Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 126
aktuelno izdanje
Kada boli glava
Glavobolja


Pišu: Prim. dr med sci Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić

Glavobolje spadaju u najčešće simptome mnogih oboljenja, a za njihovo lečenje se troše milioni.Retko ko može da se pohvali da nikada nije imao ovo neprijatno osećanje, a neki sa njim gotovo svakodnevno žive. Bilo da steže, kljuca, žari, pulsira, da se javlja u talasima, ili da drži glavu kao mengele, da prolazi brzo, ili traje satima, pa i danima, da je blaga ili toliko jaka da tera u samoubistvo, glavobolja je oduvek bila problem kako za objašnjenje, tako i za lečenje. O njoj su pisanae knjige, a metode kako se lečila glavobolja kretale su se od lečenja biljem, do bušenja lobanje, kako bi "izašli zli dusi iz glave obolelog”!
Nekada glavobolje mogu da budu simptom mnogo ozbiljnijih bolesti, pa svaku glavobolju, koja se pojavi, recidivira, pojačava i teško kontroliše, treba ispitati, jer mogućno je da se iza nje krije neki ekspanzivni proces u glavi koji mora drugačije da se rešava. Takve slučajeve ostavićemo iskusnim neurohirurzima i radiolozima.
Ovde ćemo da se pozabavimo glavoboljama koje “ ne nose glavu”, za koje se uobičajeano koriste lekovi protiv bolova, (nekad i nekontrolisano), koji mogu da budu uzrok pojave još jačih glavobolja po prestanku uzimaja.
Ne mali broj ljudi je postao ovisan o "pein-kilerima", pa se, pored glavobolje, leči i ovisnost o lekovima, ili njihove posledice po druge organae, kao što je želudac.
Glavobolje mogu da budu različitog porekla: psihogene, vazomotorne, simptomatske (sinusi, bolesti očiju, ušiju, bolesti zuba, usled infekcija..) traumatske, alergijske, izazvane stresom, ali mogu da budu i reakcija na neku osobu i njene postupke, na neki miris, hemikaliju u okolini, hranu, vezane za elektaromagnetno zračenje naših dragih aparata, usled spavanja na geopatogenoj zoni ili nastale usred kompresije od strane tumora, kako smo ranije već napomeanuli.
Simptomi glavobolje mogu da variraju od zamagljenosti vida, osetljivosti na svetlost, pritiska u predelu očiju, do povraćanja uz pojavu vizuelnih ili slušnih halucinacija. Ovome spisku slobodno dodatje simptom koji Vas muče, sve se računa.
Pa šta nam je činiti kada nas zaboli glava, osim da posegnemo za aspirinom?

Akupresurna stimulacija
Noktom leve ruke pritisnite na desnoj
*Kožicu između palca i kažiprsta ili
*Kožicu između kažiprsta i srednjeg prsta ili
*Neposredno iznad grebena nosa ili
*Slepoočnice;

BILJNA TERAPIJA
Uljna esencija lavande može da se stavi na svaku slepoočnicu, kao i ulje ljute nane.
Majoran: 1 supenu kašiku biljke preliti sa o,5 l vrele vode. Umotati i ostaviti 30 min. Procediti pa piti ½ čaše 2-3 puta na dan. Trudnice ne smeju da piju ovu tinkturu!
Zeleni čaj: U jak rastvor zelenog čaja dodati malo mente.
Crvena borovnica:jesti što više svežih plodova.
Kantarion: Koristi se odvar. 1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti čašom vrele vode i kuvati 15 min na tihoj vatri. Procediti pa piti ¼ čaše 3 puta na dan.
Mumio: 0,2-0,3 g mumia u smesi sa mlekom ili medom u odnosu 1:20 piti 2 puta na dan ujutru pre jela i uveče pre spavanja tokom 25 dana.
Đumbirov koren se pokazao kao vrlo efikasan, kako za putnu groznicu, trako i za glavobolje. Uzeti 2 do 3 kapsule dnevno.
Popadija, ili rastavić značajno mogu da pomognu kod glavobolja, što je dokazano testiranajem na većoj grupi obolelih.
Kapsaicin, jedinjenje iz ljutih papričica, značajno smanjuje jačinu i učestalost migrenoznih glavobolja. Zato, ukoliko vas muče, ubacite po neku paparičicu uz obrok.

