Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 126
aktuelno izdanje
Nazeb i grip leče
se bez antibiotika

Piše: A. Radulović

Dete "drma" temperatura, bezvoljno je, odbija da jede, a vi ne znate šta ćete pre, da li da mu skidate temperaturu lekovima, vodite kod doktora ili lečite „bakinim lekovima“. Uobičajena slika u zimskim mesecima, kada su respiratorne infekcije i grip u "punoj sezoni".
Sasvim je normalno da zdravo dete predškolskog uzrasta godišnje "preleži" i do 10 respiratornih infekcija i to je pokazatelj njegovog dobrog a ne lošeg imuniteta – kaže za "Bilje i zdravlje" dr Mirjana Mićović, predijatar Doma zdravlja "Stari grad". – Jedino na taj način dete stiče imunitet na određene viruse koji vladaju u kolektivima. Inače, tokom cele godine, deci treba jačati imunitet – davanjem većih količina svežeg voća i povrća, unošenjem meda (za decu stariju od godinu dana koja nemaju atopijski dermatitis), pomoćnih lekovitih preparata i lekovitih biljaka.

Sve o prehladi i gripu
PREHLADA

* Izazivač bolesti
Virus
* Način prenosa
Kapljičnim putem – preko pljuvačke, korišćenja istog pribora za jelo, pribora za higijenu, poljupcem. Boravak u kolektivu povećava rizik od infekcije (vrtići, škole, autobus, bioskop…) Bezbedna razdaljina od zaražene osobe je – više od metra!
* Klinička slika
Nastupa postepeno: najpre dan, dva curi nos, a tek kasnije dete počinje da kašlje, boli ga grlo.
* Inkubacija
Obično tri, četiri dana od kontakta sa prehlađenom osobom.
* Trajanje infekcije
Najčešće sedam dana, ukoliko ne dođe naknadno do bakterijske superinfekcije.
* Koliko dugo je dete zarazno
U proseku, nekoliko dana.
* Koliko dugo treba da izbegava kolektiv
Dovoljno je da dete ne ide u kolektiv dok traje infekcija, oko sedam dana.
* Šta treba raditi
Najbolje je samo detetu olakšati simptome bolesti: davati mu laganu hranu, sa više ugljenih hidrata, dovoljno tečnosti(vode i čaja), voća. Možete davati i lekovite biljke, med...
* Šta ne treba raditi
Nemojte davati detetu nikakve lekove samoinicijativno, nemojte skidati temperaturu nižu od 38 stepeni
* Lekovi
Antibiotici nisu potrebni!(osim ako dođe do naknadne bakterijske infekcije, a to može da utvrdi jedino doktor i eventualno prepiše antibiotik).

GRIP

* Izazivač bolesti
Virus
*     Način prenosa
Prenosi se na isti način kao i prehlada.
* Klinička slika
Simptomi se jako naglo razvijaju, gotovo svi istovremeno - već posle 3,4 sata javlja se kompletna klinička slika: veoma visoka temperatura(koja obično traje nekoliko dana), dete je veoma malaksalo, ima bolove u mišićima i kostima stezanje u grlu. Kod osetljivije dece, može da dođe do i povraćanja.
* Inkubacija
Bolest može da se razvije za dan, dva, ali se često kompletna klinička slika javlja i za tri, četiri sata od kontakta sa nosiocem virusa.
* Trajanje infekcije
Najčešće sedam dana, s tim što kod dece mogu da se jave komplikacije na plućima, koje srećom nisu česta pojava.
* Koliko dugo je dete zarazno
Nekoliko dana, dok traje temperatura.
* Koliko dugo dete treba da izbegava kolektiv
Takođe je dovoljno oko sedam dana, mada je „rovito“ dete podložnije novim infekcijama.
* Šta treba raditi
Skidajte temperaturu tek kada pređe 38 stepeni i to tuširanjem mlakom vodom (ne hladnom), dajte sirup na bazi     paracetamola (ili brufena ako dete ima više od 5 godina). Raskomotite dete, dajte mu dovoljno tečnosti.
* Šta ne treba raditi
Belančevine utiču na rast temperature, pa izbegavajte mnogo mesa, mlečnih proizvoda u ishrani deteta. Ne terajte ga da jede, jer se organizam bori s virusom, a hranu će nadoknaditi kad ozdravi.
* Lekovi
Antibiotici nisu potrebni!

VAKCINA
Protiv aktuelnog virusa gripa (koji je različitog tipa svake zime) deca se mogu vakcinisati. Ipak, dr Mićović kaže da nema potrebe da vakcinu prime zdrava deca, dok je za mališane koji su osetljivi ili boluju od neke hronične bolesti preporučljivo da se vakcinišu.

FANTOMSKI NAZEB
Od baka često možemo da čujemo kako je dete „nazeblo“ jer je bilo malo obučeno, trčalo, pa se oznojilo… Istina je da nazeb – ne postoji! Naime, nazeb je sinonim za prehladu, i u stvari radi se o respiratornoj virusnoj infekciji, a tipovi virusa mogu da budu različiti.

BEZ ALKOHOLA!
Iako je ranije bilo „popularno“ da se deci skida temperatura alkoholnim oblogama, lekari danas taj metod ne preporučuju, zbog alkoholnih isparenja koja mogu da im smetaju. Dr Mićović naglašava da, iako je poželjuno koristiti lekovite biljke, da bi se bolest lakše prebrodila, treba izbegavati tinkture i rastvore na bazi alkohola.

BILJKE ZA BORBU S VIRUSIMA
Već sa prvim znacima prehlade ili gripa, detetu možete da date sledeće čajeve:
* Čaj od belog sleza
Slezova sluz koja se nalazi u čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.
* Čaj od cvetova zove
Uzima se na početku prehlade, kod upale grla, jer podstiče krvotok i čisti organizam od otrova.
3 kašike cvetova Prelijemo kipućom vodom. Pije se tokom celog dana po nekoliko gutljaja. Ako dete boli grlo, mogu se vrućim mlekom preliti cvetovi, procediti, zasladiti medom i davati detetu da pije mleko.
* Čajna mešavina nane, zove i đumbira
10 g nane
10 g cvetova zove
10 g korena đumbira
Čaj preliti s pola litra kupuće vode, ostaviti da odstoji. Davati detetu da popije toplo, jer utiče na preznojavanje kod visoke temperature.
Domaća pileća supa – hrana i lek!
- Komad piletine
- 2 šargarepe
- koren peršuna
- koren paškanata
- manji celer(može i list celera)
- manja glavica cnog luka(propečena na ringli).
Najpre prokuvati piletinu, dodati povrće i kuvati na tihoj vatri, poklopljeno, dok povrće ne omekša.

Broj 126

Heljda, odžačar za vene

Homeopatija da se lakše diše

Kalifornijske esencije jačaju telo, bude srce

Zdrav zalogaj iz plavih dubina

Salon masaže: koktel protiv stres

Kvantna medicina: Sve mi boje dobro stoje