Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 127
aktuelno izdanje
Suze zbog zubića
Piše: A. Radulović
Beba je nervozna, plačljiva, stavlja šake u usta, desni su joj otečene, često se uz plač budi tokom noći? Verovatno je muči – zubobolja! Prvi zubi najčešće niču u uzrastu od šestog do devetog meseca, a taj proces za mališana je iscrpljujući i bolan. Iako su roditelji skloni da zanemare njihov značaj, mlečni zubi imaju višestruko važnu funkciju: oni čuvaju mesto za stalne zube, podstiču normalan rast i razvoj vilice, omogućuju žvakanje, učestvuju u stvaranju glasova i razvoju jasnog i razumljivog govora, bitno utiču i na estetski izgled lica. Kada zubi počnu da niču, kod mnogih beba sluznica usne šupljine postaje bolna i lako ranjiva. Kako zub prolazeći kroz kost na putu prema površini usne šupljine pritiska završetke živaca, to kod dece izaziva svrab, koji ih instinktivno tera da u usta stavljaju prste, igračke i sve što im „dođe pod ruku“. Kako olakšati bebi ovaj naporan i bolan period? Evo nekoliko saveta...

ŠTA MOŽETE DA UČINITE?

* Gelovi i kapi
Na tržištu postoji veliki broj preparata – gelova, kapi na biljnoj bazi, posebno prilagođenih nežnoj sluznici dečjih usta. Najčešće sadrže lidokain, koji deluje kao anestetik, i ekstrate kamilice, koja ima protivupalno dejstvo. Poželjno je da se ovi preparati stavljaju bebi na desni posle obroka, jer u suprotnom mogu da izazovu trnjenje jezika kod mališana i onemoguće obrok. Iako prilično efikasni, desjtvo im je kratko, dvadesetak minuta. Mogu se mazati maksimalno 5-6 puta dnevno.
SAVET PLUS
Ukoliko ovi preparati sadrže šećer, koristite ih obazrivo, jer je šećer glavni „krivac“ za cirkularni karijes.

* Maslinovo ulje
Desni možete da namažete mešavinom maslinovog ulja i esencijalnog ulja kamilice. Kamilica ublažava svrab i bol, a bezbedna je za upotrebu i kod male dece.

* Kamilica, žalfija...
Stomatolozi napominju da se deci prilikom procesa izrastanja zuba često inficiraju desni i usna duplja. Tada preporučuju kamilicu, žalfiju ili troprocentni hidrogen, ili neki od gelova iz apoteke koji deluju kao anestetik.

* Čaj od nane
Skuvati čaj od nane tako što ćete preliti vodom tek da ogrezne. U to se može dodati malo soka od limuna(ali samo ako je odojče starije i ako nema sklonost ka alergijama).

* Homeopatija
Homeopatski preparat Chamomila 15dž mogu da koriste sve bebe kojima niču zubi. Ovaj lek ublažava bol pri nicanju zubića i tegobe otečenih desni, smiruje uplakano dete. U dogovoru s homeopatom, može se bebi dati i neki drugi homeopatski preparat.

* Glodalice
Dajte slobodno bebi nešto hladno da glođe(ohladite u frižideru glodalicu, neku igračku koju beba glođe), ili obmotajte čistom gazom prst i protrljajte bebi desni.

UPOZORENJE
Naše mame i bake često savetuju da se prst umoči u belo vino ili rakiju a zatim lagano masiraju bebi desni. Zanemarite ovakve savete, jer iako je količina tako unetog alkohola mala, bebi može da škodi!

SAVET PLUS
Dajte detetu da gricka mladi luk. Ovaj narodni lek protiv upale, olakšaće bolove u desnima kod mališana.

SOR(MLEČAC)
Gljivična infekcija koje se javlja u vidu beličastih „krpica“ mleka na sluzokozi usne duplje i nepcima zove se sor ili mlečac. Ukoliko se to pojavi vašoj bebi, napavite ovaj rastvor:
* U 100 ml prokuvane vode stavite ravnu kašičicu sode bikarbone i promešajte da se otopi. Zatim na sterilnu gazu natopite pripremljeni rastvor i sat vremena pre obroka bebi očistite mesta na kojima su se pojavile naslage. Ukoliko se u intervalu od 2-3 dana mlečac ne povuče Nistatin rastvorom 2-3 puta dnevno obložite usnu duplju sa nekoliko kapi.

OGRLICE OD ĆILIBARA
U poslednje vreme kod nas su pravi „hit“ za probleme s bebinim zubima ogrlice od ćilibara. Proizvođači tvrde da ove orglice rešavaju probleme s nicanjem zuba i bolnim desnima. Ćilibar je prirodni analgetik i u dodiru s toplotom tela, otpušta lekovita ulja. Ne treba dozvoljavati da ih dete koristi kao glodalicu, a preporučuje se da se ogrlica nosi samo pod nadzorom roditelja. Cena u Srbiji se kreće oko 4.000 dinara.

INFEKCIJE DESNI I USTA
Početak izbijanja prvih zuba poklapa se sa pojačanim lučenjem pljuvačnih žlezda. Dete ne zna da proguta pljuvačku, ona se preliva iz usta i stalno vlaži kožu stvarajući podlogu za bakterije.
Nepažljivim guranjem raznih stvari u usta može se dogoditi da dete ne samo ozledi vlastitu sluznicu nego i da unese mikroorganizme koji mogu izazvati različite infekcije. Kako organizam deteta burno reaguje na infekcije, one mogu izazvati povišenu temperaturu. Zbog toga se temperatura i proliv često vezuju za nicanje zuba.

Broj 127
Med jača mišić života

Rotkva smiruje bronhitis

Brusnica za oko sokolovo

Povećajte šanse za potomstvo

Kalifornijske esencije sređuju misli

Lekovite osobine krompira

Feng šui - otvorite vrata pozitivnoj energiji

Gojaznost: nekad vrlina, sada bolest

Anticelulit masaža