MINERALI
Kalcijum je, kao imagnezijum prirodni relaksans. Absorpcija kalcijuma u ćeliju može da bude kompromitovana spanaćem, taninima iz čaja, dijetom koja je bogata proteinima, rafiniranim šećerom i antacidima koji sadrže aluminijum.
Magnezijum učestvuje u izgradnji kostiju, relaksira muskulaturu, aktivira ćelijske enzime i ima veliku ulogu u nervnoj i mišićnoj funkciji. Potpomaže održavanje acido-bazne ravnoteže u organizmu, ali kod mnogih glavobolja može da bude od koristi.
Cink uspostavlja balans sa bakrom, pa je nekad potrebno dodati manje količine cinka.

OSTALO
Pijte više vode, dve do tri litre dnevno, i to po mogućtvu namagnetisane. Glavobolju često uzrokuje dehidratacija organaizma.
Triptofan je važna aminokiselina i njen oblik 5 HTP /5-hidroksitriptofan/ koji se pretvara u seratonin efikasan je u lečenju depresije, fibromijalgije i glavobolje.

- Osobe koje imaju sklonost ka glavoboljama trebalo bi da u ishrani koriste ribu, riblje ulje, đumbir, sok od maslačka. Istovremeno treba da izbegavaju čokoladu, mesne prerađevine (zbog Na-glutaminata), kinesku hranu, crno pivo, hranu koja sadrži konzervanse, fermentisanu hranu, alkohol i sirće.
-Nekad je dovoljno da počnete da mislite na ljude koje ste sreli, ili sa kojima ste komunicirali pre pojave glavoboljle, i kada dođete do osobe koja vas je možda izbacila iz ravnoteže, glavobolja može naglo da prestane.(Metoda Dr Jakovljević Genadi Tjemnikova “Detekcija i korekcija negativnih informacionih stanja organizma“).
- Premeštanje kreveta na „zdravo mesto“ može da bude jedini način da glavobolje prestanu.
- Ukoliko sumnjate na neku hranu, možete da uradite test eliminacije pojedinih namirnaica. Možete i da uzmete sumnjivu namirnicu u ispruženu ruku bočno, a pomoćnik treba da lakim udarcima pokuša da vam „obori ruku“. Ukoliko ste alergični na tu namirnicu, doći če do „tonjenja ruke“, po čemu je ovaj test i dobio ime. Takvu namirnaicu ne konzumirajte. Ukoliko se ruka lako vraća u prvobitnu poziciju, nema problema. Možete da jedete tu hranu.

VITAMINSKA TERAPIJA
Da bi organizam mogao da proizvede najjači „ pain killer“, endorfin, potrebne su mu namirnice sa holinom, a njega ima u B1,B2 i B6 kao i u E vitaminu.

MAGNETNA TERAPIJA
Mozak iznosi 2% telesne težine tela i prima 17% krvi i 20% kiseonika. Periferni neuroni i neuroni mozga osetljivi su na magnetna i elektromagnetna polja. Magnetna terapija ubrzava uklanjanje zapaljenskih medijatora i popravlja cirkulaciju. Ulogu u blokadi bola imaju i endogeni opioidni neuropeptidi čiji su prekursori endorfini i ACTH u kičmenoj moždini. Kod upornih glavobolja najbolje je postaviti magnete bitemporalno i nositi 24h. ( lutajuća srca ili pločice).
Ovo se pokazalo kao odlično, neškodljivo, nerezistentno sredstvo za mnoge vrste glavobolja, uključujući i migrenozne. Deca mogu da nose minđuše, a dobro dođe i po neka bakarna narukvica sa magnetima, ukoliko se sumnja da postoji infekcija ušiju, sinusa i dr koja je uzrok glavoboljama.
Pa neka Vam ostane samo glavobolja od vina, a mesto aspirina, imajte na sebi neki lepi magnetni nakit ili popite malo aktiviranog Zeolita( npr Detoksamina) i glavobolja će nestati “kao rukom“. Ali, ako Vam glavobolja treba kao izgovor i opravdanje, onda je nikakav lek ne može izlečiti, jer Vi to u stvari i ne želite!

Broj 126

Heljda, odžačar za vene

Homeopatija da se lakše diše

Kalifornijske esencije jačaju telo, bude srce

Zdrav zalogaj iz plavih dubina

Salon masaže: koktel protiv stres

Kvantna medicina: Sve mi boje dobro stoje