Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 126
aktuelno izdanje
Afrodizijaci na srpski način
Piše: A. Radulović
Otkako je “sveta i veka”, ljudi su u potrazi za čudesnim ljubavnim napicima i zalogajima kojima mogu da uzburkaju strast i probude seksualni nagon. Afrodizijaci, nazvani po Afroditi, grčkoj boginji ljubavi i lepote koja je iz mora izašla na ljušturi ostrige, i danas zaokupljaju muškarce i žene. Zajedničko svim afrodizijacima je da podstiču cirkulaciju krvi, opuštaju i podstiču sekusalnu želju. Greju organizam, izazivaju napade “vrućine”, žmarce, brže lupanje srca, crvenilo i znojenje, a ljuti začini nadražuju sluzokožu polnih organa otkriva za „Bilje i zdravlje“ male tajne" afrodizijačke kuhinje Milka Raičević, nutricionista.
- Žena mora da svog dragog „nutka“ orasima, džigericom, semenenkama bundeve i crnim hlebom kako bi uneo dovoljnu količinu cinka, jer bez njega nema dovoljno testosterona. Najstariji afrodizijak je senf, a najpoznatiji ostrige. Kazanova ih je svakog jutra jeo sirove, začinjene samo maslinovim uljem i belim lukom – dodaje naša sagovornica. - Najpoznatiji srpski afrodizijaci su peršun i celer! Uz dodatak crnog, brelog, luka, proje, kačamaka, ljubavni uspeh je neminovan.
Listi namirnica, biljaka i preparata za koje se veruje da imaju afrodizijačka svojstva tu nije kraj – med(naročito u kombinaciji sa orasima i bademima), đumbir, vanila, muskatni oraščić, cimet, ostrige, ženšen, kardamom, karanfilić, ruzmarin, šampanjac, šafran, tartufi, anis, crni, beli luk, senf, banane, papaja,breskve,dinja,bundeva, avokado...Za većinu je naučno dokazano da mogu da stimulišu seksualnu želju, produže erekciju, a nisu štetni po zdravlje. Morski plodovi, ribe, ljuskari, takođe su neizbežni u erotskoj kuhinji, vino je poznati afrodizijak za žene, dok muškarce opušta i oslobađa stresa. Utvrđeno je da hrana koja sadrži mnogo belančevina, pre svega životinjskog porekla (meso, sir, jaja i drugo), deluje nadražajno na ceo organizam, pa i na polni nagon.
Za Dan zaljubljenih predlažemo vam: skuvajte laganu večeru od namirnica sa liste afrodizijaka, upalite mirišljave sveće, napravite penušavu kupku u koju ćete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja. Za sjajan “finiš”, skuvajte kafu i pogledaje film uz vino, i voće uronjeno u čokoladu. Ipak, skoro svi seksolozi se slažu da je mašta sigurno napouzdaniji, najjeftiniji i najmanje opasan afrodizijak!

SKUPO ZADOVOLJSTVO
Osušeni morski krastavac i tartufi spadaju u veoma skupe i retke afrodizijake. Na svetskom tržištu cena tartufa kreće se i do 1.500 evra! Italijani, koji važe za velike ljubitelje tartufa, kažu da ove gljive “žene čine nežnijim, a muškarce preduzimljivijim”. Naučnici su utvrdili da tartufi sadrže supstance slične testosteronu, hormonu presudnom za buđenje seksualne želje kako kod jačeg, tako i kod nežnijeg pola.

NE PRETERUJTE!
Afrodizijačka kuhinja, kaže Milka Raičević, ojačaće polnu snagu jer i ljubav ulazi na usta. Ipak, nemojte preterati da ne ugojite voljenog. Salo ugrožava seks! U kombinaciji s previše kafe, cigareta i alkohola libido pada u ponor.(Pre) punog stomaka nećete se ni vi ni on proslaviti kao ljubavnici, zato oprezno s hranom. Ne preterijte, da ne bi opijeni ukusnim zalogajima – zaspali!

