Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 127
aktuelno izdanje
Na život sa vedrije strane
Mirka Vasiljević


Piše: Jelena Matijević
- Još kao dete zacrtala sam životni cilj: da se bavim umetnošću i filmom. Sada sam na polovini puta, a s obzirom na to da sam uporna i ponekad svojeglava, verujem i da ću ga ostvariti. Sve je počelo sa 5 godina, na kastinzima za dečje modne revije, nastavilo se poslom voditelja dečjih i tinejdžerskih emisija, a potom je usledila i gluma, tačnije prva uloga u drugom nastavku kultnog filma "Mi nismo anđeli".
Čari glume su me potpuno osvojile i sada se pripremam za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Ovako sebe predstavlja mlada glumica Mirka Vasiljević, koja je sa 13 godina prvi put zakoračila u glumačke vode i "zarobila" publiku ne samo glumačkim umećem već i lepotom koja pleni.

* Koliko je lepota važna u životu i poslu koji radite?
- Nekada sam mislila da je fizička lepota važna, ali zrelost i iskustvo su mi pokazali da je bogatstvo u unutrašnjoj, duhovnoj lepoti, a da je izgled važan najčešće samo u prvom kontaktu sa nekim. Rekla bih da je fizička lepota važna, ali ne i presudna.

* Deo unutrašnje lepote su i vrline. Koje su Vaše?
- Verujem da je važno to što se trudim da sagledam svoje mane. Vremenom sam postala samokritična i trudim se da svoje mane ispravim. A kada je o vrlinama reč, istakla bih upornost i ambicioznost koju sam nasledila od mame Mire. Rano sam spoznala da je život sazdan od uspona i padova i da smo svi zamenjivi. I iskrenost bih svrstala u svoje vrline. Stekla sam je u otvorenom odnosu sa porodicom i gajim je u svim "vezama" počevši od roditelja i brata Nikole, do prijatelja i saradnika na poslu.

* Iskrenost podrazumeva i priznavanje grešaka. Priznajete li Vi svoje?
- Da, i te kako! Takođe, svima dajem priliku da mi se izvine. Nažalost, nekima je teško da to učine, a ja sam srećna što umem i da se izvinim.

* Da li se prepuštate emocijama ili Vas vodi razum?
- I razum i emocije. Razum je više izražen kada odlučujem o poslu, dok su emocije jače od razuma u odnosu sa bliskim ljudima. To možda nekad nije dobro, ali to sam ja.

* Imate li prijatelja među kolegama?
- Porodica je moj najbolji prijatelj, a van nje krug prijatelja je mali ali odabran. Odrastajući, shvatila sam da je pojam prijateljstva sa 13-14 godina drugačiji od onog kada imate 18. Sad stičem prijatelje za ceo život, dok su dečja prijateljstva u osnovi drugačija. Nekadašnja prijateljstva prošla su “sito i rešeto” i sada slobodno mogu reći da imam pet pravih prijatelja i oni su moje bogatstvo. Priznajem i da sam imala sreću i zadovoljstvo da radeći upoznam velike glumce Nikolu Koja, Seku Sablić, Mimu Karadžića i Nikolu Simića, koji su me gledali kao člana porodice, razumeli me i podržavali, a ja sam od njih učila i kao sunđer upijala savete. I njih smatram prijateljima.

* Koliko Vas pogađa ljubomora?
- Ljubomora je prisutna i u glumačkom svetu i van njega. Postoji i bezrazložna ljubomora koja mi ne prija, ali nemam vremena da obraćam pažnju na nju.

* Rano ste upoznali tokove života. Šta je po Vašem mišljenju umeće življenja?
- Vaspitavana sam da radim kako srce želi, ali uz oprez, jer jedna greška može da povuče u provaliju. Zato ne živim u trenutku i razmišljam dugoročno. Pre nego što nešto odlučim, pokušavam da sagledam posledice, a volim i da čujem savete prijatelja. Ako pogrešim, to mi je nauk za drugi put. Verujem da je život baš onakav kakve su nam misli, zato ga uvek gledam sa vedre strane.

* Imate li neki tajni san?
- Ne, ali uvek imam cilj nad ciljem, jer nikad nisam potpuno zadovoljna postignutim. Tako, kada ostvarim ono što sam zacrtala, onda to posle dorađujem do perfekcije. A to je uvek novi, teži i zahtevniji cilj.

* A da li se Vaš odnos prema udvaračima promenio od kada ste postali slavni?
- Do snimanja "Anđela" imala sam pravu školsku, tajnovitu simpatiju. Sada imam udvarače, ali sve je to drugačije u odnosu na "velike dečje ljubavi", mada ne krijem da mi prija. Samo mi je žao što se, danas, u tim odnosima izgubila romantika koju je pomalo izbrisala "virtuelna", moderna komunikacija. Ali, čini mi se da će u budućnosti moji partneri, neizostavno, imati i onu finu nit romantike.

* Kako sebe vidite za deset godina?
- Kada sam imala 12 godina izgledalo mi je potpuno nestvarno da ću jednog dana da imam 18. Tako mi sada nestvarno i daleko izgleda i 28. Ipak očekujem da u tom dobu jasno znam ko sam i šta sam, da imam porodicu koja će da liči na ovu u kojoj rastem, da ostvarim svoj cilj da ga stalno nadograđujem i usavršavam. Nadam se da ću za 10 godina da budem srećna i okružena ljudima koje volim i sa kojima ću da delim ljubav.

OBRAZOVANJE
Neću da budem neškolovana
- Moji poslovi bitno su uticali na tok mog školovanja, ali priznajem da su razredne starešine i profesori imali razumevanja za moje odsustvovanje. Sada sam 4. razred gimnazije "Ruđer Bošković" i razredna Nena Milivojević je imala razumevanja za mene čak i prilikom izbora maturskog rada. Pišem o Aristotelovom shvatanju umetnosti. Tako je bilo i u osnovnoj školi i svim mojim pedagozima od učitelja do profesora sam zahvalna zbog toga. Činim sve da steknem što bolje obrazovanje i neću sebi da dozvolim da budem neškolovana – kategorična je Mirka Vasiljević.

FOLKLOR
* Mladost i lepota se uzajamno prate. Ipak, koliko posvećujete pažnju zdravoj ishrani, nezi i održavanju linije?
- Nekada sam obožavala brzu hranu, a sada zdravu ishranu poistovećujem sa jelima "na kašiku" i sa kuhinjom bake Živke. Negujem se po uzoru na mamu, što podrazumeva redovnu negu kose, lica i ruku. O odevanju mnogo manje razmišljam, jer odelo ne čini čoveka. Eleganciju čovek nosi sa sobom i ne može da je kupi garderobom. A kada je reč o fizičkim aktivnostima, plivam kad god mogu, mada je folklor moja glavna rekreacija. Već 10 godina igram u KUD-u "Talija" sa kojim sam proputovala svet. Srela sam različite ljude, običaje i raznolikost Zemlje. To je veliko iskustvo i bogatstvo.

Broj 127
Med jača mišić života

Rotkva smiruje bronhitis

Brusnica za oko sokolovo

Povećajte šanse za potomstvo

Kalifornijske esencije sređuju misli

Lekovite osobine krompira

Feng šui - otvorite vrata pozitivnoj energiji

Gojaznost: nekad vrlina, sada bolest

Anticelulit masaža