Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 127
aktuelno izdanje
Optimizmom protiv nevremena
Jasminka Smailagić

Piše: J. Matijević
Skoro da nema odrasle osobe koja nije na svojoj koži (i kostima) osetila posledice naglih vremenskih promena. Glavobolja, umor, dremljivost, pojačana razdražljivost i kostobolja, najčešći su znaci koji ukazuju na to da nas "boli vreme". Istraživanja pokazuju da se gotovo 50% Evropljana postalo izuzetno osetljivo na atmosferske promene.
- Svi manje ili više osećaju promene vremena, a meteoropate su oni kod kojih su takvi osećaji jako izraženi – objašnjava Jasminka Smailagić, diplomirani meteorolog, šef odseka za klimatske analize i prognoze u Nacionalnom klimatskom centru Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu. - Blaga glavobolja koja tišti a koja je bez odgovarajućeg uzroka, nesanica, pad koncentracije, bolovi na mestima starih rana, preloma i operacija, bolovi u kostima i zglobovima (naročito izraženi kod reumatičara), neraspoloženje, uznemirenost kao i bezrazložna nervoza su tipične meteoropatske reakcije.
Kod većine njih, objašnjava naša sagovornica, ne postoji nikakav fiziološki poremećaj, ali uvek kada se vreme menja u atmosferi se stvaraju elektromagnetski impulsi koji bez izuzetka utiču na ljudski organizam i podstiču ga da reaguje i da se prilagođava. Na taj način, elektromagnetnim talasima, nagle promene temperature (ekstremno niske ili visoke), pritiask i vlažnost vazduha, dokazano opterećuju svaki organizam.
- Za organizam su povoljni negativni joni i kada je u atmosferi veća koncentracija ovako naelektrisanih jona onda su to povoljne biometeorološke prilike. One se javljaju u određenim biometeorološkim fazama koje procenjujemo na osnovu procesa u visokim slojevima atmosfere. S druge strane višak pozitivnih jona u atmosferi, kao na primer leti pre nepogoda, negativno deluje na organizam.
Meteoropatske reakcije javljaju se 4 do 48 časova pre predstojećih promena vremena, a prilagođavanje organizma traje 2 do 4 dana. U tom periodu organizam se adaptira na nepovoljnu fazu kako je više ne bi identifikovao kao negativnu.
Onima čije se bolesti bitno pogoršaju zbog uticaja vremena, gospođa Smailagić preporučuje da obavezno prate bioprognozu i da se pridržavaju saveta lekara i bioprognostičara.
- Davanje bioprognoze nije nimalo jednostavno i mi je pripremamo složenom analizom i svakodnevnim praćenjem niza parametara (atmosferski pritisak, geopotencijal, kretanje ciklona i anticiklona). Na osnovu ovih pokazatelja određujemo jednu od 20 biometeoroloških faza po Hes-Brezovskom.
To je nemački biometeorološki metod koji je najbolji u svetu i prilagođen našim biometeorološkim uslovima.
Ali, kako objašnjava naša sagovornica, često se događa da naši ljudi čuju vrednost samo pojedinih parametara vremena pa sami donose pogrešne zaključke.
- Najčešći parametar koji zanima naše žitelje jeste vazdušni pritisak, ali na primer visok pritisak nije jedini koji određuje bioprognozu. Jednom će da se dogodi da se pri vazdušnom pritisku od 1.013 milibara osećaju loše, a drugi put ne. Zato u okviru biometeorološke prognoze dajemo i termičke uslove. Tako je leti za ovu vrstu predviđanja važna kombinacija temperature i vlage, a zimi temperature i vetra.
Tokom letnjih vrućina kada je temperatura 35 stepeni, a vlažnost vazduha visoka, većina ima subjektivni utisak da je temperatura 4 do 5 stepeni viša, dok zimi osećaj hladnoće pojačava vetar.
S obzirom na to da istraživanja pokazuju da broj meteoropata stalno raste, u razgovoru sa Jasminkom Smailagić, nametnulo se i pitanje kako da “prežive” nagle promene vremena?
- Hronične bolesnike savetujemo da umanje fizičke aktivnosti, da izbegavaju mogućnost stresa i da se strogo pridržavaju propisane terapije.
Jer, što je organizam “oštećeniji” to se promena vremena više oseća. A ko ima dobar imunitet i dobro zdravlje, promene će manje da oseća. Zato, zdravi neka svoje aktivnosti prilagode nepovoljnim biometeorološkim prilikama, u tim danima da ne donose važne odluke, a psihičko i fizičko zdravlje da održavaju na najvišem nivou.
Najvažnije od svega je da shvate da je nagla promena vremena prolazna, da se druže sa onima koji će im poboljšavati raspoloženje, da se bave prijatnim aktivnostima i da se naoružaju optimizmom.

ZAŠTO SE "BOLUJE OD VREMENA"?
Glavni krivac za one koji “boluju od vremena” je hipotalamus u kome je centar za termoregulaciju zadužen da, nezavisno od klime, održava telesnu temperaturu na oko 37 stepeni. Pod uticajem vremena menja se i ponašanje hipofize: pojačava se lučenje hormona koji izaziva nemir i razdražljivost, a istovremeno se smanjuje stvaranje hormona endorfina (prirodnog analgetika). Tako se snižava prag bola, što je “zeleno svetlo” za glavobolju i bolove u kostima i mišićima. S druge strane nagli skok temperature, uobičajen za proleće, dovodi do širenja krvnih sudova što posredno izaziva promenu pritiska, opštu slabost i umor.

SAVETI
1. Što više boravite na otvorenom, bez obzira na vremenske prilike, umesto da se skrivate u zatvorenom prostoru i tako još više potencirate negativno delovanje vremena na organizam i raspoloženje.

2. Što više šetajte, brzo hodajte, trčite ili vozite bicikl, bez obzira na atmosferske prilike. Aktivni boravak na vazduhu od najmanje pola sata dnevno, bez obzira na vreme, neka postane vaša navika.

3. Redovno odlazite u saunu, naizmenično se tuširajte toplom i hladnom vodom, posebno osobe sa niskim pritiskom.

4. Pošto stres povećava osetljivost za vremenske promene, više se odmarajte, relaksirajte i dovoljno spavajte.

5. Ako ste hronični bolesnik, obavezno pratite bioprognozu i ponašajte se prema uputstvima.

6. Ako su negativne posledice vremena učestale, obratite se lekaru.

7. Za ublažavanje simptoma koristite prirodna sredstva. Čaj od matičnjaka s medom tera umor i glavobolju, koje možete da se rešite i masiranjem čela, slepoočica i vrata uljem majorana ili matičnjaka. Protiv nesanice i unutrašnjeg nemira idealni su čajevi od kamilice, lipe, lincure ili gloga, a za “bistrenje” glave na maramicu nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja.

Broj 127
Med jača mišić života

Rotkva smiruje bronhitis

Brusnica za oko sokolovo

Povećajte šanse za potomstvo

Kalifornijske esencije sređuju misli

Lekovite osobine krompira

Feng šui - otvorite vrata pozitivnoj energiji

Gojaznost: nekad vrlina, sada bolest

Anticelulit masaža