osobu koja voli da se smeje. To su pravi kvaliteti za novinara i voditelja koga veliki deo Srbije ugleda "čim otvori oči". Uz Dušicu, koja vodi "Jutarnji program", dan nekako lepše počine.
U RTS je došla početkom 2003. godine, gotovo slučajno. Oni koji je poznaju, znaju da baš i ne voli mnogo da se slika, ali na nagovor drugarice ipak se prijavila na audiciju na koju joj je ukazao tata i, naravno, bila primljena. Kratko je provela u "Satelitskom" programu, pa prešla u Informativnu redakciju. Brzo je, sa samo 22 godine, postala najmlađi voditelj, odnosno prezenter "Dnevnika", što je činjenica vredna pažnje za ličnu i biografiju RTS-a. Na finalnoj večeri "Evrosonga", Dušica se uključivala u program iz centra Beograda, odakle je osmeh i dobre vibracije slala Evropi. Uskro će imati premijeru i kao glumica. Naime, u seriji "Ono, kao ljubav", režisera Gorčina Stojanovića, pojavljuje se u ulozi – novinarke!
Iako vodi "Jutarnji program", Dušica Spasić priznaje da i nije baš neki ranoranilac.
- Nikada nisam volela da ustajem rano. I dan danas volim da odspavam ali, zbog posla sam morala da promenim navike. Rano ustajanje postalo je moja svakodnevica.
Mada bi ustajanje u četiri pre moglo da se nazove noćnim nego jutarnjim, kaže kako joj je i to lakše nego da ustane u sedam. Uostalom, ističe da ona i kolege iz "Jutarnjeg" nisu jedini koji ustaju rano.
- Od ranoranilaca dobijamo sveža peciva, štampu i mnogo drugih stvari... Kad mogu mnogi, možemo i mi.
Ali, mnogi nisu pre svitanja spremni da raspoloženi, osmehom dočekaju dan. Kako njoj uspeva da lepo izgleda, a što je još važnije, da bude zarazno dobro raspoložena? Da li je to stvar treninga, odgovornosti prema poslu, ili...?
- Lep jutarnji izgled zavisi od raspoloženja. Trudim se da, kad dođem na posao, mislim samo na emisiju. Da se koncentrišem na pozitivne stvari. Gledalac koji čim ustane i uključi naš program, očekuje da vidi raspoloženo, pozitivno lice. Trudimo se da im to i pružimo!
Dušica Spasić je odrasla na Novom Beogradu. Ona, stariji brat Dušan i njihov najbolji prijatelj Marjan imali su detinjstvo za koje kaže da je bilo puno avantura. Evo kako opisuje jednu od "najluđih":
- Pre desetak i više godina, za proslavu Srpske nove godine, pala je neverovatna magla. Šetala sam sa najboljim drugom. Bili smo relativno blizu zgrade ali, zbog magle, nismo znali gde se tačno nalazimo. U jednom momentu smo se sudarili sa dva policajca koji su tumarali po magli i unezvereno nas pitali: "Gde smo"? Ne smem da vam kažem šta smo im rekli!!!
Šetnja je njena omiljena aktivnost kojom obnavlja energiju. Tu su još i druženje sa dragim ljudima, čitanje dobrih knjiga…
- Ne dozvoljavam da mi svako i svašta oduzima energiju. Mnogo sam loših primera videla i osetila, tako da sam naučila kako da to izbegnem.
A njen recept za izbegavanje stresa je nešto što svako može da primeni.
- Stres je postao prateći deo nasih života. Prati nas svuda, i na poslu, i na ulici...Zato je najbitnije da čovek nađe način da ga kanališe odnosno izbegne. Trudim se da mi stresne situacije samo "protrče kroz glavu", da se ne zadržavaju. Misli usmeravam na lepe stvari, na pozitivne misli. Kad čovek razmisli, shvati da se uglavnom nervira zbog nečega na šta ne može da utiče i što nema mogućnost da promeni. Ako je već tako, ne želim ni da me takvi momenti potresaju. Trudim se da shvatim šta i koliko mogu, i sa sobom, i sa drugima, da ne težim nekim, meni nemogućnim potezima. Harmonija se, i sa sobom, i sa okolinom postiže prvenstveno sopstvenim zadovoljstvom i srećom. Tome treba težiti.

BRZ I UKUSAN RECEPT
- Volim da jedem testeninu sa piletinom u pesto sosu. Piletinu ispržite, dodate joj slatku pavlaku i pesto. Time prelijete testeninu. Ovo jelo se brzo priprema, a veoma je ukusno.


KROKODIL ZALIVEN PINJAKOLADOM
Dušica Spasić je od malena zaljubljena u Srednju i Južnu Ameriku. Zbog jednog dokumentarca o Meksiku je i upisala studije španskog jezika i književnosti. U međuvremenu je promenila fakultet (Filološki je zamenila novinarstvom na Fakultetu političkih nauka), ali je ljubav prema ovom delu sveta ostala. Za sada je stigla da poseti samo Kubu, ali utisci iz ove zemlje su nezaboravni. Pitali smo Dušicu da li je probala tamošnje specijalitete.
- Naravno, njihovi najveći specijaliteti su kokteli, tako da sam morala da probam sve. I da znate, ne postoji mesto na svetu gde je bolji mohito i pinja kolada! Pored toga, probala sam meso krokodila!

PREDNOST PRIRODI
Kako Dušica održava lepotu i zdravlje?
- Kada su u pitanju i lekovi i kozmetika, isključivo se oslanjam i dajem prednost prirodi!
Zato sasvim logično zvuči i to što kaže da između odlaska kod kozmetičara, frizera, na masažu, u šoping, prvo bira odmor, pa masažu. A za sve ostalo, kaže, i nije bitan redosled.

Broj 123
Divlji ovas za životne prekretnice

Muskatni oraščić tera stres

Masirajte šake, probudite telo

Voda pamti i prenosi misli

Kako da "složite" ishranu i varenje