RAZBUĐUJU ČULA I SESKUALNU MOĆ

*Čokolada
Ovu slatku namirnicu od davnina „bije glas“ da je moćan afrodizijak. "Ukus i sastav čokolade definitivno bude dobra osećanja, tvrde lekari - kofein i teobromin utiču na „podizanje energije“, a feniletilamin i serotonin, podižu raspoloženje. Iste ove supstance se oslobađaju kad osećamo strast, i dovode do povišenja krvnog pritiska i ubrzanog pulsa.
*Vino
Uz dobru večeru, čaša vina „popušta kočnice“ i jača samouverenost, ali pripazite, previše vina može da vas uspava! Da li zbog mehurića ili alkohola koji “udara u glavu”, i šampanjac uživa reputaciju afrodizijaka, naročito za dame. Iako ne spada u jaka pića, šampanjac može da izazove pijanstvo ukoliko se preterano konzumira. Kažu da je Kazanova svoje ljubavnice opijao ovim “božanskim nektarom”, a Madam Pompadur je šampanjcem budila libido.
* Bademi
Bademi su dugo vremena povezivani s plodnošću- da njihov miris izgleda da uzbuđuje žene, pa suih često upotrebljavali na svadbama. Ova namirnica sadrži hranljive susptance važne za poboljšanje seksualnog života – samo 28 grama badema obezbediće vam 35 odsto preporučene dnevne doze vitamina E, koji utiče na plodnost i funkciju polnih organa.
* Beli luk
Uprkos neprijatnom mirisu, takođe se dobro kotira na listi najljubavnijih namirnica: u srednjevekovnoj Francuskoj, čorba sa belim lukom bila je nezaobilazna na meniju vatrenih ljubavnika, željnih beskrajnih milovanja. A u nekim bliskoistočnim zemljama, mladoženje i dan danas nose čen belog luka u džepu!

EGZOTIČNI AFRODIZIJACI
* Ženšen - najpoznatiji i najtraženiji afrodizijak na planeti! Kineski carevi su ga neštedimice koristili kako bi mogli da na najbolji način u krevetu počastvuju na hiljade konkubina. Osim što nam nije lako dostupan, nauka još nije uspela da dokaže njegovu uspešnost.
* Johimbin – S kore istoimenog drveta, olakšava dotok krvi u polni organ i stimuliše erekciju. Međutim, ne preporučuje za široku upotrebu jer može da ošteti bubrege i jetru, a može da bude štetan za osobe koje koriste lekove protiv hipertenzije.
* Mandragora - raste u mediteranskim zemljama i u Aziji ima reputaciju afrodizijaka pre svega zbog falusoidnog oblika korena ali i zbog sastojaka koji stimulišu seksualnu želju.
* Španska mušica (Kantarid)- od davnina je poznata kao moćni afrodizijak. Zahvaljujući kantaridinu, supstanci koja se može naći i u žabljim batacima, prah španske mušice može da izazove jaku erekciju.Inače, konzumiranje preterane doze praha od španske mušice može da bude veoma toksično i izazove ne samo dugu i bolnu erekciju nego i krvarenje bubrega!
* Avokado – u jednostavnom guakamole(meksičkom)umaku, probudiće i najuspavaniju seksualnu energiju: - izmešajte avokado sa kašaičicom limunovog soka, a zatim dodajte kašičicu seckanog belog luka. Poslužite uz štapiće celera, posutog peršunom.
* Ostrige - bogate cinkom, o čijim se afrodizijačkim sposobnostima spekuliše, a najbolje ih je „reklamirao“ Kazanova, za kojeg se tvrdilo da svako jutro potamani 50 ostriga.

ZDRAVA HRANA
Osim školjki, čokolade, tartufa i drugih “đakonija”, podsticajno dejstvo na libido može da ima i svakodnevna zdrava ishrana na bazi žitarica, voća i povrća. Hrana bogata ugljenim hidratima( testenina, krompir i pirinač), deluje kao melem na nervni sistem, stimuliše proizvodnju hormona sreće - serotonina, koji podiže raspoloženje i želju za seksom. Istovremeno, mišiće “napaja energijom” i osigurava dug ljubavni čin. Ako dodate voće i povrće, bogato vitaminom C, (agrumi, kivi, paradajz, paprika, celer, šargarepa...) koje blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem, imaćete sve preduslove za sjajno funkcionisanje genitalnih organa.

Broj 126

Heljda, odžačar za vene

Homeopatija da se lakše diše

Kalifornijske esencije jačaju telo, bude srce

Zdrav zalogaj iz plavih dubina

Salon masaže: koktel protiv stres

Kvantna medicina: Sve mi boje dobro stoje