Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 124
aktuelno izdanje
Trežnjenje medom
Piše: V.Spasić
Kod nas se sve proslave, rođendani, slave, svadbe, diplomiranja, mature (male i velike), ekskurzije, vozački ispit, obilno zalivaju alkoholom. Zabrinjava i podatak da sve više mladih (adoloscenata) pije. Mladi izlaze u provod posle ponoći, odlaze u diskoteke, kafiće, klubove, koji rade cele noći. Napijaju se. Posledice pijanstva svi znaju.
Prema procenama alkoholizam je po brojnosti treća bolest savremene civilizacije. Protiv ove bolesti postoje razne metode lečenja alkoholičara, kroz bolničke i vanbolničke ustanove, lečenje se obavlja medikamentima i psihoterapijom.
Narodna medecina u nizu prošlih vekova, koristila je med kao sredstvo protiv alkoholizma. Smatra se da je preterana sklonost alkoholu posledica nedostatka kalijuma u organizmu. Kao bogat izvor kalijuma med neutrališe želju za alkoholom i veoma pomaže pri trežnjenju.
Nauka je dokazala da je med vrlo efikasan protiv trovanja izazvanog alkoholom. Krajem 1968. godine u britanskom pčelarskom žurnalu (British Bee Journal) objavljeno je istraživanje dr Gastona Panjana, biohemičara i predavača na Medicinskoj školi Midlanske bolnice u Londonu koji je konstatovao „Da je med najefikasnije sredstvo za trežnjenje pijanih ljudi“.
I danski lekar Mertenson-Larsen objavio je u britanskom medicinskomm časopisu raspravu o delotvornom dejstvu meda protiv posledica koje nastaju uživanjem velikih količina lakohola. Pacijenti koji su popili prekomerne količine alkohola, nakon pola sata, u dva obroka, primili su 185 grama meda. Visoki procenat fruktoze u medu ubrzao je sagorevanje alkohola, i već za pola sata ili sat, osobe koje su bile pijane, potpuno su se otreznile.
Pri jakom opijanju, to jest ispijanju velikih količina alkohola za kratko vreme, kao sredstvo trežnjenja preporučuje se uzimanje pčelinjeg meda. U toku jednog časa pijana osoba treba da uzme 120 do 140 g meda.
Prilikom hroničnog trovanja usled dugotrajne i sistematske upotrebe alkohola, kao sredstvo lečenja preporučuje se cvetni prah. Ovaj metod lečenja predložio je španski psihijatar dr Rafael Paret, na Međunarodnom simpozijumu o apiterapiji 1974. godine u Madridu. U svom izveštaju „Primena polena u psihijatriji“ dr Paret saopštava o uspešnom lečenju alkoholizma polenom. Posebno su dobri rezultati postignuti kod hroničnih slučajeva kada u organizmu dolazi do nedostatka vitamina i belančevina. S obzirom da je polen pravi koncentrat najraznovrsnih vitamina, belančevina i aminokiselina i to u idealnoj formi, dobri rezultati se postižu dozom od 20 do 30 grama na dan, pored opšteg lečenja, a koje se postepeno završava davanjem malih doza polena.

TREZAN ZAUVEK
Muškarac stariji od 60 godina pio je od 27. decembra do 10. januara i od silnog pijanstva bio je skoro paralizovan. Da bi ga izbavio iz tog stanja lekar ga je potvrgnuo terapiji medom, koja se sastojala u davanju meda po 6 kašičica 3 puta, sa intervalom od 20 minuta. Postupak je ponavljan na svaka tri sata, sa istom dozom meda. Za sve to vreme pored njegovog kreveta nalazila se boca sa ostatkom pića. Tokom terapije bolesnik je nije niti pipnuo. Noću je spavao dubokim snom, što se, prema svedočenju njegovih najbližih, nije dogodilo u toku poslednjih 29 godina. Kada su mu drugog dana zajedno sa doručkom na sto stavili i bocu omiljenog pića, on ju je odgurnuo u stranu, izjavivši da nema želju da pije. Posle ovakvog tretmana prestao je trajno sa konzumiranjem alkohola.

Broj 124
Čajevi za dobro raspoloženje

Biber pospešuje varenje

Lan i kamilica leče gastritis

Homeopatijom protiv upale pluća

Pokret otvara dušu