Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 124
aktuelno izdanje
Treći susret sa Mir Jam
Tijana Čurović

Piše. O. Bogavac
Televizija laže! A goji da nije normalno. Ma nije ono što ste mislili. Ne radi se o politici. Niti se radi o tome da se gojite gledajući u ekran uz grickalice umesto da šetate. Radi se o Tijani Čurović, mladoj glumici (po godinama a ne glumačkim ostvarenjima) koju ovih dana gledamo u ulozi Zlate u TV seriji "Ranjeni orao".
Mada ni na ekranu ne izgleda kao "gromada u godinama" uživo baš liči na devojčicu-mršavicu pa se čovek zapita kad je već postala glumica, a čisto zapanji kad čuje da je i mama dvogodišnje Taje. Reakcija nije vezana samo za našu redakciju. S obzirom da je pre ove serije koju "svi gledaju" igrala Marinu u seriji "Stižu dolari" koju su, takođe, "svi gledali", u TV filmovima, hit predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea, Zvezdara i Bitef teatra, bilo bi za očekivanje da je na ulici prepoznaju, traže autograme. A ono...
- Događaju mi se smešne stvari sa tim prepoznavanjem. Ljudi uvek misle da me poznaju iz života. Negde sam im kao poznata, ali... Jednom sam ušla u taksi a taksista počne sa "izvini, jesi li iz ovog kraja"? Pa nastavi sa "u koju si školu išla", pa "jer možda izlaziš u"...Siguran je da me zna samo ne može da se seti odakle. To me, za razliku od nekih kolega, zaista ne ojađuje. Ne patim od želje da budem popularna na tom nekom, opštenarodnom nivou. Radim svoj posao, svoj zanat, najbolje što umem, a široka popularnost ili dođe ili ne dođe. Što ga normalnije prihvatiš, tim bolje. Po tebe i posao, koji, mada se često baš tako veruje, nije neka posebna privilegija. Recimo, moja dobra drugarica je verovala kako baš jeste i kako se glumci, iza pozornice, odlično provode. Da je razuverim povela sam je da predstavu gleda sa te strane. Na kraju je rekla:" Ovo je takav smor! Da ti više nije palo na pamet da me pozoveš"
Sitne privilegije joj, ipak, prijaju. A to su one da, kad je ipak prepoznaju, puste preko reda, izaberu bolju robu nego za ostale mušteriju, ili sva pažnja koja joj je, kao i celoj ekipi, ukazivana od žitelja Ripnja dok je serija snimana.
- Bili su fantastični! Svakog jutra su nas dočekivali sveže isprženim krofnama, u pauzama snimanja nam nudili voće, čak ga ljuštili i sekli na kriške. Stalno su nas zapitkivali da li bismo nešto hteli, da li da pripreme nešto specijalno, po našoj želji. Takve domaćine čovek bi stvarno mogao samo da poželi. Po ceo dan su pratili snimanje. Pedesetpeti dubl bez daha u punoj tišini!
Mir-Jam i njen roman "Ranjeni orao" kao da sudbinski prate našu gošću. Još iz vremena kad nije ni sanjala da jednog dana bude glumica, jer ne spada u one koji su to "znali otkad su znali za sebe".
- Bila sam možda prvi gimnazije kad sam, sa drugaricom, otišla da provedemo raspust kod njene bake u Valjevo. Tamo smo, u kupatilu, na mašini za veš, našli "bakinu literaturu". Pogađate koju. Tri puta smo pročitale knjigu u dva glasa smejući se do suza dijalozima. Posle sam na diplomskom (BK akademija u klasi Feđe Stojanovića), ponovo radila isti tekst, igrala sam autorku. I, evo me opet.
Tijanu nikad nije mučio problem o kojem žene najčešće pričaju, višak težine. Čak je, u osmom mesecu trudnoće izašla na premijeru "Kandida", predstave u kojoj skače li skače, a da niko u publici nije primetio njeno "drugo" stanje. Danas, kaže kako mame malih devojčica ne mogu da se ugoje ni kad bi htele, što baš i nije istina.
