Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 127
aktuelno izdanje
Da bukne plamen strasti
Piše:B.Z.
Anis (Pimpinella anisum) potiče iz istočnog Mediterana i Egipta. Postoje dokazi da se anis upotrebljavao u Egiptu još 1500. godine pre nove ere. Pitagora je tvrdio da pojačava "mušku snagu", leči nesanicu, pospešuje apetit i varenje. U staroj Grčkoj su anis koristili kao afrodizijak, a savremena istraživanja su potvrdila da seme anisa pojačava požudu.

SASTAV I DEJSTVO
* Anis obiluje vitaminima B1, B2 i C, mineralima
(kalcijum, fosfor, kalijum, sumpor, gvožđe) i aromatičnim uljima tako da oslobađa gasova i smiruje grčeve, deluje kao sredstvo za izbacivanje sluzi i stimuliše rad pankreasa.
* U aromaterapiji, sok od ploda anisa preporučuje se za lečenje opšte i nervne slabosti, preporučuje se protiv migrene, vrtoglavice, reume, kašlja, bronhijalne astme, bolova u stomaku.Kod dojilja, sok od anisa pospešuje lučenje mleka tokom dojenja.
* Ako želite da napravite infuziju od ploda anisa (protiv gasova i kolika kod dece) 1/2 kašičice izgnječenog ploda prelijte sa 2,5 dl vrele vode i sačekajte 10-15 minuta. Pije se po 1/2 šolje pre glavnog jela, ali imajte na umu da ne sme dugo da stoji. Za izbacivanje glista, 10 g izgnječenog ploda prelijte sa 1 dl vrele vode i pijte ujutro pre jela.
* Za bronhijalnu astmu, kašalj i usporeno varenje 1 kašičicu semena anisa kuvajte u 2,5 dl vode 30 sekundi i pijte po šolju posle glavnog jela. Protiv bolnih menstruacija 30 g izlomljenog korena anisa kuvajte u 1 l vode 20-30 minuta i pijte po jednu šolju posle glavnog jela.
* Esencijalno ulje anisa se preporučuje protiv problema sa želucem, nadimanjem, gasovima i kod prehlade. U većim dozama smiruje i usporava cirkulaciju, a u manjim je pospešuje i oslobađa od reumatskih i artritičnih bolova. Na primer stimuliše lučenje enzima i hormona (ubrzava metabolizam) kao i rad nervnog sistema tako da je mozak aktivniji i "budniji".
* Čaj od anisa oslobađa stresa, a nekoliko semenki anisa sa vodom zaustavlja štucanje.

SAVETI PLUS
* Sve hranljive i lekovite osobine anisa se bolje sačuvaju u zrnu i najbolje je da se samelje pre upotrebe. Najbolje se čuva na tamnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi.
* Ako koristite anis za osveženje daha, malo prepecite seme i žvaćite ga.
* Upotrebite u jelima od ribe, sa živinskim mesom, čorbama i korenastim povrćem.

UPOZORENJE
U većim dozama esencijalno ulje anisa usporava disanje i cirkulaciju (petnaest kapi ulja izazivaju san od 12 sati)!
Deci ne bi trebalo da se daju veće doze, bolje je da ga trudnice izbegavaju, a ponekad može da iritira kožu.

U NARODNOJ MEDICINI
Za iskašljavanje
Pomešajte po 20 g anisa, veronike i saponarije, po 15 g zove i lista podbela i 10 g korena ljubičice, pa supenu kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode. Poklopite, odlijte posle 2 sata i pijte posle jela.

PROTIV GASOVA I NADIMANJA
Pomešajte po 20 g anisa, morača, kima, majčine dušice i kamilice, pa 3 kašike zdrobljene mešavine poparite sa 5 dl ključale vode, ostavite poklopljeno 3 sata i pijte posle jela.

ČAJ ZA OSVEŽAVANJE
Pomešajte po 20 g anisa, šipuraka, drenjina, ribizli i kiselih višanja, pa 3 kašike smese kuvajte 10 minuta u 1/2
l vode, ostavite preko noći i sutradan pijte umesto vode.
Dr Jovan Tucakov, "Lečenje biljem"

RECEPT
Salata od bundeve
- 400 g bundeve
- 50 g mlevenih lešnika
- 1 kašičica meda
- 1 dl kiselog mleka
- 2 kašičice soka od limuna
- ¼ kašičice anisa u prahu
* Izmešajte dobro med, limunov sok i anis, dodajte kiselo mleko i lešnike i još jednom izmešajte. Izrendajte kratko prokuvanu bundevu i umešajte u salatu.

Broj 127
Med jača mišić života

Rotkva smiruje bronhitis

Brusnica za oko sokolovo

Povećajte šanse za potomstvo

Kalifornijske esencije sređuju misli

Lekovite osobine krompira

Feng šui - otvorite vrata pozitivnoj energiji

Gojaznost: nekad vrlina, sada bolest

Anticelulit masaža