- Jedno vreme, pre trudnoće, dve ili dve i po godine, bila sam vegetarijanac. Istina, od onih koji jedu ribu. Lično, osećala sam se odlično ali se taj način ishrane nije dopao mom imunitetu. Počela sam da poboljevam češće nego ranije. Zato sam odustala. To vegetarijanstvo bilo je više "ideološki uslovljeno". Mnogo volim životinje i, u tom periodu, bilo mi je teško da pomislim da je neka od njih platila glavom moju šniclu. Danas mi ta pomisao, takođe, nije prijatna ali nisam ja osmislila lanac ishrane koji vlada u prirodi.
Ispostavilo se da od vegetarijanca do gurmana, makar u njenom slučaju, ne vodi isuviše dugačak put.
- Mnogo volim kinesku i italijansku kuhinju a nedavno, kad sam boravila u Španiji, zaljubila sam se u njihov način ishrane. Čini mi se da bih ponovo išla u ovu zemlju, ne zbog prirodnih lepota i kulturnih spomenika, koliko zbog paelje. Što se mog kuvarskog umeća tiče, teško da bi moglo da se kaže kako sam neka naročita kuvarica. S obzirom da moj svekar i svekrva žive u Podgorici, redovno nas snabdevaju količinama dobrog sušenog mesa koje je, uz mnogo povrća, baza mog kulinarstva, inače, jako začinjenog. Bar što se muža i mene tiče. I, za nas niti volim, niti kuvam redovno. Redovno kuvam samo za ćerku i u njenoj ishrani sam krajnje disciplinovana. Svakodnevno, bar tri puta mora da popije sveže ceđeni sok. Svakodnevno menjam vrstu mesa i kombinaciju povrća u njenim obrocima, pazim da dobije dovoljno cerealija ali da slatkiše zameni voćem.
Za sebe kaže da nije sportski tip u smislu aktivnog bavljenja nekim od sportova ili okapavanja u nekoj teretani.
- Pristalica sam "sportova za devojčice". Dugo sam se bavila plesom. Prvo baletom pa posle latino plesovima. Čini mi se da je to najbolji način da žena ostane u kondiciji a da, dok "vežba" uživa u muzici i, zašto da ne, kostimu. Istina moj muž tvrdi kako to nije nikakav način i kako će, za razliku od mene, naša Taja da bude prava sportistkinja.
Kad se razboli ili kad se Taja razboli, Tijana odmah trči kod lekara. Od onih je koji odmah posežu za antibioticima.
- Znam da je to loše ali šta ću, takva sam. Imam krajnike koji se često upale. Pa je angina neko moje, skoro redovno stanje. Neko vreme sam, čim me zaboli grlo, postupala po logici "sama svoj majstor" pa uzimala na svoju ruku, antibiotike koje su mi u sličnim situacijama lekari propisivali. E tako sam na svom primeru videla koliko to ne valja jer sam se, zahvaljujući tome, stvarno razbolela, pa sam morala da se, najozbiljnije, lečim. Lekovitim travama i čajevima retko pribegavam. Čajevi su mi malo dojadili u vreme vegetarijanstva, kad sam ih ispijala u neverovatnim količinama. Sad pijem samo zeleni. Ne zbog njegovih lekovitih osobina već iz zadovoljstva.

NISI MOGLA BOLJE?
Mada je bila članica "Dadova" Tijana nije želela da od glume napravi životni zanat. Kad je došlo vreme, upisala je prava. Onda je, ipak, po nagovoru drugarica, izašla na prijemni, ušla u uži izbor i, nije primljena. Sledeće godine se kapricirala pa su je primili. Kad je drugarici svoje bake rekla šta je upisala, žena se potresla. "Dete zar nisi mogla nešto bolje?"

OD GLUMACA-GLUMICA?
Dete glumaca, misli Tijana, vidi zašto ne bi trebalo da bude glumac. Čini joj se da je njena dvogodišnja kćer to shvatila na vreme jer je, kad su je nedavno odveli da se slika za neku reklamu, toliko urlala da od posla nije bilo ništa. Mamu to raduje jer "da bi se bavio ovim poslom treba da ga stvarno mnogo voliš, naročito ako si žensko. Iscrpljuje, nije isplativ, a potpuno te troši".

Broj 124
Čajevi za dobro raspoloženje

Biber pospešuje varenje

Lan i kamilica leče gastritis

Homeopatijom protiv upale pluća

Pokret otvara dušu